Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turisti obaraju rekorde

Grički top ih plaši, zagorski štrukli fasciniraju, a iznenađuju cijene i ležernost

Reportaža o turističkoj sezoni u Zagrebu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/18
04.08.2023.
u 08:00

Turistički rezultati u Zagrebu su sjajni. Za prvih sedam mjeseci, 25 posto je više dolazaka te 17 posto više noćenja, ističe Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a Zagreb

Znamenitosti, arhitektura, brojni muzeji, zanimljiva povijest, gastroponuda te dobra vibra na zagrebačkim ulicama samo su neki od razloga zbog kojih sve više turista svake godine posjećuje metropolu. Prema podacima gradske Turističke zajednice, samo tijekom srpnja ostvareno je gotovo 150.000 dolazaka te nešto više od 265.000 noćenja, što je, u odnosu na isti period lani, porast od čak 12 posto u dolascima te sedam posto u noćenjima.

Iz godine u godinu rado nam se tako vraćaju gosti iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske Italije te Nizozemske, a najveći broj noćenja u srpnju ostvarili su gosti iz dalekog SAD-a.

Treći najbolji glavni grad

Kako bi prvi put posjetili hrvatsku metropolu, na dug put odvažili su se tako Deborah, David, Rachel i Erica kojima je u planu, tijekom dva dana boravka, kažu, obići što više slavnih zagrebačkih znamenitosti, a možda se zapute i u koji muzej. Jako ih zanima i što iz domaće gastro ponude nikako ne smiju propustiti kušati.

VEZANI ČLANCI: 

– Pitali smo turističkog vodiča za preporuku nekih jela autohtone kuhinje i rekao je da onaj tko dođe u Zagreb mora probati štrukle. Zato smo odlučili malo odgoditi planove poslije ture i baciti se u potragu za njima – kaže Deborah koja je u metropolu stigla sa suprugom i kćerima. Zatekli smo ih nekoliko minuta prije podneva, gdje drugdje no podno Kule Lotrščak gdje su s nestrpljenjem iščekivali pucanj Gričkog topa.

– Iako nas je vodič upozorio nekoliko trenutaka prije pucnja, malo smo se uplašili, ali nema veze. Fascinirani smo poviješću kule i topa, ali i saznanjem da je tih nekoliko minuta nečije puno radno vrijeme. Malo je neobično, ali tko ne bi volio raditi taj posao – govori kroz smijeh. Nakon glavnog grada, dodaje, put će ih nanijeti na bajkovita Plitvička jezera, a zatim i u Split te Dubrovnik.

03.08.2023. Zagreb- Reportaza o turistickoj sezoni u Zagrebu. Setnja gradom uz turistickog vodica Vida. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list arhiva

Sjajnoj turističkoj sezoni pridonosi i to što se Zagreb, prema objavljenom istraživanju portala VisaGudie.World, smjestio na treće mjesto, odmah iza Amsterdama i Rima, kao najbolji glavni grad za turiste prema, među ostalim, parametrima sigurnosti, poznavanja engleskog jezika i cijenama.

– Turistički rezultati u Zagrebu sjajni su ne samo za srpanj već i za prvih sedam mjeseci ukupno. Naime, od siječnja do sada, u našem je gradu ostvareno 25 posto više dolazaka te 17 posto više noćenja u usporedbi s lanjskom godinom. Posebno veseli činjenica da su gosti iz SAD-a prvi po zabilježenim rezultatima, što je efekt i naših promotivnih aktivnosti na američkom tržištu, a posebno suradnje s USTOA-om, udruženjem Virtuoso te platformom Smithsonian – istaknula je direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

03.08.2023. Zagreb- Reportaza o turistickoj sezoni u Zagrebu. Setnja gradom uz turistickog vodica Vida. Turistice iz Kanade. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list arhiva

Brojni gosti kojima je ovo prvi posjet glavnom gradu najčešće se odluče priključiti jednoj od organiziranih turističkih tura stoga i turistički vodiči imaju pune ruke posla.

– Dosta smo zatrpani posljednjih nekoliko mjeseci, grupe su velike i miješane. Nađu se tu Nizozemci, Talijani i Francuzi, ali ove sezone, posebice tijekom srpnja, bilo je najviše Amerikanaca i Španjolaca – kaže Vid Dorić, turistički vodič koji grupe tradicionalno vodi od glavnog gradskog trga prema katedrali, a zatim i na Dolac te Gornji grad čije znamenitosti i ugođaj oduševljavaju gotovo sve turiste s kojima smo pričali.

Ne štede za dobar domaći ručak

Jednoj od grupa pridružile su se i Kanađanke Claire, Heather i Amanda kojima je ovo također prvi posjet metropoli u kojoj ih je, kažu, fascinirala arhitektura te priča kako je Zagreb dobio ime, odnosno legenda o Mandi i Manduševcu.

– Priče o Zagrebu čule smo od brojnih prijatelja koji su oduševljeni gradom pa smo ga odlučile i same posjetiti. Malo smo iznenađene cijenama i razlikama, koliko je na nekim mjestima jeftino, a na nekima skupo. No, ovdje smo samo dva dana pa nećemo štedjeti i svakako planiramo pojesti jedan dobar domaći ručak. Ne znamo još gdje, pitat ćemo za preporuke, a i Google će nam pomoći – ističu.

VEZANI ČLANCI: 

U metropolu su prvi put iz Londona stigle i prijateljice Anna, Joelle i Amy koje su se ovdje odlučile dobro zabaviti pa su se odmah po dolasku bacile u potragu za barovima. Prvu su se večer, kažu, snalazile pomoću Google karata, no valjalo je i obići slavne zagrebačke znamenitosti te naučiti više o povijesti grada pa su se i one pridružile turi.

– Sviđa nam se vibra u gradu, sve nam se čini jako ležerno, nije užurbano kao u Londonu. Vrijeme nam je divno, sunčano iako nam je malo vruće jer nismo baš navikle na ovoliko sunca – govore Britanke koje su ugodno iznenađene i niskim cijenama te šarolikom gastro ponudom zagrebačkih restorana.

Komentara 5

SU
Superhero
10:05 04.08.2023.

eto hebote Zagreb je svjetska metropola.

SU
Superhero
09:45 04.08.2023.

pa kad netko dodje u Zagreb ta ne ocekiva Rim ili Pariz - vidi sve u svemu jedan uredjen gradic, relativno cist koji je vrlo jeftin (za europljane) i gdje je hrana dobra. cak mislim da mnogi ocekivaju manje od zagreba pa onda ostanu iznenadjeni

DU
Deleted user
08:51 04.08.2023.

U Zagrebu nemaš što vidjeti ni raditi više od 24 sata. Koliko je muzeja uopće u funkciji,? Osim ako nisu zanimljive skele na katedrali, razrušena crkva u Palmotićevoj ili zatvorena Markova crkva. Zato mogu razgledati Jakuševec, hrđavi bivši Velesajam, Paromlin i divlja odlagališta otpada. Barovi i restorani su uglavnom skučeni i upitnih higijenskih uvjeta ,uglavnom uzgradama koje su neobnovljene 3 godine nakon potresa. Mnogi stranci su mi rekli da Zagreb ima potencijala, ali da u njega treba uložiti novac. Dotada je samo jadan, otužan u europskim razmjerima provincijalni grad. Prestanimo sa samoljubljem i lažnim osjećajem veličine. Skromnost....i krenimo već jednom s obnovom, izgradnjom, rekonstrukcijom, investicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije