Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI IZBORA

Plenković: 'Milanović je opalio čvrgu Peđi Grbinu tamo ispred Državnog arhiva'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
18.04.2024.
u 13:53

Mandat za sastavljanje Vlade dobit će stranka koja može osigurati 76 mandata.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu vezano uz rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Prema glasovima koji su prebrojeni do 8 h ujutro, HDZ dobiva 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10.

"Hrvatske je u našem mandatu došla na 76 posto razvijenosti. Koristimo se inteligentno mehanizmima koji nas čine konkurentnijima", ustvrdio je Plenković koji je u Bruxellesu bio na Europskom vijeću. "Posebno mi je drago što je prepoznata tema demografije. Svi smo svjesni da je to problem za mnoge članice Europske unije. Sve to ima velike političke reperkusije."

O izborima

Na pitanje novinara kako je HDZ dobio manje glasova nego na prošlim parlamentarnim izborima, Plenković je ustvrdio kako to nije točno.

"Dobili smo 100 tisuća glasova više nego 2020. godine. Ovdje su svi kolege čestitali. Rekao sam im da ću ranije krenuti u Zagreb kako bih stigao na pregovore. Pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. Pobijedili smo u sve tri zagrebačke jedinice. Jako je bitno da je ova pobjeda ostvarena na golemoj izlaznosti. Anulirali smo tezu da HDZ dobiva kad je mala izlaznost. Proklizilo nam je nekoliko mandata u nekim jedinicama gdje smo tradicionalno jaki. To je tako. Hrvatski narod je rekao svoje na bizaran dan koji je odabrao Milanović. Napravio je protuustavnu sabotažu. Grubo je povrijedio svoje ovlasti, svi koji ga podržavaju krše Ustav. On nije više predsjednik svih Hrvata. Pa sad nešto zove ljude, pa oni zovu mene. Njegova diverzija je propala", kazao je Plenković.

Izjavio je kako očekuje brze procese unutar SDP-a jer to vodstvo nije u stanju voditi ozbiljnu stranku te im je to pokazao i narod. Ustvrdio je kako je Milanović opalio čvrgu Peđi Grbinu ispred Državnog arhiva i tako ga uništio.

FOTO Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima

Zagreb: Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a
1/18

Na pitanje s kim će koalirati, odgovorio je kako su  "isključivi ljudi koji su podržavali Milanovića". Požalio se da nitko od čelništva drugih oporbenih stranaka nije čestitao HDZ-u na rezultatu te je dodao: "Naučili su to od Milanovića. On nije čestitao 2016. godine, taj kompleks poraza od mene još ga progoni."

"Pozivam sve političke aktere da spuste ton. Kampanja je gotova. Narod je rekao svoje: nekome 60, nekome 40, a nekome 10",  rekao je i dodao: "Da nitko od njih nije mogao reći čestitam, to je stvar i kućnog odgoja."

Upitan hoće li HDZ ići desnije, Plenković je kazao da je Tuđman stavio HDZ u desni centar, a ne u kut. "To je pozicija u kojoj je i naša europska stranka. Da smo dobili 76 mandata, ne bismo imali s kime razgovarati. Sastavit ćemo novu vladu. Da nije bilo proklizavanja mandata u ovim nekim jedinicama, vlada bi bila jučer složena. Narod nije dao poraženima da formiraju vlade. Narod je rekao koga hoće."

Predsjednik HDZ-a kazao je kako oporba priča o spašavanju Hrvatske, ali ne treba spašavati Hrvatsku. "Kakav nacionalni spas? Od koga? Jedino od kršitelja Ustava."

"Stupidne su izjave da su institucije porobljene. To što naši politički oponenti koriste neke slučajeve, a na ministarskim pozicijama dva su takva slučaja, onda će spin biti da je otišlo 30 ministara zbog korupcije. Toga nema, borbe protiv korupcije ima."

"Znate li što je dobiti više od tri puta povjerenje? Od mene na Europskom vijeću više mandata na čelu države imaju Orban i Rutte. Za par mjeseci bit će samo Orban. Nije lako pobijediti, a mi to jesmo. Hoćemo li naći partnera? Hoćemo. Samo moramo razgovarati. Kad se izbori završe, povlači se crta", objasnio je.

Na pitanje hoće li doći uskoro do predsjedničkih izbora, Plenković je kazao kako to ne zna.

Podsjećamo, Plenković se u četvrtak ujutro oglasio na Facebooku stranke i najavio je da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ  formirati većinu u Saboru. 

"S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, a razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobjednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu Republike Hrvatske", rekao je Plenković u objavi na Facebook stranici HDZ-a.

Također je izrazio zadovoljstvo rezultatima izbora. "Osjećaj je odličan, 3. pobjeda zaredom, i to uvjerljiva, to nitko prije nas nije uspio! Jako smo zadovoljni, srušen je mit da visoka izlaznost ne odgovara HDZ-u", poručio je.

Komentara 22

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
14:19 18.04.2024.

Izgleda da je Predsjednik još jučer nakon objave prvih neslužbenih rezultata pobjegao u Rusiju i zatražio azil

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:18 18.04.2024.

Čestitke Plenkoviću! ✌️🇭🇷 Meni bi drago bilo da HDZ koalira sa desnicom. Nažalost je desnica tu koaliciju svojim nenormalnim ponašanjem napravila skoro nemogućom. Teme desnice su danas još važnije nego nekada i zbog toga je problem i sramota da im nije Hrvatska na prvome mjestu. Da im je važnije blokirati nego zajednički graditi. Kod ljevice me više ništa ne čudi. Oni su uništavali i kada su vladali a kamoli kada ne vladaju.

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
14:12 18.04.2024.

SDP je doživio propast, samo Grbinu to još nisu uspjeli reći, ili nije stiglo gore do ušiju 😏 Jadni grmalj drži pobjedničke govore?! i sastavlja impromptu "manjinsku vladu" ahahahaha jer mu je Milanović poručio Hold the door. Netko bi mu trebao reći da će završiti kao Hodor? 🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije