Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

A što poslije referenduma?

referendum
Goran Stanzl/Pixsell
06.09.2010. u 12:00

Bojkotom referenduma Vlada malo podsjeća na Tuđmana koji je poslao policiju na radnike.

Što je starije, kokoš ili jaje? Ako u Saboru nema Zakona o radu, onda nema ni referenduma. Ako bi referendum ipak išao, onda se više ne bi mogao mijenjati Zakon o radu.

Na kraju nikome više ništa nije jasno. Niti građanima koji su podržali referendum, niti vladajućem HDZ-u u kojemu na temu referenduma i Zakona o radu svatko priča svoje. U vrlo kratkome vremenskom razmaku predsjednik Sabora, Luka Bebić govori da se Zakon o radu povlači, premijerka, Jadranka Kosor da će se držati zakona ko pijan plota (u smislu da ne vrijede potpisi za referendum), a potpredsjednik HDZ-a, Ivan Jarnjak naglašava da je HDZ za provođenje referenduma.

Jedino što je iz svega razvidno jeste stalno vrludanje i sve veća nesigurnost vlasti.

Vlada ne želi referendum jer bi se dovela u situaciju da se građani pod nazivnikom Zakona o radu izjasne o povjerenju vladi. Zato čini sve da referendum izminira. Tako je ministar uprave, Davorin Mlakar, čovjek koji nije učinio ništa da bi se doveo u red ustroj lokalne vlasti i smanjio broj administrativnih jedinica koje ne služe baš ničem, već samo gutaju novac, koji ničim nije pridonio modernizaciji i većoj efikasnosti državne uprave, niti je sredio biračke popise, dao je sve od sebe da dokaže kako su potpisi za referendum nevaljani.

Kada se pokazalo da to baš i nije uvjerljivo, Mlakar je naglo gurnut u stranu i obznanjuje se kako Zakon o radu ipak ne ide u zakonodavnu proceduru, a da kao posljedica toga proizlazi to da onda nema ni potrebe za referendumom. Naravno, radi se o tome da uskoro slijede izbori, pa će se bez obzira na krizu, rekordni dug države i tanak proračun, osigurati novci za božićnice.

A što poslije toga? Čini se da to nije briga ni vladu, a u ovome času ni sindikate. Vlada će učiniti sve samo da ostane na poziciji, a sindikati da zaposlenci državnih službi održe privilegije. A što je s onima koji pune proračun i uzaludno čekaju neku pametnu aktivnost vlasti koja bi potaknula gospodarstvo? Gdje su tu njihovi interesi?

Vlada, bez obzira na pravne zavrzlame i raznorazna tumačenja propisa koja su se svela na teoretiziranja o tome jesu li listovi sa potpisima uvezani ili nisu, mora poštovati volju svojih građana da se o nečemu izjasne. Ako su ljudi rekli da žele referendum, onda ga se ima provesti. Koliko je pametno zamrznuti mogućnost izmjena Zakona o radu je posve drugi par cipela. Ako sindikati obranom stečenih prava zaposlenika u državnim službama svima nama u konačnici stavljaju kamen oko vrata, onda neka Vlada to i kaže. Neka nam objasne zašto i s kojim ciljem treba kresati radnička prava i što ćemo time dobiti.

Sposobna vlast koja ima viziju i zna što radi, ne bi smjela imati problem s time da svoj cilj i program prezentira građanima. Izvrdavanjem i bojkotiranjem referenduma pod svaku cijenu Vlada pomalo podsjeća na zadnju etapu vlasti Franje Tuđmana koji je čak angažirao jake snage MUP-a i silom sprječavao radnički prosvjed na Trgu bana Jelačića.

Ključne riječi

Komentara 7

DD
DDUVNJAK
12:43 06.09.2010.

Gledajte ovog mršavog ispaćenog sindikalistu kako dežura kod potpisa. Sintagma je samoupravljanja ,ruke na leđa , isturena trbušina i sunčane naočale!

BP
bpz
13:16 06.09.2010.

Nevjerojatan je pristup naših političara o bilo kojem pitanju iz bilo koje sfere našeg življenja. Nevjerojatni su ti bahati, cinični, omalovažujući tonovi u svezi bilo čijeg tuđeg mišljenja. To gledamo već petnaestak i više godina, suprotno tome što bi biloo logično u takozvanoj DEMOKRACIJI: prvo, da se razborito razmišlja, pa se sjedne za zajednički stol i posluša što drugi misle, i na kraju napravi analiza iz koje se izvuče valjan način rješavanja (sada već nagomilani broj) naših problema. Nedavno je mons. Miklenić, glavni urednik Glasa Koncile pokušao u svojoj jednoj analizi naći uzrok deformacije u hrvatskoj politici. On, kao i urednici Večernjaka (pogledaj samo nekoliko zadnjih kolumni), pa i čelnici sindikata vjerojatno su na tragu jedne velike istine, da su naši političari sami sebi dovoljni! I baš to i da o tome drugi izjašnjavaju, najviše smeta našim političarima, koji nikako ne žele promjene jer njima je dobro. No, izgleda da takvo (kontra)mišljenje najlakše je eliminirati na dobri stari boljševički način! Pa zato imamo te bahate, cinične i omalovažujuće tonove na našoj političkoj sceni. Zato su te „muljaže“, kamuflaže, velemučke… Još tamo 2000.-te godine kada je SDP i koalicija došli na vlast, počelo se u nas govoriti o Drugoj Hrvatskoj. No, brzo se uvidjelo da nema ništa ni od lijeve, kao ni od prijašnje autokratske desne opcije. San o Drugoj Hrvatskoj nije bilo moguće tada dosanjati! Poslije na vlast je došla jedna nova autokratska, neartikulirana politika, predvođena Sanaderom. Sada, nakon nešto više od godinu dana vladavine ove \"reformirane\" HDZ-ove vlade, koja spas vidi (ili mora vidjeti) samo u reformama (koje reforme u biti nisu ni reforme, nego su samo „šminkanja“ zatečenog stanja), dok nje a drugoj strani očigledno SDP-ovo (zajedno sa svojim partnerima) spontano odbijanje i pomisli o ponovnom i žurnom preuzimanju vlasti, jasno je da Hrvatskoj pomoći nema ni od nazovemo desnih, ni od lijevih! Vrijeme je da se stvara nova opcija…

KU
kumajela
13:18 06.09.2010.

Gospon Duvnjak, Nemojte tako nisko udarati (mislim u trbuh). Ovaj se je gospon zato izboril. Nij on svojjega droba na cesti našel!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?