Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP:

Želimo istinu oko nabave aviona F-16, zašto se na njima inzistiralo?

SDP o Interpelaciji o radu Vlade i Dnevniku Anne Frank
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
14.02.2019.
u 13:31

Nije li razlog tome što je Krstičevićeva bivša firma trebala dobiti posao održavanja tih istih aviona?, pita se Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je danas od Vlade, uoči popodnevne rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade povodom propale nabave borbenih aviona F16 od Izraela, da u roku od 15 dana dostavi Saboru svu dokumentaciju iz tog procesa, pa i tzv "non paper" - dokument upozorenja koji je američki veleposlanik osobno uručio premijeru. SDP zato traži, poručio je, da Sabor utvrdi činjenice, odnosno, da postupak nabave nije proveden transparentno te da su njime ugroženi obrambena sposobnost zemlje i vanjskopolitički ugled i pozicija Hrvatske. Traže i, nastavio je, da se utvrdi tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane uz obranu i nacionalnu sigurnost te zapitao gdje je VSOA i zatražio hitnu istragu oko dilanja dokumenata.

- Želimo utvrditi istinu oko postupka nabave eskadrile i utvrditi odgovornost ministra obrane i same Vlade, ali i osigurati da se u budućnosti postupci nabave, pogotovo kada prelaze iznose od milijarde kuna, provode transparentno i zakonito, a ne direktnom pogodbom i bez javnog natječaja. Sumnjivo je što je Vlada inzistirala na kupnji baš tih aviona. Nije li razlog tome što je Krstičevićeva bivša firma trebala dobiti posao održavanja tih istih aviona? - komentira Bernardić koji to naziva nedopustivim i skandaloznim.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk očekuje da Sabor prihvati zaključke iz njihove interpelacije.

- Očekujemo političara Krstičevića. Ratnik je svoj rat završio, a političar mora odgovoriti na pitanja. Nadam se da će političar Krstičević biti barem na razini ratnika Krstičevića koji je svoj posao završio časno i da se političar Krstičević neće u Saboru pozivati na ratnika. Očekujemo i diplomatu Plenkovića da bude manje diplomatičan kada je riječ o pogreškama koje su napravljene i da nam kaže tko je pogriješio, jer je i sam rekao da je bilo grešaka. Očekujemo i odgovor na jednu nelogičnu tvrdnju – ako ministar obrane kaže da je sve bilo u redu, a predsjednik Vlade da će paziti da se greške ne ponove, onda mogu samo zaključiti da će ministar ponovno napraviti sve isto kako je bilo ako je bilo najbolje – objasnio je Bauk. Osvrnuo se i na verbalni okršaj SDSS-ovog Milorada Pupovca i HRAST-ovog Hrvoja Zekanovića koji je odgovarajući na Pupovčevu tvrdnju da je on "neostvareni, neiživljeni peder u moralnom i svakom drugom smislu riječi" izrazio žaljenje što Pupovac "1995.godine nije na traktoru otišao u Beograd“.

- Pupovac je ukazao na to da se oni koji su skupljali potpise za referendum jasno rekli da skupljaju potpis protiv Pupovca i da su tako pokušavali dobiti što veći broj potpisa na toj retorici, a ne na retorici promjene izbornih pravila. To je bila legitimna obrana Pupovčeva osobnog, ali i dostojanstva srpske nacionalne manjine. Zekanovićeva reakcija samo pokazuje da je bio u pravu i da je možda bio preblag. To, naravno, Pupovca ne ekskulpira od činjenice da podržava Vladu koju vodi stranka čiji je modus operandi bio, po potrebi, produciranje nacionalne netrpeljivosti, obračuna s drugima i drugačijima i različitim manjinama - drži Bauk, dodavši kako je "Zekanovićeva izjava potpuno neprimjerena i očekuju reakciju mnogih koji bi na to trebali reagirati“.

- Došlo je vrijeme da se Pupovac zapita što radi u društvu Plenkovića, Đakića, Culeja, Glavaša, Brkića. Neka bira društvo – dodao je Bernardić. Iskoristio je prigodu i da kritizira vijest o izbacivanju knjige Dnevnik Anne Frank iz popisa lektire u školama.

- Ludilo fašizacije i ustašizacije koju provodi ova Vlada se nastavlja i sad je još jasnije zašto HDZ podržava fašista Tajanija koji je izjavio da su Istra i Dalmacija talijanske“, ocijenio je. Poručio je da SDP inzistira da se Dnevnik Anne Frank odmah i bezuvjetno vrati u lektiru te da HDZ, HSS, ali i HNS i IDS, koji su podržali njegov izbor u okviru svojih grupacija, pokrenu inicijativu za „opoziv fašista Tajanija s mjesta predsjednika EP-a – zaključio je predsjednik SDP-a.

Ključne riječi

Komentara 4

OK
okvals54
15:06 14.02.2019.

Opet ova dva cirkusanta,Stanlio i Olio.

CR
cromak
15:30 14.02.2019.

Berda i njegov drug muljator "piloti" F16 postali lutalice prazne pameti. oni se brinu za nesto, da nisto ne delas i kontrolises lovu i zemas koliko ti drago, to su ideje komunjara i udbasa koje treba izbaciti iz sabora pod hitno.

OK
okolo
16:42 14.02.2019.

vidi plenki da ova dva tutleka neznaju dvije smislene složit pa udara po suverenistima, demokršcanima nebi li ih narodu zgadio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije