Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra predavanje vjerodajnica

Veleposlanik Bakota opozvan s dužnosti u Srbiji i poslan u Njemačku

06.01.2020.
u 12:53

- Na toj poziciji je važno je imati istaknutog i kvalitetnog diplomata, a Bakota je jedan od naših najboljih diplomata - kazao je ministra vanjskih poslova G. Grlić Radman

Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota je u brzom finišu procedure imenovanja opozvan s dužnosti u Srbiji i poslan u Njemačku, na važno mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je Gordan Grlić Radman preuzeo dužnost ministra vanjskih i europskih poslova. Formalno, zadnji dan mandata u Beogradu Bakoti je bio 31. prosinca, a novu je dužnost preuzeo 1. siječnja ove godine, a za sutra je planirano predavanje vjerodajnica njemačkom predsjedniku Steinmeieru.

- Na toj poziciji je važno je imati istaknutog i kvalitetnog diplomata, a Bakota je jedan od naših najboljih diplomata - kazao je ministra vanjskih poslova G. Grlić Radman.

Ministar kaže da nije bilo ubrzane procedure. Postupak imenovanja trajao od jeseni, što uključuje dogovor premijera i predsjednice,  raspravu na Saborskom odboru za vanjsku politiku i dobivanje službenog pristanka (agremana) države primateljice. No tad se proces ubrzava pa je i odluka o opozivu i imenovanju došla istog dana, 18. prosinca, što je praksa koja se ne viđa često kod rotacija veleposlanika. Treba reći i da je Bakota preuzeo mandat u Beogradu krajem 2017. godine, tako da je tamo proveo nešto više od tri godine, što je kraće od uobičajenog trajanja mandata od četiri ili čak pet godina. 

Taj ljubitelj rocka 80-ih godina, na svom je Facebooku 24. prosinca napisao da je "posljednjeg dana mandata veleposlanika u Srbiji odao počast velikom Milanu Mladenoviću", pokojnom pjevaču benda EKV.

Razlog takvoj brzinu u finalnom dijelu procedure tomu treba tražiti u dva razloga. Htjelo se izbjeći tada mogući, a sada realni vakuum nakon predsjedničkih izbora, a s druge strane bilo je vrlo važno imati veleposlanika u Njemačkoj od početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, uz napomenu da premijer Andrej Plenković odlazi u tu državu na otvaranje Zelenog tjedna, a 16. siječnja su u Berlinu predviđene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon odlaska Bakote, hrvatska će dobiti novog veleposlanika u Beogradu, a postupak imenovanja je pri kraju.

Bakota je prije Beograda bio veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, prije toga u Turskoj,  državni tajnik u MVP-u, kamo je došao 1992., te spada u "zlatnu generaciju", s Andrejem Plenkovićem, Zoranom Milanovićem i Kolindom Grabar-Kitarović, samo, za razliku od njih, nikada nije prešao u političke vode, Bakota i nositelj spomenice Domovinskog rata 1991./92., kao član 100. Zagrebačke brigade.

Komentara 3

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
16:50 06.01.2020.

I trebat će nam najbolji diplomati u Njemačkoj s obzirom na jučerašnje izbore

WI
wimnnanneia
15:55 06.01.2020.

Pa sta ce Njemacka pod americkim sankcijama, najkatastrofalnija zemlja u Europi, i najomrazenija, sa svojom politikom ''otvorenih vrata'', sto ne ugrozava samo svoju drzavu i narod, nego i tudje zemlje sa tom istom politikom sto sprovodi i u tudjoj kuci.. Pa njima su Ameri dali ultimatum, sada do 20. januara, cini mi se, da se isele svi skupa sa Baltika, sa tim Sjevernim tokom 2 , inace ce im uvesti ostre sankcije. Svicarska kompanija je vec digla sidro, brzinom munje, najveca kompanija na svijetu, grdosija globalnih razmjera, posto oni znaju sto to zanci kada Ameri zagrme, nema te vise na spisku na burzama, i u biznisu krupnoga kapitala u Americi i siroma svijeta. A Njemacka ce se koprcati, oni nece da se micu, oni ce se kobaciti sa Amerikom, i povuci citavu Europu u bankrot, znate njih, to bi im bio 4. put da bankrotiraju u svojoj mracnoj i katastrofalnoj povijesti i Hrvatskoj skupa s nijima ovaj put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije