Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve uskrsne životinje

I oni simboliziraju najveći kršćanski blagdan

Australski tobolčar Bilby
Foto: Twitter
1/11
26.03.2016.
u 14:00

Iako svjetski priznati uskrsni zec budi asocijacije na tradicionalni blagdan, u nekim zemljama Uskrs karakteriziraju i druge životinje

Najveći kršćanski blagdan Uskrs simboliziraju brojne stvari. Od pisanica, tradicionalnih jela pa do zeca koji daruje djecu diljem svijeta.

Međutim, iako svjetski priznati uskrsni zec budi asocijacije na veliko slavlje, u nekim zemljama Uskrs karakteriziraju i druge životinje.

Lisica

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Do sredine 20. stoljeća tijekom Uskrsa u Njemačkoj jaja je donosila lisica. Uskrsni zec danas je prevladao, ali tradicionalna priča o uskrsnoj lisici (Osterfuchs) i dalje se prepričava.

Ona kaže da su njemačka djeca za lisicu pravila gnijezdo od mahovine i sijena. Kućne ljubimce zatvorili bi u drugu prostoriju, kako bi mudra životinja stigla neometano. Ujutro bi ih dočekale prave poslastice.

Moguće je i da je uskrsna lisica pala u zaborav zbog činjenice da je zec i dalje opisivan kao sladak i simpatičan, dok lisica povlači druge usporedbe.

Tobolčar Bilby

Foto: Twitter Screenshot/Youtube

Maleni australski tobolčar Bilby domaći je stanovnik "zemlje tamo dolje". Ugrožena su i zaštićena životinjska vrsta koja pomalo nalikuje štakorima, a uši podsjećaju na one zečje.

Iako neobično, uskrsni Bilby daruje djecu u Australji. Prvi puta se službeno veže za Uskrs 1991. kada australske organizacije pokreću kampanju za zamjenu simbola uskrsnog zeca.

Zečevi su na daleki kontinet stigli 1800-ih, uništavajući tisuće jutara usjeva i mijenjajući strukturu tamošnje vegetacije. Zbog toga nisu postali najomiljenije životinje pa se nagađa da zato nisu popularni kod Australaca.

Obična kukavica

Foto: Twitter Screenshot/Youtube

Kao i u ostatku sjeverne polutke, Uskrs u Švicarsku stiže početkom proljeća. U ovoj državi, doduše simbol rađanja i rasta nije zec već obična ptica kukavica.

Švicarska djeca kako bi napunila košaricu na uskrsno jutro, tragaju za obojanim i čokoladnim jajima koje je ostavila kukavica. Ptica je i pomalo logičan odabir jer za razliku od ostalih životinjskih simbola, ona može nesti jaja.

Inače, kukavice prevladavaju u Švicarskoj jer su mjesto podrijetla tih ptica s karakterističnim pjevom, a koji izvode samo mužjaci porodice.

>> Uskrs u potrošačkoj utrci s Božićem

Komentara 1

Avatar abraham73
abraham73
20:10 26.03.2016.

sigurno ne, to su paganski obicaji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije