Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA RATA U UKRAJINI

ANKETA Grijanje maksimalno 21 stupanj, hlađenje minimalno 25. Hoćete li se pridržavati Vladinih smjernica?

Foto: PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.07.2022.
u 14:07

Građani mogu koristiti kućanske uređaje za vrijeme niže tarife. Isključite uređaje kad ih ne koristite. Predlaže se korištenje javnog prijevoza gdje je to moguće - objasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović na sjednici Vlade.

Rijetko tko nije primijetio najave o rastu cijena energetika, a dolazak računa za prethodni mjesec počeo se iščekivati sa strahom.

Europska komisija iznijela je svoj plan prema kojem bi države članice trebale smanjiti potrošnju plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine., a u četvrtak je hrvatska Vlada objavila svoje smjernice o tome. One se odnose na preporuke vezane uz sezonu grijanja, sezonu hlađenja, rasvjetu, korištenje kućanskih uređaja, a osim tih kratkoročnih mjera, u smjernicama se navode i preporuke uštede za duže razdoblje.

- Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, može se uštedjeti 5 posto na razini godine na energiju. Temperatura bi trebala biti 21 stupanj kad krene sezona grijanja. Klima ne bi trebala biti niže od 25 Celzijevih stupnjeva. Što se tiče rasvjete, predlaže se korištenje LED žarulja. Građani mogu koristiti kućanske uređaje za vrijeme niže tarife. Isključite uređaje kad ih ne koristite. Predlaže se korištenje javnog prijevoza gdje je to moguće - objasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović na sjednici Vlade.

Sve te smjernice trebale bi pomoći da država smanji potrošnju plina za 15 posto plina, ali postavlja se pitanje koliko od ovih smjernica Vlade će poslušati sami građani.

.

Preporuke, odnosno smjernice, napravila je Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetski institut Hrvoje Požar. 

Smjernice se, rekao je Filipović, odnose na promjene u ponašanju u kratkom roku jer 40 posto ukupne energije kod nas se troši u zgradama.

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda Pelješki most iz zraka dan nakon otvorenja

Komentara 52

DU
Deleted user
14:16 28.07.2022.

Ovih smjernica se trebaju pridržavati samo članovi HDZ-a, mi normalni ćemo nastaviti živjeti kao i dosad.

WI
wiselywi
14:23 28.07.2022.

Čini se da se približavamo ostvarenju scenarija iz filma Idiocracy, gdje vlade građane upućuju kako trebaju prati ruke (korona) i na koliko stupnjeva se trebaju hladiti i grijati. Europska unija se pretvara u birokratsku crnu rupu, zapadna civilizacija se pretvara u civilizaciju invalida.

Avatar fidelio
fidelio
14:33 28.07.2022.

Nedostaju u anketi opcije: "Boli me briga za vladine preporuke", zatim "Nek si političari snize temperaturu po zimi" i "Ne dolazi u obzir da to radim nakon što su sami zakuhali čušpajz". Onda pogledajte rezultate kad to dodate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije