Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka na Adventu

Puse 'padaju' kod Matoša, na Fuliranju štulaši i gatara Cica

21.11.2017.
u 17:35

Iako se Advent službeno otvara 2. prosinca, dva dana prije počinje “zagrijavanje” za manifestaciju, pa će se na nekim lokacijama moći kupiti piće ili štogod “za prigristi”

Paljenje prve adventske svijeće kod vijenca na Manduševcu u 17 sati, potom turneja svim trgovima od Glavnog kolodvora do Jelačić-placa. Svečano otvaranje zagrebačkog Adventa ove će godine trajati čak četiri sata, a sve do 21 sat za tu prigodu osmišljen program “vrtjet” će se redom Trgom kralja Tomislava, gdje se upravo postavlja Ledeni park, Strossmayerovim trgom, na koji se sele Fuliranje, Zrinjevcem, na kojemu će upaliti tisuće božićnih lampica u krošnjama stoljetnih platana, da bi na kraju završili na početnoj točki, Trgu bana Jelačića. Ondje će u sklopu Božićne bajke organizatori “naručiti” snijeg; točnije, u blagdanski ugođaj građane će uvesti umjetnom padalinom.

Ljubavni lokoti

Iako se Advent službeno otvara 2. prosinca, dva dana prije počinje “zagrijavanje” za manifestaciju, pa će se na nekim lokacijama moći kupiti piće ili štogod “za prigristi”. Kućice od 30. studenog otvaraju ugostitelji na Europskom trgu, ali i u sklopu Fuliranja, jednog od glavnih gastrodogađaja Adventa. Svoje specijalitete osmišljene posebno za Advent predstavit će restorani RougeMarin, Murter – vrata Kornata, elToro, 50burger&champagne bar i Mason. Kućicu će imati i nedavno otvorena slastičarnica Time, iz koje stižu divovske, 200-gramske apple pie fritule.

1/15

Slijedeći moto i temu “Life is a circus”, Strossmayerovim trgom motat će se klaunovi, štulaši visoki nekoliko metara, gutači vatre, ali i gatarica Cica koja, otkrivaju organizatori, zna sve o čukljevima i svemircima, a malo se kuži i u politiku. Nešto ranije “oživjet” će i Plato Gradec u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima, ali i Strossmayerovo šetalište, odnosno dio na kojemu stoji kip pjesnika Antuna Gustava Matoša. Uz njega će niknuti Café de Matoš, u kojem će sve biti, kažu organizatori, u znaku ljubavi. Zbog toga su poseban kutak posvetili poljupcima, a šansu za puse imat će svi koji se nađu ispod imele. Parovi će moći lokot koji simbolizira njihovu ljubav zaključati na ogradu Gornjeg grada. Svaku večer u Café de Matoš vratit će vrijeme unatrag plesnjacima koji su prije nekoliko desetljeća bili najpopularniji oblik zabave.

Grijane kupole i terasa

Novost je na Gornjem gradu i spajanje Adventa na Strossu te Priče s Griča, pozicionirane na Vranicanijevoj poljani. Učinit će to pomoću stepeništa smještenog pokraj kule Lotrščak. DJ će glazbu puštati iz kućice na drvetu, a ove godine pozornica je još veća te postavljena na sredinu zapadnog dijela šetališta.

– I broj ugostiteljskih kućica je povećan, pa će raznolikom gastroponudom posjetitelje svakodnevno dočekivati 11 ugostitelja. Nudit će se otočki, zagorski, slavonski, zagrebački i drugi specijaliteti, kao i velik izbor piva, vina i ostalog pića. Posjetitelji će i ove godine na raspolaganju imati dvije grijane kupole te zatvorenu i grijanu ugostiteljsku terasu – kažu Kraljevi ulice, koji su zaduženi za organizaciju.

U Hrvatskom željezničkom muzeju, pak, napreduju radovi na pruzi vrtne željeznice, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Trasa će biti duga oko 170 metara, a posjetitelji će se njome moći voziti u danima vikenda. Ove je godine naglasak na većoj uključenosti kulturnih institucija, pa se pripremaju razne izložbe, od Muzeja za umjetnost i obrt do Umjetničkog paviljona i Etnografskog muzeja, gdje će izložiti stari božićni nakit. Vraća se i donatorski bal Crvenog križa, na kojemu su posljednji put uzvanici plesali krajem osamdesetih. Na isti dan kad se otvara Advent, u hotelu Westin okupit će se dame u dugim haljinama i gospoda u svečanim odijelima kako bi skupljali novac za kombi za potrebe Crvenog križa. Mislilo se i na drugačiju dekoraciju grada, pa će ukrasiti i Marićev prolaz, i to isprepletenim bijelim granama prošaranim led lampicama. Posjetitelji će imati osjećaj da prolaze kroz tunel i ulaze u raskoš drugih atrakcija.

Pogledajte i video: Prvi Cat Caffe u Hrvatskoj

Komentara 1

KR
kruti193
19:08 21.11.2017.

life is circus. . .kaj su zabranili HRVATSKI jezik kod nas???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije