Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31. svibnja

Danas je Dan grada Zagreba: Korona i potres ostavili su ožiljke na sve nas

Fotografija katedrale iz zraka nakon potresa u kojemu je oštećen desni toranj
Foto: PIXSELL/PIXSELL
1/2
31.05.2020.
u 14:12

Večeras se održava svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata i koncert na fontanama kraj Nacionalne i sveučilište knjižnice pod nazivom "Moj Zagreb tak imam te rad", a nastupit za Zagrebačka filharmonija i violončelist Stjepan Hauser.

Danas je Dan grada i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata. Svetkovina blagdana obilježit će se u 19 sati svetom misom ispred Katedrale, a nakon toga uslijedit će procesija koju će voditi samo šezdeset vjernika: 20 vatrogasaca, 20 vjernika iz podsljemenskih župa te 20 mladih katoličkih volontera i animatora. Večeras se održava i koncert na fontanama kraj Nacionalne i sveučilište knjižnice pod nazivom "Moj Zagreb tak imam te rad", a nastupit za Zagrebačka filharmonija i violončelist Stjepan Hauser. 

- Ova je godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, posebice za nas u Zagrebu koji se nosimo i s posljedicama katastrofalnog potresa koji nas je pogodio 22. ožujka. Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata - poručio je gradonačelnik Milan Bandić u svojoj čestitci povodom Dana grada, dodavši da je prije 140 godina, u Šenoino doba, Zagreb također pogodio katastrofalan potres.

- Kao što je tada iz teške situacije izašao snažniji nego prije, i danas će naš grad zaliječiti rane, obnoviti zgrade, vratiti sjaj povijesnoj jezgri koja je dio našeg identiteta i simbol  Zagreba i Hrvatske. Da, trebat će vremena, strpljenja, rada, solidarnosti, energije, mudrosti i zajedništva!  No, u našem se gradu nitko ne smije osjetiti napušteno i zaboravljeno! Samo tako izaći ćemo još jači, a izazovi koji nas čekaju dodatni su poticaj da budemo zajedno, da njegujući kulturu otvorenosti, tolerancije, socijalne pravde i solidarnosti iskoristimo sve svoje potencijale, da se okrenemo budućnosti, znanju, kreativnosti - svemu onome što vuče naprijed, što stvara novu vrijednost, a život čini boljim, ugodnijim i bogatijim - stoji u čestitci. 

Ključne riječi

Komentara 4

KO
korisnicc
15:57 31.05.2020.

Pozdrav Zagrebu iz Splita.

HE
Herceg
15:58 31.05.2020.

Čestitam zagrebčanima svetkovinu Majke Božije od kamenitih vrata i proslavu grada Zagreba pjesmom "Vraćam se Zagrebe tebi", sretno i čestito.

Avatar SharonPO87
SharonPO87
14:40 02.06.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije