Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika koalicija nakon izbora za Sabor mogla bi biti neizbježna

Postoji mogućnost da se dvije najveće stranke prije formiranja velike koalicije odluče na ponavljanje izbora, no to bi im, smatra politički analitičar Ivica Relković, donijelo samo slabiji rezultat
21. listopada 2019. u 22:35 103 komentara 3127 prikaza
Plenković i Bernardić
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zadrži li se popularnost političkih stranaka u okviru one koju pokazuje najnoviji rezultati HRejtinga, redovitog istraživanja koje za HRT provodi agencija Promocija plus, velika koalicija nakon idućih parlamentarnih izbora bit će neizbježna. Istraživanje pokazuje kako bi, da su danas izbori, HDZ bi bio relativni pobjednik izbora, s 27,4 posto glasova. No, SDP ga slijedi s manje od tri postotna boda razlike. Uz njih, izborni prag prelaze još samo Nezavisna lista Mislava Kolakušića (6 posto) i Most (5,6 posto).

PRIPREMA ZA IZBORE SDP 'vrbuje' Jokića, Milas Klarić i Posavca

D’Hont je dodatna prednost

A to znači da ni HDZ ni SDP većinu u Saboru ne bi mogli formirati bez ključnog političkog protivnika pa je očito da će se, ma koliko to i u jednoj i u drugoj stranci demantirali, morati ići na veliku koaliciju. Pritom nije isključeno da će dvije stranke pokušati taktizirati izlaskom na još jedne parlamentarne izbore, kako bi pokazale da su pokušale formirati vlast bez suparnika, ali nije išlo. Politički analitičar Ivica Relković upozorava, međutim, da je gotovo sigurno kako ni jedna ni druga stranka na takvim ponovljenim izborima ne bi mogla računati na bolji rezultat, zbog čega je uvjeren u formiranje velike koalicije, čim izborni rezultati prvi put pokažu da je to jedina opcija za formiranje vlasti.

– Treba imati na umu i to da ovo istraživanje pokazuje rezultate kakvi bi bili da je čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, ali nije i D’Hontova metoda stvorit će dodatnu prednost za HDZ i SDP. Na kraju se može dogoditi da u Saboru imamo manje od 10 zastupnika iz drugih opcija i da HDZ i SDP dijele sve – ističe Relković. Dodaje kako u takvoj situaciji dodatno na težini dobivaju zastupnici nacionalnih manjina, koji bi po prvi put mogli presuditi u formiranju većine u startu i bez čekanja da se prvo vidi tko ima veže šanse za formiranje većine.

Plenković i Bernardić HRejting Novo istraživanje o rejtingu stranaka: Razlika između HDZ-a i SDP-a sve manja

– O takvom bi scenariju trebala razmišljati desnica u HDZ-u, jer svaki sukob s “manjincima” toj stranci može onemogućiti formiranje vlasti – kaže Relković.

Kad je riječ o ostalim strankama, Relković očekuje da će se rejting-liste Mislava Kolakušića ispuhati nakon predsjedničkih izbora, a relativizira i rejting svoje bivše stranke Mosta jer je on, kaže, znatno bolji u Dalmaciji nego na sjeveru Hrvatske, što im umanjuje šanse za osvajanje važnijeg broja saborskih mandata.

Andrej Plenković PAKET TEŽAK 1,8 MILIJARDI KUNA Kako je Plenković skupim predizbornim darovima spasio Vladu

Nepoznanica je Škoro

– Nepoznanica je što će napraviti Miroslav Škoro, odnosno hoće li on kapitalizirati rejting koji uživa kao predsjednički kandidat – upozorava Relković. Pritom iščitava kako Škorin rejting stagnira i zaključuje da ovaj kandidat ne može prijeći magičnu granicu od 20 posto. Ne dođe li u HDZ-u do Plenkovićeve smjene, Škoro bi, kaže, mogao biti predvodnik suverenističke opcije.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • barbaizamerike:

  Bolje da kao u nogometu naprave prelazak ljevicara iz HDZa u SDP a i desnicara I SDPa u HDZ her takvih ima dosta u obe stranke

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Svi zaboravljaju prefercionalne i neovisne kandidate , njih je gomila! Prije cemo dobiti koaliciju slicnu ovoj nego "veliku. Skoro je digao reijting Mostu , sam stagnira radi toga a smetat cee i Bujanec , Radeljic.. Kad kampanja pravilno pocne jedino ... prikaži još! ce rasti nasa Kolinda, Skoro i Milanovic, Bujanec mogu pjevat borbene kao Trio .

 • barbaizamerike:

  Kruske I jabuke je idu skupa