Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JURJEVO

CZK Novi Zagreb: 'Izađite u dvorište i zapalite male krijesove da napravimo milenijski video'

“KRIES V DVORIŠĆU”
Foto: Centar za kulturu Novi Zagreb
1/3
20.04.2020.
u 12:54

Zapaljeni će krijesovi biti snimljeni te objedinjeni u milenijskom videozapisu koji će biti uspomena, suvenir i podsjetnik na dio lokalne kulture, kao i sam trenutak u kojem duhu vremena ne dopuštamo da dotakne duh tradicije, navode iz Centra za kulturu Novi Zagreb.

'Kries v dvorišću' posebna je inicijativa Centra za kulturu Novi Zagreb kojom će obilježiti svetkovinu, odnosno blagdan poljodjelaca i stočara, a održat će se u 19 sati srijedu, uoči samog dana svetog Jurja. Iz Centra, naime, pozivaju žitelje turopoljskog kraja da svi u to isto vrijeme zapale simboličan krijes u svojim dvorištima jer jurjevsko slavlje i paljenje tradicionalnog krijesa organiziraju već tri i pol desetljeća, a ni sada ne dopuštaju tradiciji da zamre.

"Jurjevski bi krijes obilježavao početak proljeća i novi ciklus života. To nam svakako sada treba više negoli ikad. Tradicionalno se krijes (kres/kries) palio večer prije. Zapaljeni će krijesovi biti snimljeni te objedinjeni u milenijskom videozapisu koji će biti uspomena, suvenir i podsjetnik na dio lokalne kulture, kao i sam trenutak u kojem duhu vremena ne dopuštamo da dotakne duh tradicije", navode iz Centra za kulturu Novi Zagreb. 

Sveti Juraj bio je rimski vojnik grčkog porijekla iz Kapadokije, pripadnik pretorijanske straže rimskoga cara Dioklecijana, a koji je bio osuđen na smrt jer je odbio odreći se svoje kršćanske vjere. Stari su Slaveni, pa tako i nakon pokrštavanja, vjekovima slavili kraj zime i početak proljeća. Tada se počinjala prva ispaša stoke nakon zime, a kitila se vijencima od proljetnog cvijeća koje ih je , kao i polja, štitilo od bolesti, uroka i zla. Biljke ubrane na dan Jurjeva smatrale su se čudotvornima i ljekovitima, a njima su se kitili i ljudi i životinje. Cvijeće bi se bacalo na krovove kuća za blagoslov i zaštitu, a potom se palio Jurjevski krijes koji bi mještani preskakivali u slavlju. Jurjevo je doista od pokrštavanja Hrvata tradicija rasprostranjena u svim krajevima zemlje, a korijene vuče iz pretkršćanskih kultura i običaja. Turopoljski je kraj čuvar kulture i folklora vezanog za ovog sveca koji je najavljivao blagostanje, plodnost i zdravu godinu obilježavanjem Jurjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije