Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastro natjecanje velikog srca

'Amorova žlica' želi se proširiti po cijeloj Europi, ali za to im je potrebo 130 tisuća eura. Evo kako im možete pomoći!

storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333221.jpg
02.11.2022.
u 16:30

Udruga nastavnika u ugostiteljstvu koja educira osobe s invaliditetom crowdfunding kampanjom prikuplja novac za međunarodni projekt

Obići 27 glavnih gradova Europe u šest mjeseci i dati priliku osobama s invaliditetom da pokažu kako im mjesto nije na marginama društva, to je cilj projekta Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) za koji su pokrenuli crowdfunding kampanju.

Dokaz da možemo puno

U njihovoj kuhinji glavni je začin solidarnost jer im je zadatak da osobama s invaliditetom prenesu znanja iz ugostiteljstva kako bi postale samostalnije, prihvaćene u društvu te spremne za tržište rada. Dvije godine organiziraju i uspješno nacionalno gastronatjecanje "Amorova žlica", koje sada žele proširiti na međunarodnu razinu, za što im je potrebno 130 tisuća eura.

Završnica ovogodišnjeg natjecanja održala se početkom listopada, a osam finalista iz cijele Hrvatske odmjerilo je svoje kulinarsko umijeće i vještine pripreme koktela. Među njima je bila i Marina Jug, koja je osvojila prvo mjesto, i to desertom od lješnjaka. Recept je, kazala je, bio doista kompleksan i s mentoricom ga je usavršavala dva dana, ali nakon osvajanja nagrade srce je bilo puno.

– Mi osobe s invaliditetom često smo u društvu ograničene i živimo u svom zatvorenom krugu, a to se pojačalo otkako je korone. Postoje razne predrasude i zato želim da međunarodno natjecanje potakne druge da izađu iz svojih oklopa, da se druže i uče, ali i da ljudi shvate kako osobe s invaliditetom mogu puno toga ostvariti – poručuje Marina Jug.

"Mućkanje" koktela pak do drugog je mjesta na ovogodišnjem natjecanju dovelo Antonija Bošnjaka.

– Bilo mi je vrlo lijepo na "Amorovoj žlici" i svi smo bili jako sretni kada se to održalo. Za nagradu smo išli na prijam kod pape. Uz pomoć udruge želim da se natjecanje nastavi i da drugi budu sretni kao što sam i ja – ističe dvadesetogodišnjak.

A nastavak natjecanja sad je u fokusu UNUO-a. Žele ga odvesti i izvan nacionalnih okvira te prenijeti poruku o važnosti radnog osposobljavanja osoba s invaliditetom po cijeloj Europi.

– Naša ideja sastoji se od dva kruga natjecanja. U prvom ćemo krugu šest mjeseci putovati u prilagođenom gastrokamionu. Dolazili bismo u gradove i u svakome od njih izabrali po jednoga kuhara i barmena koji bi išli u idući krug. Potom bismo ih ugostili u Zagrebu, na velikom međunarodnom finalu – objašnjava nam Silvija Habel, dopredsjednica UNUO-a i mentorica na "Amorovoj žlici".

Zainteresirani za sudjelovanje na međunarodnoj inačici moći će se prijaviti putem Google obrasca koji će, dodaje, biti na engleskom i jezicima zemalja koje budu obilazili. Surađuju s institucijama na razini Europe, ali i sa svim hrvatskim veleposlanstvima u 27 država. Na put žele krenuti već u veljači 2023., ali da bi to mogli ostvariti, potrebna su im sredstva za kamion, putne troškove, sudionike i finale u Hrvatskoj.

Donacije za "Cupid's Spoon"

– Do siječnja provodimo kampanju prikupljanja sredstava na platformi Go Get Funding pod nazivom "Cupid's Spoon" i potrebno nam je 130 tisuća eura za sve te troškove. U dogovoru s nekim ustanovama imat ćemo i promotivne donacijske kutije – napominje Silvija Habel.

Iz udruge pozivaju sve da se uključe u doniranje, a osim na crowdfunding platformi, to je moguće i na njen žiroračun. Detalji su dostupni na adresi www.unuo.hr.

>> VIDEO: Otac pitao uređaj Alexa kako da se djeca prestanu smijati, odgovor ga šokirao: 'Udarite dijete u grlo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije