Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO MU JE VLASNIK

Rotvajler Shrek ima čip, ali ne zna se tko mu je vlasnik

Rotvajler Shrek (1)
Foto: Iz albuma udruge
1/5
24.10.2012.
u 19:46

Shrek je pronađen s teškim ozljedama u Branimirovoj ulici, a brigu o njemu preuzela je udruga zaštitnika životinja Noina arka

Iako Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezno čipiranje pasa, njihovim vlasnicima nitko ne jamči da će taj čip imati bilo kakvu ulogu ako se pas izgubi. Da bi se sretno vratio kući, broju čipa u evidenciji treba pridružiti i podatke o vlasniku. Rotvajler pronađen u centru Zagreba samo je jedan od čipiranih pasa kojeg u toj evidenciji nema. Nitko ne zna kako je i od kuda Shrek, ime su mu dali volonteri Noine arke, stigao do Branimirove ulice. Njegova nepoznata vlasnika ne može se kazniti zbog napuštanja životinje, a neće platiti ni troškove liječenja. Shrek je pronađen s teškim ozljedama, najvjerojatnije ga je udario automobil, a brigu o njemu preuzela je Noina arka. U udruzi od samog početka nisu dvojili – iako je struka govorila da se možda nikad neće oporaviti, odluku o eutanaziji nisu mogli donijeti.

Budućnost neizvjesna

– I kad ga najviše boli, taj pas ima pogled pun života – ističu i djelatnici infocentra Saveza za zaštitu životinja grada Zagreba. I dok njihova tromjesečna potraga za vlasnikom  nije donijela nikakve rezultate, Noina arka za to se vrijeme brinula o liječenju i pronašla obitelj iz okolice Zagreba koja je Shreka prihvatila na oporavak. Kako će sve završiti, još uvijek je neizvjesno. Umiljati i dobri rotvajler ne može sam stajati ni hodati, a i hodanje u kolicima u posljednje vrijeme nije mu ugodno.

– Savjetovali su nam da ga malo odmorimo – kaže privremena Shrekova skrbnica. Kad mu pomognu da ustane, Shrek sam obavlja i nuždu. A dodatnu volju za životom daje mu pas Medo, udomljen iz Dumovca.

– Medo ulaže puno truda kako bi se poigrao sa Shrekom, poskakuje oko njega i stalno ga zove – ističe Shrekova njegovateljica i dodaje da joj nije jasno kako ga je netko mogao ostaviti. Shreka uskoro čekaju novi pregledi koji trebaju dati odgovor na pitanje kako i što dalje. I dok je njegova budućnost neizvjesna, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da za ovaj propust u evidenciji ipak netko može odgovarati.

Odgovornost veterinara

– Protiv vlasnika ne može biti podnesena prijava, no odgovarati može veterinarska organizacija u kojoj je pas čipiran. Broj svakog čipa i podaci o vlasniku evidentiraju se u lysacanu. No, čak i ako u aplikaciji nema podataka, prema broju čipa može se utvrditi koja ga je veterinarska organizacija zadužila. Na osnovu toga veterinarski inspektor provodi nadzor kako bi utvrdio zašto nisu upisani podaci te podnosi prijavu sucu za prekršaje koji izriče kaznu zbog propusta – kažu u Veterinarskoj inspekciji.

A oni koji pronalaze pse s čipom, ali bez podataka o vlasniku, s pravom se pitaju zašto ta inspekcija i inače ne provodi nadzor nad upisom podataka u evidenciju i je li čipiranje samo još jedan trošak za vlasnike. Oni odgovorni ne znaju je li njihov pas čipom i zaštićen, a oni neodgovorni i dalje mogu životinje napuštati bez ikakvih posljedica.

Ključne riječi

Komentara 7

OS
osica
23:21 24.10.2012.

"Ako prihvatiš izgladnjelog psa i ahraniš ga, on te neće ujesti. To je razlika između psa i čovjeka." (M.Twain)

VI
Vito
08:46 25.10.2012.

neodgovorni i dalje mogu životinje napuštati bez ikakvih posljedica. Znase tko zapošljava inspektore znase kome je u interesu takvo zapošljavanje Što je to? Još jedan kostur iz ormara bivše vlasti čiji je bivši čelnik sad pod istragom Jasno jajajaajaajja nema nema pojma ni o čemu Iako mu je bila desna ruka

OV
over
23:32 24.10.2012.

zakon je kriv.. treba čipirati vlasnike a ne pse :p

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije