Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

VIDEO CZK Novi Zagreb objavio milenijsku snimku paljenja trupoljskih krijesova

Inicijativa "Kries v dvorišću" pozvala je žitelje Odre, Hrašća i Male Mlake na simbolično paljenje manjih krijesova u obiteljskim dvorištima koje su tijekom preskakivanja, pjevanja tradicijskih napjeva i pletenja vjenčića od cvijeća sami snimili.
12. svibnja 2020. u 15:09 1 komentara 280 prikaza
Isječak iz milenijskog videa
Foto: CZK Novi Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

Stara hrvatska tradiciju paljenja jurjevskih krjesova i je ove godine, usred pandemije koronavirusa, zaživjela kroz projekt "Kries v dvorišću". Stanovnici turopoljskog kraja odgovorno i izolirano su zapalili tradicijske krjesove u slavlje zdravlja i života, te videozapisima zabilježili ovaj običaj koje su u centru za kulturu Novi Zagreb objedinili u prigodnu multimedijsku razglednicu kao dokument ustrajnosti hrvatske kulture i baštine.

“KRIES V DVORIŠĆU” JURJEVO CZK Novi Zagreb: 'Izađite u dvorište i zapalite male krijesove da napravimo milenijski video'

"Još prije pokrštavanja Hrvata, starosjedioci iz različitih krajeva današnje Hrvatske pozdravljali bi proljeće u travnju paljenjem krijesova za koje se vjerovalo da otklanjaju bolest i zlo. Običaj je preuzet, a dodijeljen mu sveti Juraj kao svetac zaštitnik poljodjelaca i stočara čiji se dan slavio 23. travnja. Jurjevo je vjekovima stara hrvatska tradicija, a turopoljski je kraj jedan od onih koji ga je posebno njegovao", navode iz CZK Novi Zagreb.

Isječak iz milenijskog videa | Autor : CZK Novi Zagreb Foto: CZK Novi Zagreb

Inicijativa "Kries v dvorišću" pozvala je stanovnike Odre, Hrašća i Male Mlake na simbolično paljenje manjih krijesova u obiteljskim dvorištima koje su tijekom preskakivanja, pjevanja tradicijskih napjeva i pletenja vjenčića od cvijeća sami snimili.

"Premda amaterske, snimke su posve autentični i iskreni zapisi koji će zahvaljujući upravo mogućnostima modernih tehnologija i komunikacija vidjeti građani Hrvatske, ali i iseljeništvo koje je i samo do danas očuvalo ovu staru praksu", ističu iz centra za kulturu.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar BettyFH85
    BettyFH85:

    w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub