Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilne oborine pogodile Hrvatsku

Velika analiza DHMZ-a: Pojašnjeni uzroci velikih poplava na području Gračaca

DHMZ:  Analiza 24-satne akumulirane oborine prema radarskim podacima u razdoblju od 14. svibnja u 6 UTC do 15. svibnja 2023. u 6 UTC
Foto: DHMZ
1/32
19.05.2023.
u 16:48

Na klimatološkoj postaji Gračac prvih 17 dana svibnja zabilježeno je ukupno 500,3 mm oborine. To je gotovo četiri puta veća količina od prosječne mjesečne količine oborine za svibanj, a 1,5 puta veća od dosadašnjeg mjesečnog maksimuma za svibanj iz 2016., odnosno 329,5 mm.

Obilne oborine pogodile su proteklih dana Hrvatsku te uzrokovale poplave u više krajeva zemlje. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) analizirao je uzroke poplava na području Gračaca gdje je zabilježena velika materijalna šteta. Za Gračac su, naime, premašeni apsolutni dnevni i mjesečni maksimumi količine oborine. Kako ističe DHMZ, izražena ciklonalna aktivnost tijekom prve polovine svibnja uzrokovala je nestabilno i promjenjivo vrijeme s čestom kišom diljem Hrvatske.

"Visinska sinoptička situacija omogućavala je stalni dotok vrlo vlažnog zraka s juga, odnosno od sjevera Afrike, a iste putanje imale su i prizemne ciklone koje su se preko Sredozemnog mora premještale do našeg dijela Europe te dalje prema sjeveru i sjeveroistoku kontinenta. Najintenzivnija kiša u noći u ponedjeljak, 15. svibnja 2023., padala je na području južnog Velebita, a uzrokovalo ju je južno-jugozapadno strujanje na prednjoj strani termobaričke doline u kojem pritječe vrlo vlažan i nestabilan zrak. Pri tome je najviše oborine na mreži meteoroloških postaja DHMZ-a izmjereno na širem području Gračaca i Obrovca", pojašnjava.

GALERIJA Pogled iz zraka na poplavljeni Gračac

DHMZ:  Analiza 24-satne akumulirane oborine prema radarskim podacima u razdoblju od 14. svibnja u 6 UTC do 15. svibnja 2023. u 6 UTC
1/22

Naime, na klimatološkoj postaji Gračac prvih 17 dana svibnja zabilježeno je ukupno 500,3 mm oborine. To je gotovo četiri puta veća količina od prosječne mjesečne količine oborine za svibanj, a 1,5 puta veća od dosadašnjeg mjesečnog maksimuma za svibanj iz 2016., odnosno 329,5 mm.

Što se tiče količine oborine, 15. svibnja u 8 sati izmjereno je 256,4 mm, što je najveća dnevna količina izmjerena ikad u Gračacu. Stari dnevni maksimum za ovu postaju, na kojoj se mjeri od 1960. godine, bio je od 21. listopada 1974. kada je izmjereno 246,4 mm. Prosječno se u svibnju, prema podacima DHMZ-a, javljaju po dva dana s količinom oborine većom od 20 mm, a do ovog svibnja, bilo ih je najviše pet tijekom kišnog svibnja 1984. godine.

VEZANI ČLANCI:

Relativno odstupanje oborine u proteklih mjesec dana, odnosno od 16. travnja do 15. svibnja, u odnosu na dugogodišnji prosjek (1981 – 2020.) iznosilo je 369 posto, navodi DHMZ. Zbog izuzetno velike svibanjske količine oborine, akumulativna oborina je i u proteklih šest mjeseci bila veća od 100 posto. Suficit kumulativne oborine prevladavao je unazad 24 mjeseca.

Foto: DHMZ

"Premda na ostalim postajama DHMZ-a nisu premašeni dnevni i višednevni maksimumi, tijekom prve polovine svibnja su u cijeloj Hrvatskoj prevladavale kišne do vrlo kišne prilike, a na području južnog Jadrana, Like i Gorskog Kotara kumulativna količina oborine bila je ekstremno velika", ističe se.

VIDEO Dramatična HGSS-ova snimka bujice na području Gračaca

Državni hidrometeorološki zavod osvrnuo se i na sliv rijeke Zrmanje koji, kako se navodi, najvećim dijelom drenira područje južne Like, planinu Poštak i dio Ravnih kotara. 

"U gornjem ličkom dijelu taj prostor obuhvaća okolinu naselja Sv. Rok, Lovinac, Udbina, Bruvno i Gračac sa slivovima bujičnih rijeka Otuče, Opsenice i Ričice. Te rijeke teku od svojih izvora prema Gračacu gdje se njihova voda zadržava u akumulacijama Štikada i Opsenica. U slučajevima obilnih oborina dio riječnih voda koji ne stane u umjetne akumulacije slijedi stare prirodne puteve do ponornih zona gdje ulazi u velebitsko krško podzemlje i izvire na nižoj razini sliva - desnoj obali Zrmanje i priobalnim izvorima kod Rovanjske. Uz gornji dio vodotoka Zrmanje postoji dokazana hidrogeološka veza s izvorištem Miljacka u susjednom slivu Krke, s kojim je povezan do izlaska Zrmanje iz kanjona kod Ervenika. Susjedni slivovi su sliv priobalnih izvora (uz jadransko more ispod Velebita), Like, Une, Krke i sliv Bokanjačkog blata", ističe DHMZ te pojašnjava kako su ove karakteristike podzemnog i površinskog tečenja vode u samom slivu Zrmanje i susjednih slivova dovele do poplavljivanja Gračaca s okolicom i Obrovca.

VEZANI ČLANCI:

Otuča se tijekom večeri i noći 14. na 15. svibnja izlila iz korita i poplavljivala okolinu uzrokujući brojne štete. Na hidrološkoj postaji Gračac 2 je 14. svibnja zabilježen novi maksimalni relativni vodostaj od +236 cm.

Direktna oborina na nižem horizontu sliva, dodaje se, bila je pojačana podzemnim dotjecanjem s gornjeg horizonta što je pak naglo podiglo razinu same Zrmanje na donjem horizontu i uzrokovalo poplave uz vodotok. Na rijeci Zrmanji su 15. srpnja zabilježeni novi maksimalni relativni vodostaji na hidrološkim postajama Obrovac (+302 cm), Muškovci (+ 526 cm) i Žegar nizvodni (+540 cm). Dio vode se podzemno prelio u sliv rijeke Krke koja je također 15. svibnja narasla do novih najvećih zabilježenih relativnih vodostaja na hidrološkim postajama Roški slap (+201 cm, Sl. 5) i Nacionalni Park (+254 cm).

GALERIJA Ministar Davor Božinović obišao poplavljeni Gračac

DHMZ:  Analiza 24-satne akumulirane oborine prema radarskim podacima u razdoblju od 14. svibnja u 6 UTC do 15. svibnja 2023. u 6 UTC
1/9

I na susjednom izvoru Une na hidrološkoj postaji Donja Suvaja je 15. svibnja zabilježen novi maksimalni relativni vodostaj od +204 cm. Rijeka Una je cijelim svojim tokom sljedećih dana poplavljivala i uzrokovala brojne probleme. Kulminacijom velikih voda u donjem dijelu sliva, odnosno na hidrološkoj postaji Hrvatska Kostajnica, rijeka Una je dosegla izvanredno stanje obrane od poplava s maksimalnim dosegnutim vodostajem od +497 cm 17. svibnja što je tek za desetak centimetara niže od apsolutnog maksimalnog vodostaja iz katastrofalne poplave iz svibnja 2014. godine. 

Komentara 6

DA
dabssa
17:35 19.05.2023.

Puno kise uzrokuje poplave. Suncano i suho vrijeme uzrokuje sušu.

Avatar Zbregov_no1
Zbregov_no1
17:09 19.05.2023.

u međuvremenu javna stvar u Dubaiju da rade cloud-seeding i kreiranje umjetnih oborina i nevremena...🤡 🤡🤡

NI
Niki222
19:54 19.05.2023.

Ma i inače su za sve poplave i u Gračacu, ali i drugdje, krive kiše i rijeke... Glavno pa država redovito ubire komunalnu i vodnu naknadu (između ostalog, za "uređenje voda", he, he, he), trajno i posebice enormno, prigodom dokumenata za gradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije