Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izmjenama Zakona o najmu stanova rješavamo problem na pravedan način

Predložena rješenja omogućavaju višegodišnje prijelazno razdoblje, kako bi bilo dovoljno vremena za svakoga da odluči o modalitetu svojeg stanovanja
01. ožujka 2018. u 12:34 3 komentara 1391 prikaza
Ministarstvo graditeljstva predlaže izmjene zakona
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja priopćilo je u četvrtak da predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova nastoji riješiti problem zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova na pravedan način, uz postizanje ravnoteže između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca.

pelješki most građevinska za 30 do 45 dana Ministarstvo graditeljstva izdalo lokacijsku dozvolu za pristupne ceste Pelješkom mostu

Polazeći od obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Statileo, uzimajući u obzir stavove zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova, te uvažavajući kompleksnost najamnih odnosa za te kategorije građana, Ministarstvo je predložilo najpravednije moguće i održivo rješenje problema kojega se u proteklih dvadeset godina nije uspjelo riješiti, stoji u priopćenju.

Nitko neće ostati bez stana

Predložena rješenja omogućavaju višegodišnje prijelazno razdoblje, kako bi bilo dovoljno vremena za svakoga da odluči o modalitetu svojeg stanovanja, pri čemu nitko neće ostati bez stana, odnosno svoga doma, ističe Ministarstvo. U prijelaznom razdoblju zaštićeni najmoprimci, osim što u pet godina od stupanja na snagu zakona zadržavaju status zaštićenog najmoprimca uz postupno povećanje najamnine, dobivaju subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine nakon isteka postojećeg statusa u trajanju od dodatnih pet godina (uz imovinski i površinski cenzus) te prednost pred drugim zainteresiranim osobama prilikom davanja u najam ili prodaje stanova u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, države ili iz programa POS-a.

Osim toga, država i jedinice lokalne samouprave posebno će brinuti o korisnicima socijalne skrbi i hrvatskim braniteljima, naglašava se u priopćenju. Za plaćanje razlike između povećane najamnine i zaštićene najamnine, od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023. godine, osigurat će se sredstva u proračunima jedinica lokalne samouprave na čijem području postoje stanovi u privatnom vlasništvu u kojima stanuju korisnici socijalne skrbi, kako bi im se subvencionirala ta razlika.

Također, za plaćanje razlike između povećane najamnine i zaštićene najamnine za korisnike koji koriste stan na temelju propisa o pravima hrvatskih branitelja osigurat će se sredstava u državnom proračunu. Hrvatska će u razdoblju od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2028. godine subvencionirati razliku između povećane najamnine i slobodno ugovorene najamnine za najmoprimce koji na temelju posebnog propisa ne primaju stalnu socijalnu pomoć i koji stan ne koriste na temelju propisa o pravima hrvatskih branitelja, prema kriterijima platežnih mogućnosti obiteljskog domaćinstva. Dakle, nitko prema predloženom Zakonu neće ostati bez stana odnosno doma, o čemu se posebno brinulo, naglašava Ministarstvo.

Hrvatska mora poštivati presude Europskog suda za ljudska prava

Ti stanovi su oduvijek bili u privatnom vlasništvu, a zaštita privatnog vlasništva temelj je zapadne kulture i štiti se svim međunarodnim poveljama, kao i hrvatskim Ustavom. Zato nije moguće propisati vlasnicima obavezu prodaje njihovih stanova, a takav bi propis bio protivan Ustavu i vratio bi Hrvatsku u socijalističko društveno uređenje, koje je napustila nakon osamostaljenja donošenjem novog Ustava. Na osnovi temeljnih ljudskih prava koja jamče pravo vlasništva donesene su i presude Europskog suda za ljudska prava, koje Hrvatska kao članica Vijeća Europe i Europske unije ne smije ignorirati.

U trenutno važećem zakonu, u dijelu koji nije mijenjan, postoji obveza najmodavca (vlasnika) koji namjerava prodati stan da pravo prvokupa motra dati zaštićenom najmoprimcu. Predloženim zakonskim izmjenama, kaže Ministarstvo, otklonit će se nedostaci postojećeg zakonodavstva, kako je to u presudi Statileo protiv Hrvatske utvrdio Europski sud za ljudska prava, napominje se u priopćenju.

Glavne zamjerke Europskog suda za ljudska prava su neograničeno trajanje ugovora o najmu, uslijed čega najam može trajati kroz dvije, ponekad čak i tri generacije, nepostojanje odgovarajućih procesnih jamstava putem kojih bi vlasnici stanova mogli ostvariti zaštitu vlastitih interesa, odnosno koja bi omogućila postizanje ravnoteže između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca, te niska najamnina čiji je iznos u očitom nerazmjeru s visinom tržišne najamnine.

18.05.2014., Gunja, Racinovaci, Rajevo Selo - Probijeni nasipi preplavili najistocniji dio Vukovarsko-srijemske zupanije. Gunja je odsjecena, u nju se moze uci jedino camcima i vojnim vozilima. Voda se popela do krovova kuca gunja i okolica Ministarstvo graditeljstva: Obnova u poplavljenim područjima teče po planu Anka Mrak Taritaš nakon povlačenja vode Ministarstvo graditeljstva poslat će ekipe da pregledaju svaku kuću kornati, bespravna gradnja 2 Kornati Ministarstvo graditeljstva izdaje rješenja za rušenje 300 objekata

SDP protiv izmjena Zakona o najmu stanova: To će generirati sporove i tužbe

SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Franko Vidović ustvrdili su na konferenciji za novinare da bi prijedlog zakona od hrvatskih građana mogao napraviti socijalne slučajeve. Grbin je naglasio da je to pitanje temeljnih ljudskih prava, prava vlasništva i prava na dom , pa je neprihvatljivo da vladajući na takvo pitanje gledaju tehnički. Takav bi zakon, smatra, generirao samo brojne tužbe i sporove i jedini koji bi profitirali bili bi odvjetnici.

"SDP je svjestan sudske prakse Europskog suda za ljudska prava, pogotovo presude u predmetu Statileo, no postoje i odredbe koje jamče pravo na dom. Po sudskoj praksi Europskog suda dom nije pravno nego činjenično pitanje. Taj dom se ne bi smio oduzeti administrativnom mjerom jer će se nakon pet godina ljudi naći na ulici", rekao je.

Država stvorila problem, mora ga i riješiti

Država je stvorila problem i ona ga mora riješiti, ocijenio je Grbin poručivši da se problem ne smije prebaciti na lokalnu razinu ili dati vlasnicima i korisnicima stanova da ga rješavaju, jer bi to moglo otvoriti tisuće sudskih sporova.

"Moramo znati koje je trenutno stvarno stanje, o koliko se stanova radi i koja je njihova vrijednost. Zakon mora imati i program stambenog zbrinjavanja, a tu je i pitanje postojećih državnih stanova koji se ne koriste i koji bi mogli biti korisni za davanje korisniku ili vlasniku, ako na to pristanu. Drugi je program plan obeštećenja, bilo vlasnika bilo korisnika", naglasio je.

Na upit što je SDP u svom mandatu učinio da bi riješio to pitanje, Grbin i Vidović su rekli da su 2002. pokušali to riješiti, no ni vlasnici niti korisnici stanova nisu bili zainteresirani, a kasnije ni vladajući nisu pokazali interes za rješavanje tog pitanja. "Nažalost, nakon osvojenog jednog mandata nismo uspjeli ostvariti drugi u kojem bismo vjerojatno riješili problem. Evo, i po ovoj konferenciji se vidi da smo mi radili na tome pa bi zasigurno pronašli pravično rješenje za obje strane", kazao je Vidović.

"Učinjena je nepravda i jednoj i drugoj strani. Umjesto da ministar državne imovine Goran Marić raspisuje natječaje za prodaju državne imovine bilo bi pametnije da potencijale usmjeri na rješavanje problema. Takav prijedlog neće riješiti ništa, može samo proizvesti druge nepravde, pa ga nećemo podržati u saboru", istaknuo je Vidović.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • feel_the_coruption:

    SDP je protiv kad ih je najviše po otetim stanovima poslije 45' i sada nakon toliko godina besplatnog uživanja u nekretnini, još se bune, kajgod...I ja bi stan u centru za 100-200 kn mjesečno...

  • zdubic:

    Država ona ili ova je dala stan nek namiri vlasnika kak zna