Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buran dan za možemo!

VIDEO Benčić brani Tomaševića: 'Nisu kućni prijatelji, znaju se iz Varšavske'

12.07.2021.
u 15:16

Sandra Benčić ustvrdila je da se pri imenovanjima u bolnici Srebrnjak gradska uprava vodila načelom stručnosti. Ipak, novinari su ju na presici upozorili da je po sličnom ključu poznanstva uprave ustanova imenovao i Tomaševićev prethodnik

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da otvori još jedan predmet protiv njena stranačka kolege Tomislava Tomaševića, komentirala je saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić

-Upravno vijeće bolnice nije uprava bolnice. Ustanove po zakonu imaju upravna vijeća u kojima sjede predstavnici osnivača ili kao u slučaju bolnice Srebrnjak i predstavnici radnika. Te su četiri osobe nužno vanjske osobe koje predstavljaju grad kao osnivača i vlasnika bolnice. S obzirom na to da su neki članovi prethodne uprave završili u pritvoru i da su se događale malverzacije, morali smo imenovati nove članove- pojasnila je Benčić.

U slučaju Srebrnjaka to je iznimno važno, ističe, jer se radi o najvećem projektu koji se u Gradu Zagrebu financira iz Fondova Europske unije. Naime, projekt Dječjeg centra za transakcijsku medicinu koji je u tijeku, vrijedan je gotovo pola milijarde kuna

Vremena sve manje 

-Dvije godine od potpisivanja ugovora, nije ništa napravljeno osim opstrukcija o kojima ste mogli čitati u medijima te o smjeni ravnatelja Nogala kako bi se taj projekt opstruirao. Do kraja projekta ostalo je manje od godine dana. U slučaju da se ne realizira, građani Zagreba morat će vratiti pola milijarde kuna europskog novca - upozorava. S toga je logično, dodaje, da su u Upravno vijeće imenovali stručne ljude. 

-Trebala nam je kao predsjednica ugledna znanstvenica iz područja pedijatrije i transakcijske medicine. Dr. Kolaček je srećom pristala. Druga potrebna struka je upravno pravo. Imenovali smo izv. prof. Marka Turudića jer je stručnjak za pitanja javne nabave što je ključno u EU projektima. Zbog iskustva u EU projektima, u timu je i Ivana Novoselec. Za područje zdravstvenog menadžmenta razgovarali smo s više ljudi i nije nam bilo lako pronaći osobu koja će pristati na to - izjavila je Benčić. Za tu poziciju, kaže, potreban je netko kome primarna motivacija nije novac. 

'Izabrali smo dobar tim' 

-Članovi Upravno vijeća na temelju odluke Ministra dobivaju naknadu za 750 kuna mjesečno. Lauc je na to pristao jer mu je stalo do realizacije našeg programa i projekta. On jest bio donator kampanje, no 1000 drugih Zagrepčani također su bili donatori naša kampanje, diskvalificira li ih to po bilo čemu- zapitala je Benčić, a novinari su je prekinuli rekavši da nije stvar u 700 kuna naknade već o poruci koja se šalje javnosti ovakvim imenovanjima. 

Zbog ovakvih imenovanja, naglasili su novinari u pitanjima, platforma Možemo! u kampanji je kritizirala bivšeg gradonačelnika, a sada čine isto. 

- Lauc je izabran jer je stručna osoba izuzetno ugledna u svojim krugovima. Ono što smo željeli je imenovati upravno vijeće po stručnosti i mislim da smo imenovali sjajne ljude. Kada bi činjenica da je on donator na bilo koji način utjecala na to da ga izaberemo, onda bi to bio sukob interesa - objasnila je zastupnica. Na pitanje je li dr.sc. Lauc gradonačelnikov prijatelj, odgovorila ja niječno. 

-Oni nisu kućni prijatelji. Ne druže se nikada, no znaju se na razini poznanstva iz Varšavske - rekla je, a novinari su ju ponovno podsjetili da su takva imenovanja prijatelja i poznanika bila špranca stare gradske uprave. 

Komentara 53

CA
cavecanem
15:53 12.07.2021.

Je je Sandra, Bandić ne može ali vi možete. Nije ime bezveze

UD
Udrugar
15:38 12.07.2021.

E pa u tome je poanta . Oni prije nisu smeli a mi Možemo . Ne vrede ista pravila za sve .

OP
optrt
16:02 12.07.2021.

Uzalud naprežeš vratne žile, mlatiš rukama i otresaš glavom. Vašim lažima dolazi kraj, očekujte lonce i poklopce. Tik tak tik tak.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije