Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČOVJEČJE RIBICE

Slovenija čeka da bebe zmajevi dođu na svijet

čovječja ribica
Foto: Iztok Medja/Postojnska jama
1/3
22.03.2016.
u 21:44

Na razvoj u konačnici utječe temperatura vode, pa se ne može sa sigurnošću reći kada bi se ribice mogle izleći

Oči (znanstvenog) svijeta ovih su dana uperene u Sloveniju. Točnije, u Postojnsku jamu, jednu od najvećih slovenskih turističkih atrakcija, gdje se očekuje izlijeganje mladunaca čovječje ribice, endemične vrste koju nalazimo i u Hrvatskoj.  

Ženka ove rijetke i tajanstvene životinje, koja inače rijetko liježe jaja "u zarobljeništvu", u akvariju je izlegla više desetaka jaja - 60-ak prema posljednjim informacijama. Proces je vrlo zanimljiv jer bio mogao pružiti nove informacije o razmnožavanju čovječje ribice, o kojemu se sada malo zna. Događaj je izazvao veliko zanimanje domaće javnosti i svjetskih medija. U upravi Postojnske jame kažu da se ljudi diljem Slovenije svakodnevno raspituju o situaciji s "bebama zmajevima", kako ih neki zovu, a posjetitelji mogu uživo pratiti prijenos iz akvarija.  

Riječ je o nesvakidašnjem i izuzetno rijetkom događaju, ističe mag. biol. exp. Katarina Koller, stručna suradnica Hrvatskog herpetološkog društva, koje se bavi zaštitom i proučavanjem vodozemaca i gmazova Hrvatske.

- Sličan događaj dogodio se 2013. godine u Postojni, ali tada se niti jedno jaje nije izleglo, što cijelom ovom događaju daje još veći značaj: Hoće li ovoga puta uspjeti? Upravo zbog slabog znanja o razmnožavanju čovječje ribice ovo bi proučavanje legla moglo biti iznimno korisno za popunjavanje praznina o ovoj jedinstvenoj životinji, što bi zasigurno dovelo do uspješnijeg upravljanja i zaštite - objašnjava Koller.  

Priča je počela 30. siječnja, kada su turistički vodiči primijetili jajašce pričvršćeno za staklo akvarija, a uz nj ribicu koja ga je pozorno čuvala od napasnika koji takva jaja vide kao poslasticu. Naime, nedugo nakon dolaska biologa jedna je ribica pristupila ženki, na što je ova burno reagirala i ugrizom je otjerala. Zaposlenici su promptno reagirali i uklonili preostale čovječje ribice iz akvarija. Broj jaja u međuvremenu se uvelike povećao, a neka od njih pokazuju znakove rasta. Međutim, zasad nije poznato koliko će se jaja razviti u mladunce. Zapravo teoretski postoji mogućnost da se ponovi scenarij iz 2013. godine, kada je Postojnska jama posljednji put bila u iščekivanju malih ribica, ali se nijedna nije izlegla, a neka su jaja pojele druge ribice.  

Na razvoj u konačnici utječe temperatura vode, pa se ne može sa sigurnošću reći kada bi se ribice mogle izleći.   

- Iz literature je poznato da cijeli ciklus traje 120 dana kada je temperatura oko 11 stupnjeva Celzija. Kod nas je temperatura nešto niža, tako da očekujemo da će trajati nešto duže - rekla nam je Sabina Paternost iz službe za odnose s javnošću Postojnske jame.  

- Budući da je temperatura vode u akvarijima u Postojni 9˚C, ako se držimo literature, one bi se trebale izleći kroz 180 dana - pojašnjava Katarina Koller.  

Čovječja ribica je endemična vrsta za područje Dinarida koja živi u podzemnim vodama dinarskog krškog reljefa Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. U Hrvatskoj je zaštićena zakonom i sakupljanje jedinki moguće je samo u znanstvene svrhe uz dopuštenje Ministarstva za zaštitu prirode. Životinjica latinskog naziva Proteus anguinus dobila je ime po kojem je mnogo poznatija zahvaljujući svojoj boji, koja podsjeća na boju kože ljudi. Isti naziv ima i na slovenskom jeziku - človeška ribica. Repati vodozemac iz porodice glavašica ima tijelo dugo od 20 do 30 centimetara, zakržljale oči i kratke slabe noge. Diše i plućima, ali cijeloga života zadržava vanjske škrge i dva para škržnih pukotina. Hrani se sitnim račićima i drugim životinjicama.   

- Čovječja ribica jedini je pravi podzemni kralježnjak, endem je dinarskog krša koji se relativno rijetko vidi u prirodi. Može živjeti i do sto godina, a spolnu zrelost postiže s 14-18 godina. Njezino razmnožavanje i izlijeganje nikada nije zabilježeno u prirodnom okolišu - kaže Katarina Koller, koja objašnjava kako je čovječja ribica dugo bila enigma upravo zbog svog načina života koji se odvija u teško pristupačnim dubinama dinarskog krša.

>> U jami jezero i pet dvorana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije