Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traje do 1. siječnja

Ovo je Advent "novog normalnog": Online jaslice, virtualni obilasci i blagdanski stol starog Zagreba

TZ Zagreb
25.11.2020.
u 10:40

U subotu počinje drukčiji Advent, a konačno je poznat i detaljan program

Park Bele IV. i Vranyczanyjeva poljana postat će dječji kutak, a na istočnoj strani Strossmayerova šetališta niknut će blagdanski stol s tradicionalnim zagrebačkim ručkom. Na sve tri lokacije prikazat će i “Božić obitelji Zima”, priču o blagdanima u starom Zagrebu. Trg Republike Hrvatske i HNK bit će kutak za ljubitelje Orašara, zimsku romantiku dočarat će na Zrinjevcu, a na Tomislavcu će Ledeni park, budući da klizališta ove godine nema, simulirati skulpture.

Prigodno ukrašene javne površine od subote postaju dio Adventa koji će zbog situacije s koronom biti sasvim drukčiji, prilagođen epidemiološkim mjerama. Čekajući smjernice Nacionalnog stožera, detaljan je program zagrebačka Turistička zajednica objavila jučer, a fokus im je upravo na uređenju kojim će nastojati podignuti raspoloženje, ali i na virtualnim i mirnijim kulturnim događanjima. Pripremili su devet glazbenih festivala s 95 koncerata, a nastupit će Zagrebački solisti, Komorni orkestar i mnogi drugi. Tako će u sklopu Zagrebačkih adventskih razglednica vokalni kvartet Vox i duo Favio izvoditi najpoznatije božićne pjesme ispred Kamenitih vrata te u Marićevu i prolazima Oktogon i Neboder. Prigodni repertoar imat će i brojne kulturne institucije, poput HNK i Lisinskog, ali i muzeji, pa će, primjerice, u Muzeju mamurluka biti izložba adventskih pića iz cijelog svijeta, a u Muzeju čokolade će vikendima organizirati susrete s Djedom Božićnjakom.

Foto: Shuttershock

– U sklopu projekta Svjetlost Adventa, pak, s deset smo institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio inicijative – kazala je Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a Zagreba. Novosti su i online izložba fotografija crkvenih jaslica te “Virtualni božićni prozori” koji će se moći razgledati uz pomoć modernih tehnologija.

– Posjetitelje ćemo usmjeravati prema dvadesetak lokacija, trgovima i parkovima, na širem području grada, a moći će, koristeći aplikaciju Equinox XR, na mobitelima vidjeti animirani sadržaj koji smo za njih pripremili – objašnjavaju u TZ–u. Mislili su i na klince pa će tako na Ribnjaku organizirati šetnju u koju vode Crvenkapica, vuk i bakica, a svaki će lik pripovijedati svoju priču onako kako ju je on doživio, dok će posjetitelji s njima vježbati karate ili bojiti cvijeće.

U nekoliko kućica na Jelačić–placu prodavat će obrtnici, u Petrićevoj umjetnici, a ugostitelji bi, prema dosadašnjim planovima, trebali svoje proizvode nuditi na terasama lokala, no s obzirom na jučerašnju najavu o dodatnom pooštravanju mjera, čekaju odluku kako bi do kraja definirali detalje svog programa.

Manifestacija, koja traje do 1. siječnja, počinje paljenjem adventske svijeće na vijencu oko Manduševca.

Detaljan program može se pogledati na stranici zagrebačkog Adventa.

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:52 27.11.2020.

Ludilo. Ali ne u pozitivnom smislu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije