Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozni park Možemo!

Tomašević ima najskupljeg, Jančić domaćeg, a Sandra Benčić najvećeg

Foto: G.Stanzl/M.Lukunić/S.Strukić/Pixsell
1/2
19.07.2021.
u 20:31

Istražili smo kakve bicikle vozi vrhuška platforme Možemo!

Ovdje se radi o dva kotača, dvije-tri štange i jednom sicu.Ovisi o tom kako tko shvaća, a zapravo stvar je u običnom vicu. Je li riječ o vicu kao što kaže Špišićeva pjesma, ne znamo još, ali ekipa koja je preuzela Zagreb za sad drži svoju riječ i na posao dolazi na biciklu. Mercedesi, Audiji i BMW-i koji troše puno goriva i još više proračunskih sredstava otišli su u ropotarnicu povijesti skupa s prethodnom gradskom upravom koja se u njima vozila.

Stoga nas nije iznenadio prizor koji smo neki dan zatekli pred gradskom Skupštinom uoči prve radne sjednice novog saziva. Pred starom gradskom vijećnicom u Ćirilometodskoj bilo je nagurano desetak bicikala. Do metalne ograde koja služi kao parking za bicikliste nismo mogli pristupiti pa smo vlastito prometalo morali zavezati za stup.

-Znam da je malo nepristojno, neću se dugo zadržati - zamolili smo policajce koji su stajali u blizini, a oni su kimnuli u znak odobrenja. I sami su primijetili da je pred Skupštinom više bicikala nego ikad.

-Neki su od zastupnika, a drugi od zaposlenika Skupštine - otkrili su. I dok tako čavrljasmo iz smjera Mesničke na svojoj elegantnoj, crnoj specijalki dojahao je Svibor Jančić, iskusni skupštinar lijevog bloka i novoizabrani predsjednik Gradske četvrti Maksimir. Zadivile su nas njegove vještine parkiranja bicikala jer je, za razliku od nas, svoju 'specku' uspio ugurati među ostale pred Skupštinom.

Foto: Goran Stanzl

Mlađahni član platforme Možemo! i u prošlom je sazivu često na posao stizao na dva kotača. Prije nekoliko godina njegova je specijalka bila jedini bicikl privezan pred Skupštinom. U međuvremenu, biciklizam je postao velik trend među skupštinarima.

Njegov je bicikl hrvatski proizvod. Crna specka s bijelim 'rogovima' na volanu koju vozi već godinama je iz serije New York koju je proizvodila hrvatska tvrtka Mondo bikes, specijalizirana za izradu gradskih bicikala. S obzirom na to da na Facebook stranici Mondo nema objava od 2015. pretpostavljamo da su ugasili proizvodnju, no njihovi se bicikli mogu pronaći na Njuškalu po cijeni od 1.200 kuna.

Gužva je i na biciklističkom parkiralištu pred Gradskom upravom na Trgu Stjepana Radića. Ipak, prvi čovjek Zagreba ne parkira tamo. Njegova 'američka pila' Dahon Visc sklopivi je bicikl idealan za gradsku vožnju. Nakon toga, jednostavan je za sklapanje pa ga pod rukom bez puno muke može odnijeti u svoj gradonačelnički ured.

Barem mu ga neće ukrasti kao što se to dogodilo, prijmerice, bivšem britanskom premijeru Davidu Cameronu koji je žrtvom biciklokradica postao dvaput. Tomaševićev Dahon koštao je par tisuća eurića kada je proizveden, no sada je nešto jeftiniji. Lagan je za korištenje i elegantan pa ga možete voziti i u odijelu koje Tomašević sve češće nosi iako je novinarima nedavno rekao da se na njega ne navikavaju.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list

I njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec rado bicikliraju. Korlaet je nedavno tako na svom kvartovskom kruzeru u ime grada otvorio Večernjakovu biciklijadu, a Danijela Dolenec fotke svog udobnog city bikea rado stavlja na Instagram profil. Na jednoj od njih vozi se gradom u društvu svoje kćerkice koja će očito, maminim biciklističkim stopama. 

Gradonačelnikova zamjenica Danijela Dolenec prije mjesec dana sudjelovala je i na biciklističkoj utrci Pride Ride na kojoj se promiču prava LGBT osoba. Ondje je bila u društvu saborske zastupnice platforme Možemo! Sandre Benčić koju se također često može vidjeti na dva kotača. Ona pak vozi robusni uniseks mountain bike s 21 brzinom i amortizerima.

Vrhuška stranke koja je na vlasti u Zagrebu iz vlastitog iskustva poznaje gradske biciklističke probleme stoga se mnogi biciklisti nadaju da će u skorije vrijeme riješiti probleme s infrastrukturnom s kojima se svakodnevno suočavaju u prometu. To bar ne košta puno. 


 
Ključne riječi

Komentara 18

TV
tvrdapixa
22:25 19.07.2021.

Konačno istinsko istraživačko novinarstvo na djelu. A sad nas još izvjestite kakve čarape dotični nose!

GR
Gr3yB3ast
21:51 19.07.2021.

Ima se može se.Što malo ne bi sjeli u vruči tramvaj u kojem klima be radi i vozi te rođo kojeg boli ona stvar dal češ letiti po tramvaju od vožnje ili ne.Čisto mazanje očiju javnosti.

LL
lijepa_li si
21:50 19.07.2021.

smehi. grohotom se smijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije