Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MWC

Nokija odbacila Googleov Android i sve karte bacila na Microsoft

elop
AFP/Pixsell
14.02.2011.
u 17:00

Nokija tvrdi uz Microsoft i njegov operativni sustav Windows Phone 7, zarađivat će milijarde a ne milijune., dok Symbian OS odlazi u povijest.

Svjetski kongres mobilne industrije, ili popularni MWC (Mobile worlc congress), započeo je i uoči današnjeg službenog otvaranja vrata. Nedjeljnja konferencija za novinare Nokije izazvala je veliku pozornost, a mnogi analitičari tvrde upravo o potezima Nokije, najviše će se razgovarati za ove barcelonske predstave proizvođača mobitela.

Naime, poznato je da finski proizvođač mobitela još uvijek drži prvu poziciju kada se radi o prodaju uređaja ali i istovremeno bilježi konstantan pad smanjenje udjelana tržištu ali i ima plan za ponovno penjanje na vrh. U tome, odabrali su, trebao bi im pomoći Microsoft. Naime, nedavno su već objavili da će Microsoftov operativni sustav Windows Phone 7 biti primarni OS za Nokijine pametne telefone. Naime, kako su pojasnili ne žele da se stvori duopol na tržištu operativnih sustava te da prevladavaju Googleov Android te Appleov iOS. Te su Nokija i Microsoft uvjereni da će njihova suradnja omogućiti objema tvrtkama da se podignu na novu razinu i zauzmu značajan dio tržišta. Dakle, Nokija je nedvosmisleno rekla ne Googleovom Androidu, koji svakim danom bilježi sve veću popularnost.

 Nokia će usto kao glavni pretraživač na svojim smarthphonovima koristiti Microsoftov Bing. Aplikacije iz Nokijine Ovi trgovine postat će dostupne na Windows Phone 7. Dosadašnji OS Symbian, čini se otići će u povijest jer najavljeno je da će se dalje u njega ulagati ali tek kratkoročno kako bi se ublažio prelazakl na WP7 operativni sistem. Dok je malo riječi bilo o MeeGo operativnom sustavu koji je Nokija razvijala kao sustav sljedeće generacije u suradnji s Intelom.

Stephen Elop, novi predsjednik uprave Nokije, ujedno i bivši zaposlenik Microsofta, kazao je da će suradnja dviju tvrtki biti mjerena u milijardama a ne milijunama, dok s druge strane kritičari Elopa nazivaju Microsoftovim trojanskim konjem koji je upravo zbog uvezivanja i postavljen u Nokiju.

Microsoft će zasigurno dobiti ovim 'dealom' jer su zapravo 'zakasnili' na tržište sa svojim OS-om te će im Nokija odlično poslužiti za 'pravo' predstavljanje. S druge strane u Nokiji su skeptični, čak su u petak nakon prvobitne objave zaposlenici portestirali u Finskoj. Jer tvrde rizično je samo tako odbaciti već iskušani Symbian OS. Tržišta su u petak reagirala smanjenjem vrijednosti dionica Nokije i to 15 posto.

Ključne riječi

Komentara 9

LI
lietuva
19:36 14.02.2011.

Pa kad upale radijo, pogledaju videjo, bit će ta Nokija prva liga!

DO
Dolinski
20:42 14.02.2011.

ja sam za to da nokia ima svoj vlastiti os! ovako će biti najobičniji proizvođač hardvera, početak kraja.

AN
antimafia
18:58 14.02.2011.

početak kraja..šteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije