Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Veliki oporavak: Bili su jedna od najteže pogođenih zemalja, pomoć pristizala sa svih strana

Stanje je bilo toliko loše da je i Njemačka poslala 26 pripadnika Bundeswehra u pomoć ovoj zemlji
10. travnja 2021. u 15:03 5 komentara 3957 prikaza
Covid-19 - Lisbon Lockdown
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Uspjeh Portugala je neosporan: nakon što se prošlog prosinca broj novozaraženih smanjivao, treći val u siječnju je tu zemlju teško pogodio. Pred Božić je indeks novozaraženih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika bio 246, koncem siječnja se popeo na 885. Ne samo to: i po smrtnosti se Portugal uspeo na žalosno prvo mjesto u svijetu i umiralo je i po 30 osoba na milijun stanovnika.

Zagreb: Autorski projekt Enesa Vejzovića 'Obavezan smjer' došao pogledati i predsjednik Milanović BORIS BECK Tip “plinska lampa” iskrivljuje vam percepciju da bi stekao kontrolu

Stanje je bilo toliko loše da je i Njemačka poslala 26 pripadnika Bundeswehra u pomoć ovoj zemlji.

Sredinom siječnja je vlada Antonia Coste žestoko "stala na kočnicu" i praktično obustavila život u zemlji. Brojke su svjedočile kako je to ispravna mjera: četiri tjedna kasnije je tjedni indeks pao na ispod 100, sad je već samo 30 novooboljelih. Još od sredine ožujka se počelo ukidati neke od zabrana, a vlada najavljuje kako će se 3. svibnja u Portugalu vratiti koliko-toliko normalni javni život.Nikamo van

Mjere su bile izuzetno stroge: od 15. siječnja nitko nije smio napustiti svoje prebivalište bez dobrog razloga. Iznimka je bila opskrba nužnim potrepštinama, put na posao ili u školu, a smjelo se kratko izaći na svjež zrak u blizini kuće, kao i prošetati svoga psa. Svi susreti s osobama iz drugih kućanstava su bili zabranjeni. U međuvremenu je uvedeno još nekih iznimaka, ali preporuka je i dalje da se ne izlazi iz kuće bez ljute potrebe.

Posvuda s maskom

Pravilo je jasno: čim neka osoba napusti svoj stan, mora nositi masku. Dakle ne samo u trgovinama, nego posvuda. Taj propis je još uvijek na snazi. Nema kulture niti sporta.

Ispred šibenske bolnice nema gužve na testiranju za koronavirus JEDAN OD MNOGIH Novi soj koronavirusa P1: Iako nema znanstvenih nalaza, širi se vrtoglavom brzinom

Sve kulturne, sportske i zabavne manifestacije su obustavljene, institucije su zatvorene još od siječnja. Tek od ovog ponedjeljka kad je i indeks novozaraženih pao na razumnu mjeru su dozvoljene i druge aktivnosti "niskog rizika", poput tenisa, veslanja ili surfanja. Opet su otvoreni i muzeji, parkovi i kulturne znamenitosti, ali se posjetitelji moraju držati propisa o razmaku.

Trgovine zatvorene

Sve trgovine, osim onih s nužnim artiklima kao što su živežne namirnice ili higijenskim potrepštinama su morale zatvoriti vrata. Isto je određeno i za sve ugostitelje i druge uslužne djelatnosti. Restorani su smjeli raditi, ali objede su smjeli nuditi samo za van.

Od sredine ožujka je dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima, od početka travnja smiju otvoriti i trgovine s vlastitim ulazom i kiosci. Sredinom travnja bi konačno mogle vrata otvoriti i kavane i restorani.

Svi u homeoffice

Ukazom vlade su svi poslodavci bili obvezni sve svoje zaposlene poslati da rade od kuće. Iznimka su bila samo zanimanja u ključnim sektorima infrastrukture. To pravilo i dalje vrijedi.Škole i sveučilišta.

Drive in testiranje na koronavirus u prostoru nekadašnje vojarne Luščić NOVI PODACI STOŽERA U Hrvatskoj zabilježeno 2.535 novih slučajeva zaraze, preminule su 34 osobe

Tek nešto malo kasnije od prvih mjera zabrane su koncem siječnja ipak zatvorene i sve škole, sveučilišta i dječji vrtići. Iznimka su jedino bile specijalne škole za invalidne mališane gdje je nastava povezana i s terapijom.

Nastava je opet počela sredinom ožujka: najprije za školarce prvog i drugog razreda, od ovog tjedna u školu mogu i učenici trećeg i četvrtog.

Zatvorene državne granice

Granični prijelazi prema Španjolskoj su bili zatvoreni, obustavljen je i zračni promet. Dozvoljen je bio ulazak u zemlju samo iz prijeko potrebnih razloga, ali i tada samo uz predočenje negativnog testa. No po ulasku u zemlju, ovisno o zemlji iz koje se stiglo je ipak mogla biti obavezna dvotjedna samoizolacija.

Ograničenje ulaska u zemlju načelno vrijedi i dalje, makar su nešto ublaženi propisi za dolaske iz zemalja Schengena.

Drastične kazne

Policija oštro nadzire pridržavanje mjera, mediji tvrde da pritom koriste i helikoptere i dronove. Manje kršenje propisa kao što je nenošenje maske na ulici se kažnjava globom od najmanje 100 eura. Tko se pak namjerno odupire mjerama ili ne slijedi naputke službenika, mora računati s još strožim mjerama uključujući i zatvorsku kaznu.Može li tako i u Njemačkoj?

Nastavljeno cijepljenje građana protiv covida-19 STIGLO 3.800 DOZA Odaziv na cijepljenje u Karlovačkoj županiji dobar: Cilj je da do kraja svibnja imunitet stekne pola stanovnika

Ma koliko takvi strogi propisi, već i zbog postignutih rezultata protiv pandemije, zvuče privlačno i mnogima u Njemačkoj, razlike Njemačke i Portugala su goleme. Portugal je na samom rubu kontinenta i na kopnu jedino graniči sa Španjolskom, Njemačka je u srcu Europe i kroz nju prolaze rijeke robe i putnika s istoka na zapad, s juga na sjever i obrnuto. Njemačka je povrh toga i federalna država sa 16 saveznih pokrajina, a treba podsjetiti i kako je Portugal sve do 1974. bio vojna diktatura.

I mnogo blaža ograničenja su njemački sudovi ukinuli u žurnim postupcima, proglašavajući ih "nerazmjernima" jer ograničenje sloboda građana smije i može biti samo krajnje sredstvo. Sudovi uviđaju kako državni organi i u ovoj pandemiji ne čine dovoljno: na primjer, uglavnom se uopće ne kontroliraju osobe koje ulaze u Njemačku cestovnim graničnim prijelazima, još uvijek zapinje i s jednostavnim mjerama kao što je testiranje nastavnika i učenika u školama ili zaposlenih na radnom mjestu.

Ispred šibenske bolnice nema gužve na testiranju za koronavirus SVE VIŠE ŽUPANIJA Strože mjere od ponedjeljka i u Zagrebačkoj županiji: Skraćuje se radno vrijeme ugostitelja

Teško je reći da bi i takve "oštre" mjere u Njemačkoj dale slične rezultate kao u Portugalu - da ne govorimo kako je nakon godine dana pandemije i poslušnost njemačkih državljana već odavno daleko od onoga što se smatra "tipično njemačkim".

 

Primorsko-goranska županija ide u strogu karantenu: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole prelaze na online nastavu

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
 • Avatar Navaljni
  Navaljni:

  I sad kad se mjere ublaže ili ukinu, možemo pratiti postupni skok oboljelih... I tako u krug.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Kakvo je stanje u Vuhanu?

 • Avatar Jojo
  Jojo:

  Angela je čekala svoj red za cijepljenje.