Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lider hrvatske marikulture

Cromaris cilja prihod iznad 100 milijuna eura: Investicija u proizvodnju 1,5 milijarda kuna

Zadar: Obilazak Cromaris-ovih kaveza za uzgoj ribe na Lavdari
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
26.10.2022.
u 07:57

OD CROMARISOVIH UZGAJALIŠTA do centra za sortiranje ribe te daljnju otpremu na sva tržišta prođe tek nekoliko sati. Stoga i ne čudi da su najbrže rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe

Poslujemo na najvećim i najzahtjevnijim tržištima, lideri smo u svježini, kvaliteti i inovacijama, a od iduće godine bit ćemo i najveći svjetski proizvođač bijele mediteranske organske ribe. Kazao je to jučer predsjednik uprave Cromarisa Ivan Leko, tijekom novinarskog obilaska novog uzgajališta Lavdara u kojega je lani uloženo 39 milijuna kuna te zaposleno novih 10-ak radnika, mahom otočana.

U izvoz 89% uzgojene ribe

Odnedavno ribu uspješno izvoze i u Španjolsku, koja je, nakon Italije gdje plasiraju više od 50% svoje proizvodnje, drugo najveće tržište bijele mediteranske ribe. Dapače, od godišnjeg uzgoja od oko 12,5 tisuća tona, iz sedam Cromarisovih uzgajališta u izvozu završi čak 89% proizvedene ribe, što u jednakom omjeru čini i ukupne prihode tvrtke. Lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, pohvalila se i novim skladištem i proizvodnim pogonom za proizvode dodane vrijednosti, a u ovoj godini nadaju se, kaže Leko, i probiti granicu prihoda od 100 milijuna eura. Najbrža su rastuća tvrtka u industriji mediteranske ribe koja je i tijekom korona krize zadržala kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja.

02.02.2022., Zadar - Obilazak Cromaris-ovih kaveza za uzgoj ribe na Lavdari. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Uz to je nastavljen intenzivan investicijski ciklus, dosad vrijedan više od 1,5 milijardi kuna, rad na razvoju novih vrsta i širenje na nova tržišta - objašnjava Leko.

Uz oradu i brancina, tvrtka je na tržištu poznata i po autohtonoj hami, a od lani i po uzgoju gofa te zubatca, kojega proizvode jedini u svijetu.

- Put do njegove komercijalizacije traje od 1990-ih, puno je toga trebalo svladati, jer je riječ o vrlo zahtjevnoj, predatorskoj ribi, lovcem koji ima problema i s teritorijalnošću u kavezu - rekla je Renata Marić, direktorica razvoja i istraživanja. Gofa je pak jako malo u uzgoju u Europi, ali je brzorastuća, isplativa i puno jednostavnija riba za uzgoj od zubaca. Potražnja je veća od trenutne dostupnosti, naročito u poznatim dalmatinskim restoranima od kojih neki imaju i Michelinovu zvjezdicu - šibenskom Pelegriniju, konobi Boba na Murteru, Tici u Skradinu, Smokvici na Kornatima, Foši u Zadru… gdje je "mit o divljoj ribi i te kako uvriježen", čulo se na predstavljanju. Uspješne i inovativne proizvodnje, prepoznate u svijetu, nema ni bez svjetskih standarda. Sva uzgajališta Cromarisa certificirana su i najzahtjevnijim ASC certifikatom, koji kupcima jamči da je riba proizvedena na društveno i okolišno odgovoran način, dok je uzgoj organske ribe prema strogim ekološkim standardima certificiran s Bio Suisse, EU organic farming, AB i Bio Siegel.

02.02.2022., Zadar - Obilazak Cromaris-ovih kaveza za uzgoj ribe na Lavdari. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Grade elektranu od 700 kW

Trenutačna energetska kriza, neke je stvari i pogurala pa je tvrtka prije tri tjedna počela i s ulaganjem u elektranu od 700 kW koja će pokriti 10% Cromarisovih potreba za električnom energijom, sufinancira se kroz EU omotnicu po akvakulturi i vrijedna je 5 milijuna kuna. Leko je podsjetio da danas zapošljavaju više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega je više od 20% s otoka. Vertikalno su integrirana kompanija "od mora do stola", što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrjestilišta, uzgoja, gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, do prerade i otpreme. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije