Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTPORNOST GOSPODARSTVA

Zemlja koja očekuje najmanji pad BDP-a u 2020. je Poljska: U čemu je njihova tajna?

FILE PHOTO: People wearing protective masks enjoy walking in the Lazienki Royal Park after loosening of the lockdown measures by the government due to the coronavirus disease (COVID-19) in Warsaw
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.05.2020.
u 22:27

Varšava je na vrijeme napravila ono za što Zagreb nije imao hrabrosti: prije svega brzu tranziciju, dolazak stranog kapitala te pametno korištenje europskih fondova

Jedina zemlja Europske unije čiji BDP nije pao 2009. godine? Poljska. Koja zemlja u EU očekuje najmanji pad u 2020. godini, prema Europskoj komisiji? Opet Poljska! I ne samo to, ova država nije zabilježila pad BDP-a od 1991. godine, što je već samo po sebi povijesni raritet. Kako je moguće da je jedna postkomunistička država toliko otporna na krize, pitaju se ekonomski analitičari diljem Starog kontinenta, a mnogi se odgovori, smatraju hrvatski ekonomisti, mogu pronaći upravo u razlikama između gospodarskog modela Zagreba i Varšave. Jednostavno rečeno, Poljska je na vrijeme napravila ono što Hrvatska nije imala hrabrosti, a prije svega svodi se na brzu tranziciju, dolazak stranog kapitala te pametno iskorištavanje europskih fondova.

Najblaži “korona” pad

Europska je komisija ranije ovog mjeseca procijenila da će talijansko i hrvatsko gospodarstvo pasti više od devet posto u 2020. godini. Njemačka će, smatra EK, pasti 6,5 posto. A Poljska 4,3 posto, najmanje u cijeloj Uniji. Sljedeće, 2021. zemlja će anulirati taj pad pa će BDP porasti četiri posto. I njemački servis Deutsche Welle (DW) zanimala je tajna dobrih poljskih rezultata, zabilježenih i predviđenih, pa su napravili intervju sa zamjenicom poljskog premijera Jadwigom Emilewicz koja je ujedno ministrica razvoja. Gospodarstvo u toj zemlji temelji se na malim i srednjim poduzećima, a u zemlji se proizvodi 85 posto hrane koja se konzumira u Poljskoj, govori vicepremijerka.

– Zvao nas je Portugal, koji uvozi većinu hrane, i pitao koliko bismo bili sposobni izvesti u vrijeme koronakrize – opisala je Emilewicz, koja smatra da kriza predstavlja i priliku za Europu.

– Moramo prestati razmišljati o EU isključivo kao o ekonomskom projektu. Ako tako razmišljamo, građani će Uniji okrenuti leđa tijekom ekonomskih kriza – rekla je poljska političarka. Ekonomski analitičar Damir Novotny, vrlo dobar poznavatelj prilika u srednjoj Europi, govori da je Poljska toliko uspješna jer joj je gospodarska struktura diverzificirana, i to u primarnom (poljoprivreda) i sekundarnom (prerađivačkom) sektoru.

– Ona nije ovisna toliko o jednoj gospodarskoj grani kao Hrvatska ili Grčka o turizmu. Ima nešto autoindustrije, ali ne toliko kao Slovačka. Poljska ima izrazito razvijenu poljoprivredu, a i Hrvatska uvozi mnogo hrane iz te zemlje. Privukli su velike globalne igrače koji razvijaju prerađene prehrambene proizvode. Američki Cargill i Bunge imaju pogone u Poljskoj, a tamo je i najveća europska tvornica tekuće čokolade Barry Callebaut. I ta proizvodnja nije globalizirana, nego lokalizirana na europsko tržište – objašnjava Novotny i dodaje da je Poljskoj prednost i to što je velika zemlja rastućeg tržišta.

– Usto je Poljska vrlo uspješna u korištenju europskih fondova koje su preusmjerili u poduzetnički sektor te služe za ublažavanje ekonomskih šokova – nastavlja Novotny.

Spomen ekonomskog rasta jedan je od rijetkih slučajeva u kojima se poljsku vladu u zapadnoeuropskim medijima opisuje kao uspješnu. Napisi o njoj uglavnom se svode na kritike zbog izrazito konzervativne politike vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) koja suvereno vlada zemljom od 2015. godine. U listopadu prošle godine PiS je ponovio izborni uspjeh, a zbog politika pomoći siromašnima tada je stranku hvalio i New York Times, tradicionalno nesklon konzervativnim strankama u zapadnom svijetu.

Stranci na vlasti posebno se spočitava kontroverzna reforma pravosuđa. No, Novotny smatra da za uspjeh te zemlje uopće nije bitno jesu li na vlasti centristi ili desničari.Tako je primjerice premijer 2009., kada je svijetom harala financijska kriza, bio Donald Tusk, današnji šef europskih pučana i, u osnovi, centristički, liberalni političar.

– Vladajuća stranka u Poljskoj konzervativna je u ideološkim pitanjima, ali liberalna u ekonomskima. Ona nema želju provoditi državni kapitalizam kakav vidimo u Mađarskoj, Rumunjskoj ili Hrvatskoj – ističe Novotny.

Lekcija za Hrvatsku

Zbog ekonomskog uspjeha te zemlje, veliko je pitanje što Zagreb može naučiti od Varšave.

– Jednostavno, mnogo toga: kako provoditi industrijsku ili poljoprivrednu politiku, kako uspješno alocirati EU fondove. U Poljskoj je najveća burza u istočnoj Europi, a zemlja je odavno restrukturirala brodogradilišta u kojima je bilo više zaposlenih nego u Hrvatskoj. Ta je zemlja bila uspješna u privlačenju stranog kapitala, a početkom 1990- ih tranziciju je odradila u jednom koraku – smatra Novotny te dodaje da je Hrvatska potrošila milijarde za poljoprivredu, uz vrlo slabe rezultate.

Razina javnog duga s kojim Poljska ulazi u ovu recesiju nešto je niža od 50 posto BDP-a, što znači da će joj biti mnogo lakše zadužiti se kako bi provela antirecesijske mjere. Hrvatska pak vlada s druge strane duguje 75 posto BDP-a i nalazi se u sasvim drugačijoj situaciji.

Ključne riječi

Komentara 19

CI
cincokapulicaf
23:40 29.05.2020.

Tajna je u sprovedenoj lustraciji. Bravo Poljaci!

Avatar našopanaguskamatejica
našopanaguskamatejica
23:26 29.05.2020.

Poljska se je i obračunala s nositeljima komunističkog zločinačkog režima, obračunala se onima koji se te zločine počinili - nestali su iz javnosti. I u tome je njihova "tajna" - bar jednim dijelom.

ST
stefj
00:23 30.05.2020.

Poljska je velika zemlja s 10 puta više stanovnika od Hrvatske. Samim tim ima veliko domaću potrošnju koja potiče i razvoj... Mi nemamo iste uvjete kao Poljska, tako da nije realno kopirati njihove poteze, no sigurno je manji utjecaj države plus isto kao i liberalni pristup ekonomiji... Irska, Estonija i slične zemlje imaju sličnije uvjete, bar što se tiče populacije i zaostalosti. One su bile nekada ono što smo mi sada. Irska je bila najsiromašnija zapadnoeuropska zemlja... No, jedno je svima njima zajedničko - reforme su krenule od države, sve ostalo je slijedilo tu reformu. Mi, za razliku od njih, sve reforme radimo u privatnom sektoru, tj. sve više opterećujemo i normiramo privatni sektor, samim time onemogućavamo tržište i razvoj... I ne treba zaboraviti da je u Poljskoj jasno osuđen i komunizam, te da nema toliko nasljeđa bivšeg sustava kao kod nas. Nema niti sindikata iz prošlih vremena, niti previše političara koji se bore protiv tržišta, stranih investicija, kao kod nas. A najviše od svega bore se protiv dijaspore te potencijalnog povratka iseljenika... Ma nema, osnova svega je reforma države, a toga kod nas nema, niti će ikada biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije