Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turisti u Zagreb

Kod vas se osjećamo sigurno, a i svake se večeri nudi neki event

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
03.07.2020.
u 10:01

Ima li u gradu turista? Ne kao lani, ali se, svjedoče i brojke, polako vraćaju

Turista u metropoli, doduše, nema puno, ali daju se “uhvatiti” kako, usprkos vrućini, šeću gradom i fotografiraju znamenitosti. Na glavnom trgu zatječemo tako obitelj iz Berlina ovdašnjih korijena, Sanju, Aleksandra i njihovu kćerkicu Anđelu, koji su u Zagrebu tri dana, a potom idu na dva tjedna u Karin. Vrijeme provode “istražujući” grad, a vodičkinja im je prijateljica Karla iz Zeline. Koronavirusa se, kažu, ne boje.

Ne bojimo se korone

– Sanja i ja medicinski smo radnici pa smo svjesni rizika i pridržavamo se mjera. Hrvatsku smatramo sigurnom zemljom jer nemate puno zaraženih – govori Aleksandar, čija je majka porijeklom Zagrepčanka. Metropolu je posjetio prije pet godina i oduševio se pa je doveo obitelj na odmor. Anđeli se u Zagrebu najviše sviđaju uspinjača i sladoled u Vinceku, govori sramežljivo, a njezin tata ističe kako se posljedice potresa u centru uopće ne primjećuju.

– Znam da je bilo gadno, pratio sam, no čini se da su ožiljci dobro skriveni od nas turista. Sviđa mi se u Zagrebu apsolutno sve; zapravo, jedina je zamjerka nedostatak parkirnih mjesta, no dolazimo iz Berlina, a ondje je po tom pitanju puno gore – kaže.

U hladu Zrinjevca upoznajemo veselu ekipu. Virág je iz Mađarske, Chris iz SAD-a, a s društvom slave jer je ona upravo dobila američku vizu te uskoro putuje na Floridu.

– Uvjet mi je bio da dva tjedna provedem u nekoj zemlji izvan zone Schengena pa sam odabrala Hrvatsku jer mi se čini da je ovdje situacija s koronom pod kontrolom – objašnjava Virág .

30.06.2020.,Zagreb - Turisti u Zagrebu. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Njezin prijatelj Chris, koji živi u Los Angelesu, u ovom je dijelu svijeta već tri mjeseca, no u SAD se ne misli vraćati tako skoro.

– Ne znam točno koliko ću ostati u Zagrebu, ali u Hrvatskoj ću biti do 12. kolovoza. Planiram posjetiti Zadar, Hvar i Split. Ovdje se osjećam sigurno, nema puno zaraženih – kaže Chris. A nije ga strah ni potresa.

– Živim u Kaliforniji, gdje se stalno trese, pa se osjećam kao kod kuće – govori uz smijeh. Zagreb mu je, dodaje, veliko pozitivno iznenađenje, a najviše mu se sviđa opuštenost i to što svugdje može pješice.

– Svake je večeri u ponudi neki kulturni event pa već imamo rutinu. Nađemo se u sumrak, prošećemo se Gornjim gradom, a onda biramo kamo ćemo dalje. Neki dan smo posjetili Festival tolerancije i bilo nam je super – ističe Chris.

Na klupici na Zrinjevcu smjestio se i Francisco, Argentinac koji putuje svijetom i prodaje rukotvorine. Već je mjesec dana u Zagrebu, a ostat će barem još toliko.

30.06.2020.,Zagreb - Turisti u Zagrebu. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Odlično je ovdje, grad mi je povijesno interesantan, pun je zelenila, a omiljena mi je lokacija tržnica na Dolcu – govori.

U lipnju 50.000 noćenja

Svake godine našu metropolu posjeti i Edwin, Nizozemac čija je žena porijeklom iz Slavonije.

– Obožavam atmosferu Zagreba, posebice ljude koji su vrlo ljubazni – kaže.

Žurnim korakom s ruksacima na leđima glavnim trgom jure i Bern, Steph i Annas. Stigli su iz Njemačke, u Zagrebu su proveli jedan dan, a idu na odmor u Split. Ni oni se ne boje korone.

– Situacija je puno bolja nego kod nas, a za svaki slučaj svuda nosimo maske – kaže trojka.

Da se turisti polako vraćaju u Zagreb, potvrđuju i u gradskoj Turističkoj zajednici. U lipnju je zabilježeno 23.000 dolazaka i 50.000 noćenja, no to je tek 20 posto u odnosu na brojke od lani. Najviše je domaćih te turista iz BiH, Italije, Njemačke i Srbije, a smatraju da će brojke nastaviti rasti.

– Nezahvalno je predviđati, no očekujemo porast u srpnju i kolovozu. Brojke sigurno neće dostići lanjske, no bilježimo rast u odnosu na svibanj – ističu u Turističkoj zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije