Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivica todorić

'Agrokor neće potraživati zemlju koju će država davati u koncesiju'

'24.04.2009., Vrbovec - Premijer Ivo Sanader otvorio je novu Agrokorovu tvornicu za proizvodnju mesa u Vrbovcu s kapacitetom od 100.000 tona godisnje. Ivica Todoric, vlasnik koncerna Agrokor.  Photo:
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
06.02.2013.
u 12:34

Agrokor je i potpisao ugovor s Nine Sigmom. Njime se tvrtki posredno otvara suradnja s mrežom od više od dva milijuna znanstvenika iz različitih područja u više od 140 zemalja

Agrokor koncern i NineSigma, jedna od vodećih svjetskih kompanija u provođenju koncepta otvorenih inovacija, potpisali su danas 1,5-godišnji ugovor o suradnji.

Ugovor, kojim se Agrokoru posredno otvara suradnja s mrežom od više od dva milijuna znanstvenika iz različitih područja u više od 140 zemalja, potpisali su predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić i predsjednik uprave NineSigme za Europu Rick Wielens.

– Ulaganjem u suradnju s NineSigma, Agrokoru i njegovim kompanijama postaje dostupnom najveća svjetska mreža inovatora te baza znanja razgranata kroz različite industrijske grane i tehničke discipline. Ovim ulaganjem počinjemo s usvajanjem nove inovacijske strategije – otvorenih inovacija, koju ćemo kontinuirano jačati i primjenjivati kroz sve naše poslovne procese, s ciljem jačanja vlastitih istraživačko-razvojnih kapaciteta, integriranja novih znanja, proširenja portfelja proizvoda inovativnim rješenjima te uspješnog odgovora izazovima konkurencije – kazao je Ivica Todorić na predstavljanju projekta.

Iako iz seljačkih udruga tvrde kako je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je na prvom čitanju u Saboru, pisan za Agrokor i Ivicu Todorića jer će samo velike tvrtke moći do zemlje, Todorić je u utorak demantirao te tvrdnje te rekao kako Agrokor neće tražiti ni  hektar poljoprivredne zemlje koju će država davati u koncesiju na 50 godina. No neće dopustiti da se PIK-ovima, koji su u njegovu vlasništvu, oduzme preostalih 30 posto zemljišta, poručio je.

Potpisivanjem ugovora s NineSigmom realiziran je pak važan zadatak Agrokora na kojemu se radilo više od godinu, a to je da postanu važan dio najuglednije kompanije svijeta preko koje neke od najuglednijih globalnih kompanija ostvaruju već više od 50 posto svojih inovacija, kazao je danas Todorić.

Na primjeru kulena, koji je, kako tvrdi, izuzetan, ali globalno nedovoljno poznati proizvod, kazao je kako ga se preko koncepta otvorenih inovacija i te kako može poboljšati, strukturirati, odnosno dobiti povratnu informaciju što svjetsko tržište očekuje od tog proizvoda da bi bio internacionalno prihvaćen. Jana je, primjerice, već dio svjetskog tržišta, ali ne koliko to Agrokor očekuje i koliko je zaslužio, rekao je. K tome, i u Agrokoru je puno inovativnih tehnologija koje još ne koriste i mogu ih ponuditi tržištu, dok s druge strane žele doći do potpuno novih inovativnih proizvoda. U Agrokoru su tako razvili aplikaciju mape ideja preko koje će i svaki od 40.000 Agrokorovih zaposlenika moći dati ideju za novi proizvod, pratiti ga kako se razvija i za to biti adekvatno nagrađen.

– Praktični dio provođenja koncepta otvorenih inovacija temelji se na ideji doprijeti do cijelog svijeta u pronalaženju rješenja vlastitog problema. Rješenje se može nalaziti u nekoj drugoj industriji ili tehničkoj disciplini bilo gdje u svijetu. Danas postoje kompanije posrednici koje predstavljaju virtualne laboratorije, u obliku IT platforme, na kojima je umrežen vrlo veliki broj stručnjaka i znanstvenika; to je više okupljenih mozgova nego što si bilo koja kompanija može priuštiti na vlastitom platnoj listi. Kompanije članice, koje traže rješenja, preko posrednika postavljaju probleme na rješavanje – kazao je i voditelj projekta Tomislav Smolić, izvršni direktor Agrokora za sektor istraživanja i razvoja.

– NineSigma će s Agrokorom i njegovim kompanijama raditi na preciznom definiranju konkretnih problema, odnosno zahtjeva prema globalnoj inovacijskoj mreži. Također, aktivno će sudjelovati u odabiru najboljeg ponuđenog inovativnog rješenja i definiranju optimalnog načina suradnje između inovatora i Agrokora – bilo da potencijalna suradnja podrazumijeva otkup licence, konzalting, istraživački projekt ili neki drugi vid suradnje. Klijenti NineSigme su između ostalih, Kraft Foods, Unilever, Philips, Siemens i mnoge druge svjetske kompanije – rekao je Rick Wielens.

>>Agrokor u Srbiju dosad investirao 614 milijuna eura

Komentara 15

OB
-obrisani-
17:21 06.02.2013.

Primjerice, Konzum je jedini trgovački centar koji ima solidnu ponudu hrane iz ekološkog uzgoja. Odnedavno nude limun i naranče po vrlo povoljnim cijenama, a to su pripremali gotovo godinu dana.

OK
okvardz
18:04 06.02.2013.

Opet ste mi obrisali komentar samo zato jer vas istina boli ali upamtite svako zlo za neko dobro.Gdje ste vi bili kada je Todorić išao u krivolov u Moslavinu i iz Holandije nosijo sjeme repe koju vole(?) Jeleni i too vam je dokaz koliko je čovjek bolestan i nema pojma o našem Hrvatskom(Moslavačkom) jelenu.Odvratno!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
17:21 06.02.2013.

Svi znamo kako se Todorić uspinjao, ali Konzum je, gledajući ono što nudi kupcima, miljama ispred konkurencije. Pronađi na internetu predavanje direktora Kneza i vidjet ćeš da ne govorim u vjetar. - 06.02.2013. u 17:11h brodludjaka je napisao/la:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije