Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EuroVelo 8 – Mediteranska ruta

Istražite Hrvatsku biciklom: Upoznajte transnacionalnu biciklističku rutu koja prolazi nekima od najljepših hrvatskih krajolika

Foto: I. Šardi/HTZ
1/11
18.06.2021.
u 16:29

Hrvatski dio Mediteranske rute prolazi kroz sedam županija i povezuje cijeli obalni i priobalni dio Hrvatske te otkriva brojne kulturne i prirodne dragulje

Ako želite provesti svoj godišnji odmor ili vikend aktivno, uživajući u svježem zraku i pritom istražujući obalne i priobalne dijelove Hrvatske, onda je bicikliranje rutom EuroVelo 8 pravi izbor za vas.

EuroVelo 8 ili Mediteranska ruta jedna je od 17 transnacionalnih ruta EuroVelo mreže biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent i protežu se na više od 90.000 kilometara. Cjelovita ruta EuroVelo 8 duga je čak 7.500 km i prolazi kroz deset mediteranskih zemalja: Španjolsku, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Tursku i Cipar.

Foto: I. Šardi/HTZ

Hrvatski dio Mediteranske rute posebno je atraktivan. S 1.116 kilometara glavnih i 357 kilometara alternativnih dionica, ruta povezuje cijeli obalni, odnosno priobalni dio Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, prolazeći kroz sedam županija: Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Otkrivanje prirodnih i kulturnih dragulja

Bicikliranje ovom rutom puno je više od pukog okretanja pedala; na 20 glavnih i 8 alternativnih dionica uživat ćete u već poznatim destinacijama i atrakcijama, ali i otkriti brojne skrivene dragulje. Na ruti se nalazi osam UNESCO lokaliteta, tri nacionalna parka i četiri parka prirode! Neodoljiva kombinacija obale, zaleđa i otoka, mora, rijeka, jezera i planina te autentična kulturna baština i gastronomska raznolikost upravo je ono što vožnju ovom rutom čini jedinstvenim doživljajem.

1/10

Kako biste što jednostavnije isplanirali svoj biciklistički izlet ili možda neko dulje istraživanje ove rute, izvrstan izvor inspiracije i informacija je internetska stranica www.eurovelo8.hr. Na stranici se mogu pronaći informacije o dužini, usponu i podlozi svake dionice, kartografski prikazi i GPX tragovi, kao i informacije o atrakcijama i točkama interesa poput specijaliziranih biciklističkih trgovina i servisa, smještajnih i ugostiteljskih objekata ili turističkih agencija. Proljeće, rano ljeto i jesen idealna su razdoblja za opušteno uživanje u cikloturističkim putovanjima, zato pronađite za sebe najbolju etapu i krenite u istraživanje nekih od najljepših dijelova Hrvatske biciklom. Kad ovome pridodamo činjenicu da je bicikliranje aktivnost koja u svojoj osnovi poštuje propisane epidemiološke mjere socijalnog distanciranja, ekološki je prihvatljiva i u skladu s principima održivosti, vjerujemo da motiva za istraživanje hrvatskog dijela EuroVelo 8 – Mediteranske rute ne nedostaje.

Sadržaj omogućila Hrvatska turistička zajednica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije