Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET Prilaz Demerje smanjit će gužve pred ulazom u Zagreb za pet puta

Ovog ljeta Lučko napokon bez kilometarskih kolona

01.03.2009.
u 19:15

Slika kilometarskih kolona automobila usred ljetne žege na naplatnim kućicama Lučko ovog bi ljeta mogla iščeznuti.

Prolaz bez zaustavljanja
Tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb ondje upravo gradi cestovni prilaz Demerje koji bi za gotovo pet put trebao ubrzati protočnost automobila kroz naplatne kućice, a time i skratiti čekanje te smanjiti gužve u jeku turističke sezone. Taj bi prilaz trebao biti gotovo do ovog ljeta, gradi se tri kilometra prije naplatnih kućica iz smjera Karlovca, a bit će namijenjen bezgotovinskoj, kartičnoj naplati cestarine.

Plato tog prilaza činit će 10 prolaza, dva će služiti isključivo za elektronsku naplatu cestarine (plaćanje ENC-om), a preostalih osam za kartičnu naplatu. Na spomenuta će se dva prolaza postaviti antene dometa stotinu metara, pa će vozila kroz naplatu moći prolaziti bez zaustavljanja, vozeći 30 kilometara na sat.

U sklopu cestovnog prilaza Demerje grade se dva vozna traka uz postojeći kolnik autoceste u smjeru Karlovac - Zagreb, zaustavni trak te bankina. Ta će dogradnja biti fizički odvojena od kolnika autoceste zelenim pojasom.

Postojeće naplatne kućice u Lučkom i dalje će se koristiti za gotovinsko, a za one koji su u Demerju karticom platili cestarinu u Lučkom će biti osigurana dva prolaza kroz koja će bez zaustavljanja proći svojim automobilima. Vrijednost te investicije je 95 milijuna kuna.

Plaćanje karticama
– Kroz naplatne kućice u Lučkom sada u jednom satu može proći 2.325 automobila, a Demerje će imati izlazni kapacitet od 9400 automobila u jednom satu – objasnila je Vlatka Weiser, glasnogovornica ARZ-a. U ljeto ove godine, kada se završi gradnja Demerja, kroz naplatne kućice u jednome će satu moći proći čak 11.150 vozila, što je 4,8 puta više nego sada.

U ARZ-u kažu kako vozači sve više uviđaju prednost plaćanja cestarine karticama (ENC-om, bankovnim te kreditnim i smart karticama). Tako su kartice 2006. godine u ukupnoj naplati cestarina imale udio od 26 posto, a lani čak 40 posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije