Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINULA VREMENA

Otkrivene iznenađujuće tajne dječjih grobova u Rijeci

Rekonstrukcija Pavlinskog trga
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/7
20.10.2017.
u 09:06

Najstarije dijete u trenutku smrti bilo je staro najviše osam i pol godina

Početkom ove godine, tijekom uređenja Pavlinskog trga u samom središtu Rijeke, pronađeno je 6 kostura. Analiza provedena u Antropološkom centru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod vodstvom dr. sc. Marija Šlausa pokazala je kako ostaci pripadaju mladiću između 15 i 18 godina, i petero djece, od koje je najmlađe bilo tek beba.

Najstarije dijete u trenutku smrti bilo je staro najviše osam i pol godina. Ove kosti datiraju iz razdoblja kasne antike, piše Novi list, a život u antičkoj Tarsatici bio je kratak i težak.

Rekonstrukcija Pavlinskog trga
1/7

Analiza kostura mladića nije dala odgovor o mogućim uzrocima njegove smrti, no zato su kosti najmlađeg djeteta ukazale na patološke promjene i obliku jakog poroziteta na specifičnim dijelovima kostura koje sugeriraju na skorbut. Dakle, ova beba je bolovala od nedostatka vitamina C u organizmu.

S obzirom na dob i podneblje, to je inače rijetko, no kako komentira dr. sc. Mario Šlaus, vjeruje se da je njegova majka također bolovala od toga te da je došlo do prijenosa bolesti. Drugim riječima nekvalitetna ishrana majke utjecala je na zdravlje čeda.

I kosti djeteta koje je bilo staro najviše do osam i pol godina također ukazuju na nekvalitetnu ishranu. 

Riječ je o poroznosti gornjega zida očne šupljine koja se smatra pokazateljem nedostatka željeza i slabokrvnosti, a koja se razvija uslijed neadekvatne prehrane, endemičnog parazitizma, nehigijenskih uvjeta života ili kroničnih bolesti.

Tijekom iskopa svih ovih grobova uočeno je da su prilikom ukopa osobe bile zasute vapnom. Arheološka stručna literatura inače ovaj tretman navodi kao svjedočanstvo o pojačanoj smrtnosti prouzročenoj epidemijom.

Možda se u ovom slučaju radilo i o obitelji koja je stradala zbog gladi, bolesti i neimaštine, to ne možemo doznati. No iz ovoga što je pronađeno, jasno je da je život nesretnika koji su umrli tako mladi bio težak i obilježen velikom oskudicom.

Komentara 22

MI
mica1111
09:29 20.10.2017.

...a naslov vam je sjajan...još kad bi popili koju kavu pa da vam se makne taj mamurluk koji izaziva disleksiju kod pisanja,a muči čitatelje...;)

DU
Deleted user
09:52 20.10.2017.

A ja mislio ručni rad partizana...

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
09:54 20.10.2017.

sigurno ich je Tito poubijo pa nece reci istinu..heheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije