Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište nekretnina

Stanovi u Zagrebu jeftiniji nego u Ljubljani ili Bratislavi

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
18.04.2018.
u 06:43

Godišnje se u Hrvatskoj proda oko 25 tisuća stambenih nekretnina, petinu kupaca čine stranci. Jadran i Zagreb najbrže rastu

Hrvatska se u srednjoeuropskim okvirima doživljava kao država prihvatljivih cijena nekretnina, koje su danas još uvijek 15 posto niže nego što su bile pretkrizne 2008.

Zadnjih godina u Hrvatskoj se proda oko 25 tisuća stambenih nekretnina – dvadeset tisuća kupaca nekretnina su domaći državljani, a pet tisuća stranci, koji uglavnom kupuju apartmane ili kuće uz more. Među prodanim nekretninama, lani je bilo oko 2500 novih stanova.

Duga recesija

Službena hrvatska statistika ističe da s prosječne cijene stanova u Hrvatskoj lani porasle 3,8 posto, a njihovo povećanja bilo je izraženije prema kraju godine kad se međugodišnja stopa rasta kretala iznad 7 posto, gotovo kao u pretkriznim razdobljima. Cijene starijih stanova rasle su više od novih, čiji se kvadrat kreće između 9 i 12 tisuća kuna. Spomenuto povećanje predstavlja značajan iskorak za hrvatsko tržište nekretnina, koje se najsporije oporavlja od duge recesije. Prosjeci skrivaju velike regionalne razlike, vrijednost drže nekretnine u turističkim ljetovalištima, gradovima uz more te donekle u Zagrebu. Veći dio unutrašnjosti zemlje karakteriziraju velika ponuda i slaba potražnja.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora
1/33

Analitičari se nadaju da će se oporavak tržišta nekretnina održati, a među zemljama u okruženju, jedino Italija još nije zaustavila uzastopni šestogodišnji pad vrijednosti nekretnina. Lani su cijene čeških stambenih nekretnina skočile 11,7%, u Mađarskoj je rast bio 8,5%, Sloveniji 8% te Slovačkoj 5,9%, navode analitičari RBA. Trenutna vrijednost nekretnina u Češkoj i Mađarskoj premašila je razine iz pretkrizne 2008. godine, Slovačka je još uvijek u laganom minusu od 2 posto, a slovensko tržište nekretnina, sa zaostatkom od približno 14 posto, stoji slično kao i hrvatsko.

Subvencije idu dalje

Prema podacima nekretninske agencije Global property guide prosječna tražena cijena stana od 60 kvadrata u Zagrebu lagano je ispod 2 tisuće eura, za razliku od centra Praga gdje vlasnici za kvadrat stana traže oko 3700 eura ili Bratislave oko 2500 eura. Elitne lokacije u Ljubljani prodaju se za oko 3200 eura po kvadratu, no slovenski mediji navode da se u glavnom gradu Slovenije stan može kupiti i za prosječnih 2200 eura po kvadratu. Cijene stanova povezane su s kupovnom moći građana, kretanjem plaća i kamatnim stopama, a na prošlogodišnji rast u Hrvatskoj utjecali su i državni subvencionirani krediti za kupnju prvog stana ili kuće. Službena statistika navodi da je zamjetan rast na godišnjoj razini zabilježen u Zagrebu (9,8%) te Jadranu (7,2%) dok je u ostalim dijelovima rast bio skromniji (4,1%).

Rast cijena drugu godinu za redom može biti dobar indikator koji upućuje na početke oporavka građevinskog sektora. Pozitivne stope rasta bilježe i fizički pokazatelji u građevinskom sektoru, broj izdanih odobrenja za građenje te indeks obujma građevinskih radova, navode analitičari RBA.

Subvencionirani stambeni krediti pripremaju se i za ovu godinu, no prednost za državne subvencije imali bi kupci nekretnina u manje razvijenim mjestima.

Komentara 25

PA
pavel1001
07:13 18.04.2018.

iden si kupit 3 komada

Avatar intimus 500
intimus 500
10:05 18.04.2018.

ali su preskupi za naš standard ... :( ... a cijene opet rastu .

Avatar kravata
kravata
06:55 18.04.2018.

Koja usporedba uskoro se nece ni gradit jer ce ovi koji su momentalno puni ostat peazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije