Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI SVETI NA PERIFERIJI GRADA

Mi svoje pokojnike posjećujemo svake nedjelje

Groblje
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
1/5
30.10.2017.
u 08:40

'Kod nas u Brezovici nije kao na velikim gradskim grobljima

Nije vam to kao na ovim velikim gradskim grobljima. Mi svoje pokojnike posjećujemo svake nedjelje, tako da posebnih priprema uoči Svisveta uglavnom i nema – na groblju u Brezovici objašnjavala nam je Štefica Galović. Ovaj je vikend na posljednja počivališta svog svekra i svekrve ona tek donijela lampaše jer tako radi svaki tjedan. To, naravno, kako je sama rekla, ne znači da ih neće posjetiti i na sam dan Svih svetih.

Tu smo kad stignemo

– Ovdje se svi dobro znamo, tako da na Sisvete obiđemo gotovo sve grobove. Tu su nam, osim obitelji, i susjedi i prijatelji, kojih se rado sjetimo i kroz razne priče. Na blagdan u Brezovicu stignu i oni koji su se odselili u druge gradove, pa nam je posebno drago što sretnemo i njih – rekla je Štefica Galović pa dodala kako je na manjim grobljima na Sve svete jedini problem hoće li biti dovoljno parkirališnih mjesta. Za periferiju, objasnila je, nisu organizirane posebne linije javnog prijevoza, niti je posebno reguliran promet, a to, rekla je, nije ni potrebno.

– Ako i nekog blokirate automobilom, nema nikakvih problema jer vam je to susjed – rekao je Miro Pintar, kojeg smo sreli na polupraznom parkingu. On je svoje roditelje, objasnio je, došao posjetiti za vikend jer će se na sam blagdan uputiti na obalu, odakle mu je supruga. Na groblje u drugi grad ide i Višnja Kostevc, koja će se zaputiti u Brežice.

– Suprug je Slovenac, tako da imamo obitelj i tamo – rekla je Višnja Kostevc. Njezin životni partner, međutim, s njom otputovati neće.

– On počiva ovdje, pored mojih roditelja – kazala je Višnja, koja je za vikend uređivala nadgrobnu ploču troje najvažnijih ljudi u svom životu. Ne posjećuje ih, rekla je, samo na Sve svete nego kad god stigne.

Samo javnim prijevozom

– Mislim da tako rade svi na manjim grobljima. Blizu su nam, pa zašto ne bismo bili s njima što češće – objasnila je Višnja Kostevc.

Posljednje pripreme ovaj su vikend bile u tijeku i na najvećim gradskim počivalištima. Cvjetni aranžmani i lampaši nosili su se na grobove, na koje su Zagrepčani stizali uglavnom javnim prijevozom, čije će linije do blagdana, a i na same Sve svete biti pojačane.

Osobnim će automobilima od 7.30 do 21 sat biti zabranjen promet Ulicom Kaptol te Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora, kao i Alejom Hermanna Bollea. Također, do 20 sati zabranjen je promet i u Aleji tišine kod groblja Miroševec, a u zoni groblja Markovo Polje uspostavljen je jednosmjerni promet Alejom mira.

Do groblja može se i taksijima, ali ne i Uberom, čija se vozila, zbog posebne prometne regulacije, neće propuštati. 

Crtali signalizaciju i proširivali cestu tik prije blagdana

U Aleji Hermanna Bollea i na Bijeničkoj crtali su horizontalnu signalizaciju, a u Popovcu prema Markovu Polju proširivali cestu. Sve to četiri dana prije Svih svetih.

- Odličan im je tajming. Najveće gužve, a oni se guraju sa strojevima. Kao da se to nije moglo napraviti nekoliko dana ranije s istim efektom – kritizirali su radove Zagrepčani, kojima nije bilo jasno zašto se sve mora raditi u zadnji čas. Uređenju su, s druge strane, plus dali oni koji ga smatraju pravodobnim.

– Nove oznake na cesti pomoći će pješacima koji će doći autobusima do groblja – zaključili su.

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
09:33 30.10.2017.

"Do groblja može se i taksijima, ali ne i Uberom, čija se vozila, zbog posebne prometne regulacije, neće propuštati. " ...-Kako ono rekoše u Uberu...mi nismo taxi, mi smo usluga "vozilo s vozačem", - neka im bude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije