Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna rasprava

Gradska uprava prvi put pokazala plan za spalionicu

14.07.2014., Zagreb - U staroj gradskoj vijecnici odrzano je javno predstavljanje Plana gospodarenja otpadom do 2015. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
15.07.2014.
u 09:33

Udruge su protiv – spalionica je skupa te ekološki i zdravstveno neprihvatljiva i borit ćemo se protiv nje

Zagrepčani su jučer u Staroj gradskoj vijećnici prvi put mogli javno čuti kako gradska uprava planira sljedećih godina voditi brigu o otpadu.

U Prijedlogu svog plana za koji se nedavno povela javna rasprava jasno je obrazložen proces smanjivanja nastanka otpada, njegova razvrstavanja, ali i krajnjeg spaljivanja u naselju Resnik. Inženjer Branimir Vlah, glavni projektant Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, koji bi od 2019. trebao na moderan način zamijeniti odlagalište na Jakuševcu, kazao je da nije istina da se spalionice ne grade u Europi te naveo da je 2013. godine potpisan ugovor za gradnju njih 13.

Riječ je o sigurnom i pouzdanom tehničko-tehnološkom rješenju u kojem će se na 850 do 950 stupnjeva spaljivati ono što se ne može iskoristiti te mulj koji ostaje nakon pročišćenja voda kazao je Vlah.

Dodao je kako će se svi plinovi pročistiti prije no što se ispuste kroz 60-metarski dimnjak, dok će se opasni pepeo izvoziti u inozemstvo. Da Grad spalionicu ozbiljno planira graditi u Resniku, svjedoči i gotov projekt njezina povezivanja s Toplanom u Borovju. Naime, kako će spalionica proizvoditi i električnu i toplinsku energiju, te dvije lokacije povezat će se vrelovodom pa će se dio Zagrepčana, ako se ovaj projekt ostvari, grijati vodom koja će se prije toga ugrijati u spalionici.

Da do gradnje ipak neće doći, uvjereni su u Udruzi za zaštitu okoliša Resnik, ali i drugim ekoudrugama iz grada koje su se pojavile na raspravi.

Iskoristit ćemo sve mehanizme unutar zemlje i Europske unije i uvjereni smo da se spalionica neće graditi u Zagrebu  kazala je Branka Genzić-Horvat iz UZOR-a. Dodala je da se po uzoru na brojne primjere u Europi otpad mora razvrstavati u svakom domu pa gradnja skupe, ekološki i zdravstveno neprihvatljive spalionice neće biti potrebna. Pozvala je sve Zagrepčane da ih podrže u borbi protiv spalionice.

Komentara 21

AS
anto stanić
11:40 15.07.2014.

I još bi Zagrepčani trebali znati da se radi o vodozaštićenom području tako da osim otrova koji će se pojaviti u zraku mogu ih očekivati i u svojim kućanstvima preko gradske vode kada otvore pipu da se napiju vode .

SP
spectator707
11:45 15.07.2014.

Alternativa spalionici je odvajanje i iskorištavanje svih resursa iz otpada, od tvari do energije iz plina i hranjivi ostaci. Takva alternativa spalionici je zdravlje zajednice, kruženje tvari, iskorištavanje energije, puno novih radnih mjesta i doprinos očuvanju klime.

VR
vrt
12:37 15.07.2014.

kampanja kojom se gura izgradnja spalionice je u punom jeku! i ovaj članak je dio nje. "udruge" se prokazuju kao neka pomoćna smetala koja se bune protiv naprednih i genijalnih tehnologija koje se će od smeća praviti čistu vodu i zrak koji je bolji nego šumski. kampanja se direktno financira iz naših džepova. kao što mi plaćamo "ekskurzije" nastavnika i djece u Beč koji se "dive" spalionici u centru grada. ma krasno! a u članku ne piše točna cijena spalionice koju bi mi svi platili! niti piše da bi se tim novcima moglo desetljećim financirati odvojeno skupljanje otpada, koje bi bilo sirovina za daljnju preradu, time i zaradu, a i otvorila bi se nova radna mjesta. ovo je čisti GRAĐEVINSKI projekt koji bi financirali MILIJARDAMA KUNA svi mi, a dobit bi pokupili "velikodušni" (strani) investitori. a mi bi pokupili TONE otrova u zraku dnevno, koje niti jedan filter ne može zaustaviti i talog koji ostaje nakon paljenja. mnogi se pitaju kako da to onda imaju i dfruge zemlje - pa zar je pohlepa za zaradom, nauštrb zdravlja samo hrvatski sindrom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije