Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Cirkus u Saboru: Uvrede, seksizam, fizički obračuni...

Incidenti su u sabornici konstanta, ali nisu hrvatska ‘ekskluziva’
07. prosinca 2018. u 09:05 92 komentara 27431 prikaza
Ivan Pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporbeno okupiranje saborske govornice i prekid sjednice samo je jedan u nizu incidenata, verbalnih ili fizičkih, koji se u hrvatskom parlamentu događaju od njegova osnutka. I po tome naši parlamentarci nisu ništa drukčiji od kolega diljem svijeta, gdje se također svjedočilo vrijeđanjima, prepucavanjima, pljuvanju, pa čak i fizičkim obračunima, poput onog početkom ove godine u tajvanskom parlamentu, gdje je u tučnjavi sudjelovalo više od 70 zastupnika.

Sabor Sjednica naglo prekinuta VIDEO Oporba okružila govornicu: 'Neka nas sve straža nosi!'

Hrvatski sabor trebao bi biti presjek hrvatskoga društva pa je očekivati da će među 150 zastupnika biti pristojnih, obrazovanih i odgojenih zastupnika, ali i onih koji su se spremni spuštati na najniže razine. Realnost hrvatskog parlamenta uglavnom je negdje između ove dvije krajnosti pa smo tijekom godina svjedočili da i od “finih” čujemo neke ružne stvari.

Dio odgovornosti za kojekakve incidente dijelom snose i javnost i mediji jer više prate one koji rade skandale pa se nerijetko zastupnici koji su mirni, vrijedni i pripremaju se za rasprave žale kako prolaze nezamijećeno. Pa, žele li dospjeti do nekog naslova, moraju se početi koristiti doskočicama...

>> Saborska sjednica naglo prekinuta, oporba okružila govornicu

Ivan pernar Prepucavanja u Saboru VIDEO Pogledajte kako je Pernara straža odvela iz sabornice

Novi poslovnik nije pomogao

Godinama se vode rasprave kako podići ocjenu Sabora u javnosti, a uglavnom se ta loša ocjena pripisivala načinu na koji zastupnici raspravljaju, a manje tome što se taj dom koji bi prema trodiobi vlasti trebao biti kontrolor Vlade pretvorio tek u njezina vjernog slugu gdje zastupnici automatizmom dižu ruke za ono što im je šef naredio.

Svojedobno je Slaven Letica predlagao “deklaraciju o slobodi izražavanja misli i uvjerenja” kojom bi se uvela načela moderne komunikacije jer, govorio je, uvredljiv i difamirajući govor ne bi smio biti dio političkih rasprava. Vjerovalo se da bi se sve popravilo i donošenjem etičkog kodeksa o ponašanju zastupnika, koji bi trebao dati uputu zastupnicima kako se odnositi prema instituciji i svome radu u sabornici, no vladajući smatraju da je on nepotreban jer nije na njima, govorili su, da preodgajaju zastupnike.

>> Noćno prepucavanje u Saboru

Ivan Pernar Pojasnio dogovor Pernar: Ne plaćam alimentaciju kao što ne plaća niti jedan drugi donor sperme

Vjerovali su da će to riješiti posljednjim izmjenama Poslovnika, no osim što su malo ubrzali rasprave zbog smanjenog broja replika, drugog većeg uspjeha nisu imali. No, otvorili su vrata oporbi da ih, u nekim slučajevima i opravdano, proziva za nedemokratsko ponašanje. Okupiranje govornice kakvom smo neki dan svjedočili jedan je od rijetkih preostalih alata oporbe da se suprotstave samovolji vladajuće većine, uz bojkot sjednica ili pojedinih rasprava. Oporba može biti učinkovita ako je ujedinjena, a za razliku od ove akcije, to se jako rijetko događa, udružili su ih dosad tek zahtjevi za opozivima ministara ili osnivanje istražnih povjerenstava.

Bilo je i tučnjave

Problem su zastupnici koji, poput Ivana Pernara, svjesno i namjerno rade incidente kako bi ispali žrtve i dobili veću medijsku pozornost, pa često želi isprovocirati da ga, kako se to već događalo, straža iznosi iz sabornice. Svjesni tog njegova plana, predsjedajući ga sad obično puste ili nakratko prekinu sjednicu samo kako bi ponovno izbjegli scene iznošenja.

>> Svađa Grmoje i Zekanovića

Sat Ivana Pernara povjerenstvo odlučilo Pernar ne smije zadržati sat koji je dobio od katarskog emira

Zato se najviše incidenata u ovom sazivu veže baš uz Pernara koji sam okupira govornicu ili sa svog mjesta govori kad nije njegov red za rasprave, naručuje pizzu u sabornicu... Jednom su, doduše, i njega napali, na dan kada je Slobodan Praljak popio otrov prvo ga je zbog njegovih stavova o Haagu izvrijeđao HRAST-ov Hrvoje Zekanović riječima “glupane glupi, idi se liječiti”, a onda i HDZ-ov Damir Felak gađao papirima.

No u posljednjih 28 godina vidjeli smo svega u saborskim klupama, od prvog incidenta iz 1990. godine kada je sin generala Janka Bobetka Ivan kožnom aktovkom gađao zastupnika Srpske demokratske stranke Radoslava Tanjgu zbog izjave da se Srbi u Hrvatskoj nikada neće složiti s ustašoidnim režimom u kojem trenutno žive. Koju godinu poslije, 1994., svjedočilo se prvoj tučnjavi u Saboru, ali u kafiću, ne sabornici, između HDZ-ova Drage Krpine i zastupnika Srpske narodne stranke Dragana Hinića.

>> Okršaj Marasa i Plenkovića

Sabor odbačena sdp-ova interpelacija Rasprava u Saboru potrajala kasno u noć, tema je bila ustaški pozdrav 'Za dom spremni'

Sedam godina kasnije dogodio se prvi, i srećom jedini fizički obračun u sabornici, kada je Ljubo Ćesić Rojs udario IDS-ova Dinu Debeljuha po nosu zbog njegov izjava o tih dana uhićenom Mirku Norcu.

I dok su fizički napadi ipak rijetkost u našem parlamentu, seksizam, šovinizam, diskriminacija i ponižavanje nažalost stoluju gotovo u svim sazivima Hrvatskoga sabora. To je nešto što svi nose iz svojih domova, i očito se neće zaustaviti dok se ne uvede neko konkretnije kažnjavanje.

Pogledajte kako je Ivan Pernar izbačen iz sabornice:

Incidenti su sabornici su konstanta, evo nekoliko primjera verbalnih ispada

Željko Glasnović
Meni se hvalio jedan crveni kmer, sudac u bivšem sustavu, kako nije riješio nijedan slučaj u svom mandatu. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, ali nažalost, ne možemo. Nemamo takvu državu još....

O prosvjedima na 
Filozofskom fakultetu:
– Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvaziintelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće si osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove...

Stevo Culej
Zamislite ovo: lezbijka se uda za jednog normalnog i s njim ima dijete. I onda ga prijavi za nasilje, rastavi se od njega i uzme mu dijete i pola imovine. Kome biste vi dali svoje dijete, normalnom paru ili dvojici s gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom

Stevo Culej | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Anto Kovačević: 
Nisam protiv homoseksualaca, ali u zakonu mjesto im nije. Pjesnički, draža mi je rodnica nego govnica

Zdenka Babić-Petričević 
Poručila je Milanki Opačić da ne govori o majčinstvu kad nije biološka majka

Pero Kovačević
Popio je četiri piva. Poslije je pričao sam sa sobom, rekao je Pero Kovačević nakon što je Damir Kajin zaspao

“Pristojnosti se držite kao plesa oko štange”
Dragi Bog stvorio vas je za madraca, a ne za mudraca poručio je Anto Kovačević Vesni Pusić, a Vladimir Šeks Gordani Sobol: Držite se pristojnosti kao plesa oko štange.

Rojs udario Debeljuha, potukli se Krpina i Hinić
Ljubo Ćesić Rojs udario zastupnika IDS-a Dinu Debeljuha. U saborskom kafiću potukli su se Drago Krpina i zastupnik Srpske narodne stranke Dragan Hinić.

Manje pričaj, više rađaj!
rekao je Vice Vukojević Đurđi Adlešič. “Dosta se oporbenih prema vladajućima ponaša kao stari roditelji koji su jedva dobili dijete, i to žensko!”, izgovorio je Dujomir Marasović u Saboru.

Daj ušuti ti s tom glavom idealnom za nabijanje na kolac!
Šime Đodan rekao Vladi Gotovcu da je najšupljiji govornik u Europi, a onda Mladenu Vilfanu: “Daj ušuti ti s tom glavom idealnom za nabijanje na kolac!”

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar tonci123
  tonci123:

  A zanimljivo kako ovaj nazovi novinar zaboravi nabrojati Sdp-ovce Stazić i njegove bisere...Bulja bombardera i ostale ...

 • borispele47:

  Ljepo je sve ovo nabrojio autor ovog clanka, ali je zaboravio izjavu Stazica u Saboru, kojom zali da "posao" 1945. nije dobro i nije do kraja uradjen, a ostali kvazi politicari, u stvari ulicari poput Bulje, Grmoje , Marasa Pernara ... prikaži još! i slicnihnisu zasluzili status saborskog zastupnika, njihov Sabor je Hreljic.

 • stefj:

  Veliku krivicu za ovo u saboru snose novinari. Ne prenese se niti jedan suvisao govor, prenose se samo doskočice, uvrede i incidenti. Pa sad to i imamo, sabor se sveo na to...