Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponuda s druge strane Save

Našli smo i Advent bez gužve, dobro se jede i u Novom Zagrebu

16.12.2016., Zagreb - Adventska ponuda na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
17.12.2016.
u 16:54

Kobasice i fritule, ali i boršč, germknedle, pa i juha koja liječi mamurluk ili carski bombončići nude se ispred MSU-a. Veselo je i na Velesajmu, gdje se pije iz čaša od leda

Grah s kobasicama u kruhu, sarma, boršč, juha protiv mamurluka, krumpir kuhan u ljusci sa sirom ili piletinom i kikirikijem...

Raznolike proizvode nude u kućicama ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Ima se toga za pojesti, a i popiti, jednako kao i na adventskim lokacijama u središtu grada. No s jednom važnom razlikom – gužve su puno manje. Stoga nije čudno što to mjesto odabiru mlade obitelji s djecom, a sa sobom mogu povesti i psa.

"Smazali" riblju gregadu

Često se dogodi, kažu organizatori Novoga adventa, da se jela kupe “za van” pa se, primjerice, s germknedlama zaslade u toplini doma. U kućici Kotany spremaju se u posebnom stroju, u kojemu se taj specijalitet bavarske kuhinje kuha na pari.

– Temperature dosežu i do sto stupnjeva, a germknedle se rade od sličnih sastojaka kao i kruh. Na njih se stavlja preljev od vanilije i sve se posipa makom i začinima. Jedna košta 27 kuna – objašnjavaju ugostitelji. Zna se, dodaju, zagužvati vikendima, no i za vrijeme gableca tijekom radnih dana. Dolaze stanovnici Novog Zagreba, no bude i onih kojima se prenijela vijest da je Advent prešao Savu.

U kućici restorana Naranča iz Odre hit su pak teleća čorba, koja stoji 25 kuna, te čobanac s noklicama, koji košta 22, posluženi u kruhu. – Ljudima paše toplo jelo “na žlicu”, znaju doći i u pauzi od posla svi koji rade u blizini – kažu.

Preko puta, u objektu Medeni&Co, jela osmišljena isključivo za Novi Advent potpisuje chef Branko Ognjenović, a sve se priprema u njegovu kulinarskom studiju Majstor kuhar.

– Najpopularniji su carski bombončići, koji se rade od carskog mesa kuhanog pet sati na laganoj vatri. Meso se potom povezuje sa smjesom meda i chillija, a onda se stavlja u lepinju sa salatom, dehidriranim hrskavim lukom te dvjema vrstama sira – nabraja Nina Vrdoljak, koja prodaje u kućici. Svaki dan imaju jedno jelo na dnevnom meniju pa su tako jučer posjetitelji u trenutku “smazali” riblju gregadu.

U porciji osam komada

Ljubitelji slatkoga naći će se ispred kućice u kojoj se peku nizozemske minipalačinke poffertjes, a uz njih nude i vruće čokolade s preljevom od banane, maline i jagode.

– Smjesa je drukčija od one za klasične palačinke. Brašno je od heljde, a pečemo na palminu ulju – kaže Tomislav Špoljar dodajući da u porciju koja stoji 20 kuna ide osam komada, s preljevima od šumskog voća, višnje, čokolade, vanilije ili karamele.

– Iako mogu birati, Zagrepčanima je najomiljenija kombinacija šumskog voća i čokolade – dodaje Špoljar.

Veselo je i preko puta MSU-a, na Zagrebačkom velesajmu. U sklopu Ledene bajke od ponedjeljka do petka od 10 do 15 sati može se besplatno klizati, a za vikend se, kažu organizatori, za “Čarobnu turu”, koja obuhvaća čitanje božićnih priča, posjet vilenjacima i druženje s Djedom Mrazom, traži i ulaznica više. Posebnost njihove ugostiteljske ponude je i “ice bar” u kojem se pije iz čaša od leda. •

Komentara 1

CA
Calimera
13:57 19.12.2016.

Marljivi ljudi, bez guzve i originalna ponuda. Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije