Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzana Rešetar

Zbog upisa dječaka u školu morala sam do ureda premijera

Zagreb: Željka Josić i Suzana Rešetar dale su izjavu medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.08.2022.
u 16:05

Dopredsjednica Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena".

Zašto ste u srijedu na svojem profilu na Facebooku vrlo ogorčeno reagirali i uputili javni apel?

Kada vam se u jednom danu nakupi sva problematika koju roditelji djece s teškoćama u razvoju svakodnevno proživljavaju, jednostavno morate glasno progovoriti u nadi da će već jednom konačno netko čuti taj krik koji traje desetljećima.

Je li vam se itko od nadležnih koje ste prozvali u međuvremenu javio, je li se išta pomaknulo s mjesta, je li itko konačno čuo taj krik, ovaj put potaknut nemogućnošću upisa dječaka s višestrukim teškoćama u razvoju u posebno razredno odjeljenje osnovne škole u Samoboru?

Da, zvali su odmah iz Vladina ureda da će dječak s višestrukim teškoćama u razvoju iz Samobora biti upisan u osnovnoškolsko obrazovanje. I to su isto potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iako im nije bilo jasno zašto se to sve dogodilo, a meni je još manje jasno zašto Ministarstvo kao tijelo direktno zaduženo za obrazovanje u ovoj državi, njegovu provedbu i nadzor, ovakve stvari svako malo dopušta. Na njima je odgovornost, a ne više na pojedincima koji samo koriste situacije. Kao što sam i napisala, mišljenja sam da Ministarstvo obrazovanja žudi za "provjetravanjem". Tamo godinama sjede osobe koje ponavljaju jedne te iste stvari, a ništa ne ide u interesu krajnjih korisnika, odnosno djece za koju se njihovi roditelji grčevito bore kako bi ostvarila minimalna zajamčena ljudska prava.

U svom ste javnom apelu napisali: "Pitam se za što porezni obveznici plaćaju državne tajnike i načelnicu sektora za djecu s teškoćama u razvoju pri Ministarstvu obrazovanja? Za što ono plaćamo ministra? Šaljem savjetnici premijera poruku o jednom slučaju. Molim je da nešto poduzme dok mi nismo poduzeli što nikome ne treba. I mislim si... Na što smo mi to spali kad do premijera trebamo doći da upišemo djecu u školu? Kakva je ovo država, pobogu?" Pa, što vi mislite – kakva je ovo država?

Kakva smo država dovoljno govori činjenica da sam zbog upisa jednog dječaka u osnovnu školu morala doći do ureda premijera, što je uistinu poražavajuće. Nitko ne radi svoj posao i ostaje gorak okus kada ti načelnica sektora pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja kaže: "Tamo još troje djece čeka na upis u školu". Pitam se, čeka li koje dijete urednog razvoja na upis u obvezno osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj? 

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će se promijeniti od 1.1.2023.

Komentara 7

KO
konstanta
09:59 02.08.2022.

Nekada su postojale takozvane "specijalne škole" koje su primale djecu s različitim psihosomatskim problemima. Razredi su brojili od 3 do 7 učenika. Postojali su i posebni programi po kojima se radilo uvažavajući mogućnosti svakog pojedinog djeteta. Obavljale su se i posebne individualne vježbe za poticanje bolje percepcije i govora. Rezultati su ovisili o dijagnozi koju je dijete imalo i često su bili jako dobri. Danas toga nema zato jer je većina roditelja željela da njihova djela pohađaju redovnu nastavu sa ostalom djecom. Nažalost, to nije dovelo do boljih rezultata. Naprotiv, pokazalo se da u takvoj srediti dijete sa poteškoćama ne napreduje i osjeća se zapostavljeno.

RA
Ramajana
17:49 04.08.2022.

Na ulazeći u detalje, samo ću reći da im je i ovako dovoljno teško, a sustav im dodatno otežava. I da, sigurno se ne radi o neodgojenom djetetu. Ali je ljudima valjda lakše kad tako postave stvari.

DO
Dolica
20:29 01.08.2022.

Kao roditelj koji je prosao slicnu situaciju pri upisu u skolu niskofunkcionalnog autisticnog djeteta mogu samo reci da od drzavnih institucija samo prozivljavamo sustavno silovanje. Mnogi nas ne razumiju jer je u javnosti prikazana slika da ima bezbroj skola, vrtica i institucija koje se bave djecom s posebnim potrebama, ali prava istina je daleko od toga. Zakonski smo obvezni upisati djete u osnovnu skolu bez obzira na teskoce u razvoju. Iako vecina nas smo svijesni da nase dijete nije za obicnu skolu vec onu specijanu odluka najcesce nije na nama. Zoves redom skole i obicne koje se predstavljaju kao skole sa defektoloskom skupinom i one specijalne i svi nadu izlike da odbiju vase djete. Na kraju preostaje pritisak putem ministarstva, al gle cuda treba i samo ministarstvo pritiskati da nesto poduzme. I tako prolazi vrijeme, netko ima srece pa uspije naci adekvatno mjesto za svoje djete, a netko ne. Nitko nas roditelje ne pita kako bavimo citave dane sa svojom djecom i jos se borimo sa gomilom nepotrene papirologije. O neugodnom razgovoru sa djelatnicom ministarstva obrazovanja necu ni pricati, a o iditizmu utvrdivanja invaliditeta svakih par godina ko da ce se nesto promjeniti vise ne vrijedi trositi rijeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije