Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED ISPRED HDZ-A:

'Nećemo dopustiti da djeci mijenjaju spol, nećemo korporativno-globalni-komunističko-digitalni totalitarizam'

Foto: Božena Matijević
1/40
10.09.2022.
u 14:03

Prosvjednici traže ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora u roku 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani, pogotovo onaj o promjeni izbornog zakona.

Inicijativa "Slobodni zajedno" održala je danas na Trgu žrtvava fašizma prosvjedni skup pod sloganom "Dajemo vam otkaz".

- Pokrali ste sve što se pokrasti moglo – nije vam bilo dosta. Uništili ste ekonomiju, poljoprivredu i prodali Kunu – nije vam bilo dosta. Raselili ste nam djecu diljem svijeta – nije vam bilo dosta. Ukrali ste nam život, sadašnjost, budućnost i domovinu – i još vam nije dosta. Opljačkali ste imovinu hrvatskog naroda, a govorite kako MI moramo stegnuti remen - stoji u najavi prosvjeda iza kojeg su javnosti već poznata lice kao što je Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je bio jedan od vođa prosvjeda protiv COVID mjera u jesen 2021. 

Prosvjed je podržao i dio političara s desnoga spektra, većinski iz Domovinskog pokreta čiji su članovi također najavili dolazak, iako se organizatori ograđuju od bilo kakve podrške stranaka, u svojim istupima i MOST je podržao prosvjede protiv HDZ-a, a podrška je stigla i od kontroverznog televizijskog voditelja Velimira Bujanca koji je istu inicijativu promovirao u ranijim prosvjedima.

 

>> POGLEDAJTE SNIMKE:


>> TIJEK DOGAĐAJA:

14:05 - Službeni dio prosvjeda je završio.

14:00 - Izmjenjuju se govornici

U međuvremenu prosvjednici nose transparente "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".

Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

“Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama koje pod krinkom uvode zločin protiv čovjeka. Dosta nam je pandemijskih laži koje uništavaju zdravlje i našu ekonomiju. Dosta nam je laži navodnih asimptomatskih širitelja i maski koje navodno pomažu”, kazao je Klarić koji je ponovno uzeo riječ.

“Dosta nam je cenzure i factcheckera i dezinformatora iz kupljenih mainstream medija”, poručio je. “Dosta nam je cenzure, znanosti i znanstvenika”, dodao je.

Riječ je uzela liječnica Marija Divić, rekavši da je covid “donio puno istina, puno pljački i puno zataškavanja”. Poručila je da je “dosta izdajnika i pljačkaša”, na što su okupljeni počeli skandirati “lopovi, lopovi”. “Sjećate li se kluba od 77 žetončića kad su izglasali zakon o kaznama od 50 tisuća kuna ako ne pokažete covid-potvrdu. Treba li raspustit sabor žetončića?”, dodala je.

Pogledajte galeriju prosvjeda:

1/40

13:40 - Izjava prosvjednika

Jedan od prosvjednika komentirao je današnji skup. Evo što je rekao:


13:20 - Govornici se izmijenjuju

Razne su teme, a govornik sad priča o djeci:

- Zbunjuju djecu i u školi ih potiču da misle da nisu onog spola s kojim su se rodila. Potiče ih se da mijenjaju spol. Hoćemo li to dopustiti? - pita se.

Na što su okupljeni skandirali "ne damo djecu"

Nalažu nam totalitarizam preko plaćenih medija, kaže. "Oni neka idu u zatvor, a ne Marko Frančišković. Osudi ili oslobodi"

Također prosvjednici su negirali i postojanje klimatskih promjena.


13:00 - Prosvjednici viču: Lopovi, lopovi!

Tijekom govora čuje se skandiranje lopovi, lopovi, a dio prosvjednika tražio je i oslobađanje Marka Franciškovića. Govornica priča i o "digitalnom euru" kao posebnoj opasnosti jer "A onda se oprostite sa svim slobodama. Onda više neće biti Benkovačkog sajma, Hreljića, crnog fonda... " kao problem ističu gubitak monitarnog suvereniteta.


12:45 - Nakon govora prve govornice, minuta šutnje

30-ak sekundi trajala je minuta šutnje za poginule u željezničkoj nesreći, a Klarić je došao na pozornicu:

- Nismo zaboravili kako ste maltretirali djecu eksperimentima, nećemo genderizam (rodnu ideologiju). Nećemo ponižavanje i uništavanje naše tradicije i kulture. Dosta nam je uvlačenja u tuđe ratove koje nas vode u siromaštvo, poskupljenja i još veći stres i strah. Trenutni političari EU su nesposobni da upravljaju i korumpirati. Hrvatska u ovakvoj EU, ne može riješiti niti jedan problem. EU je nesposobna zajedno s Andrejem Anemičnim Plenkovićem. Dosta nam je gubitka suvereniteta u monetarnoj politici pod izlikom financijske stabilnosti i sigurnosti. Dosta nam je WHO koja pod krinkom borbom za zdravljam pokušava uvesti korporativno-globalni-komunističko-digitalni totalitarizam - nastavio je Klarić iznošenje povoda prosvjeda i najavio sljedeću sugovornicu Željku Decić


12:30 - Počeo prosvjed

Intoniranjem himne započeo je skup. Prvi se obratio organizator Andrija Klarić koji je pozdravio prisutne. Najavio je i prvu govornicu i to novinarku Ivu Anzulović koju je Klarić najavio kao "nezavisnu novinarku", a u javnosti je postala poznata kada je prije 4 godine bacila kantu izmeta na Vladu.

"Ja iz ove zemlje ne idem. Ja nisam krala, ja nisam lagala", rekla je.

"Svoje pravo na život ne dam nikome", rekla je.


12:29 - Problem je i glazba

Neki prosvjednici viču: "Dajte domoljubne pjesme. Dajte Čavoglave". Ne žele slušati instrumentale.

Foto: Božena Matijević


12:25 - Napadi i uvrede za novinare

Prosvjed nije niti počeo, a glavna meta su trenutno čini se, novinari. Pojedini prosvjednici okomljuju se verbalno na novinare i novinarke, nazivaju ih plaćenicima. Govore da bi bilo bolje da ih nema, da ih može biti sram i slično.


12:15 - Trg se ispunjava, početak uskoro

Uskoro se očekuje početak skupa, pogledajte galeriju:

1/40

12:10 - Prosvjed kasni, došao i Bulj

Prosvjednici se još skupljaju sve bi trebalo početi za nekoliko minuta, u međuvremenu stigao je i sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Foto: Božena Matijević


12:05 - Došlo je i do prvog incidenta

Kako javljaju naši reporteri jedan od prosvjednika verbalno se okomio na predsjednicu Europske federacije novinara Maju Sever.

- Čovjek je napao nju i HTV kazavši da je HTV sluganska televizija, onda je osuo salvu uvreda prema Sever da zašto pišu da su prosvjednici krezubi i u tom trenutku joj je krenuo pokazivati zube i vikati nisam ja krezub... - kazala je naša novinarka i u tom trenutku isti ju je čovjek krenuo verbalno napadati i vrijeđati i nju i njezino zanimanje. 

U razgovoru s prosvjednikom naša je novinarka shvatila da on niti ne zna za koju kuću ona radi, već da ju je počeo vrijeđati jer ima bilježnicu i mobitel kojim fotografira.

Foto: Božena Matijević


12:00 - Skup počinje za 5 minuta sve je više prosvjednika

Iz minute u minutu okupljaju se prosvjednici uoči početka programa, a dolaze iz svih krajeva Hrvatske odakle su organizirani autobusi.

Foto: Božena Matijević


11:55 - HVIDRA se ogradila od prosvjeda

 Iz Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a ogradili su se od najavljenog političkog prosvjeda ''Dajemo vam otkaz'' koji će se održati u subotu u Zagrebu i "huškačkih poruka" organizatora usmjerenih rušenju Vlade RH.

''I dok neki današnji novokomponirani politički akteri, radi svojih uskogrudnih ciljeva, u raznim pokušajima preuzimanja vlasti nastavljaju generalizirati krivnju mnogobrojnih članova prve hrvatske državotvorne stranke, HDZ-a, moramo se ograditi od ovog orkestriranog blaćenja stranke i njezinog osnivača, prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH Franje Tuđmana'', stoji u HVIDR-inom priopćenju  kojeg potpisuju predsjednik HVIDR-e Josip Periša i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Đakić.


11:50 - Organizator Andrija Klarić

Vlasnik teretane široj javnosti je postao poznat nakon što je odbio zatvoriti teretanu u lockdownu 2020. godine. Nakon toga profilirao se u vođu prosvjednih skupova protiv korona mjera tijekom jeseni 2021. godine.

Prosvjednici će zatražiti ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora u roku 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani, pogotovo onaj o promjeni izbornog zakona, istaknuo je glavne zahtjeve Klarić iz inicijative Slobodni zajedno.

- Osigurali smo dovoljno redara i profesionalnog osiguranja, a policija je spremna osigurati skup s velikim brojem ljudi, što i očekujemo. Ako je netko imao nedoumica zbog sigurnosnih pitanja, nema razloga za brigu. Najavili smo mirni prosvjed i tako će i biti, ali naše poruke neće biti tako mirne - kaže Klarić.

Foto: Božena Matijević


11:45 - Stižu i političari

Među prvima je došao Stipo Mlinarić "Ćipe" iz Domovinskog pokreta koji je najavio podršku ovome skupu. 

Foto: Božena Matijević


11:40 - Protiv klimatskih promjena, Plenkovića, Vlade, cjepiva...

Transparenti prosvjednika sa sloganom "Dajemo vam otkaz" usmjereni su protiv velikog broja tema. Pogledajte u nastavku:

1/15

11:35 - Počelo je okupljanje prosvjednika

Kako javljaju reporteri Večernjeg lista na Trgu žrtava fašizma u ovome je trenutku velik broj pripadnika policije, ispražnjena su okolna parkirališta, dijelom je postavljena i ograda. Čini se kako je trenutno veći broj policije, od prosvjednika koji polako pristižu.


>> RANIJE:

Predstavnici inicijative Slobodni zajedno pozvali su u petak građane na prosvjed koji će održati u subotu pred Središnjicom HDZ-a, gdje će zatražiti ostavku Vlade i prijevremene izbore, poručivši da će prosvjed biti miran i siguran za sve sudionike, ali takve neće biti njihove poruke. 

Prosvjednici će sutra na skupu pod nazivom „Dajemo vam otkaz”, koji će se održati na Trgu žrtava fašizma, zatražiti ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora u roku 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani, pogotovo onaj o promjeni izbornog zakona, istaknuo je glavne zahtjeve Andrija Klarić iz inicijative Slobodni zajedno.

„Osigurali smo dovoljno redara i profesionalnog osiguranja, a policija je spremna osigurati skup s velikim brojem ljudi, što i očekujemo. Ako je netko imao nedoumica zbog sigurnosnih pitanja, nema razloga za brigu. Najavili smo mirni prosvjed i tako će i biti, ali naše poruke neće biti tako mirne”, kaže Klarić.

Foto: Antonio Tatar

Student Filozofskog fakulteta Stjepan Bajić najavio je da će na sutrašnjem prosvjedu biti zastupljeni studenti većine zagrebačkih fakulteta.

„Moj dragi pisac Željko Malnar u knjizi 'U potrazi za staklenim gradom' napisao je da je njegova generacija revoluciju čekala u kafiću. Nadam se da moja generacija neće”, rekao je.

Poručio je kako se nada da će "HDZ jednog dana biti rasformiran, a njegove prostorije na Trgu žrtava fašizma biti pretvorene u 'muzej korupcije'".

Vlada loše upravlja državom pa treba odstupiti, ustvrdila je predsjednica inicijative Tina Perić i pozvala građane na odlučnost i zajedništvo.

Prosvjed i protiv politika na globalnoj razini

„Pružanje otpora ovakvom načinu vođenju države definirat će našu budućnost. Posebno pozivamo one koji misle da sami ne mogu mijenjati ništa”, kazala je.

Uoči prosvjeda inicijativa Slobodni zajedno je na Facebook stranici podijelila službene parole i slogane prosvjednog skupa.

Foto: Slobodni Zajedno

Većina njih proziva korupciju i vladajuće strukture uz poruke kao što su: „Mi plaćamo Vladu, mi smo poslodavci”, „Vratite opljačkano, oslobodimo Hrvatsku”, ali istaknuti su i slogani koji glase: „Hrvatska je suverena država, stop totalitarizmu WHO-a”, „Ne postoji klimatsko izvanredno stanje”, „Plaćajmo gotovinom, ne karticama” i „Odgoda uvođenja eura odmah”.

Građani trebaju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini prelijevaju i na hrvatski narod, odgovorila je Perić referirajući se na predstavljene slogane

"Nestašica hrane također je jedan od provedbenih programa globalne politike, stoga ne vidim razlog zašto da se dijelimo unutar sebe. Ako ćemo zatvarati oči na loše primjere u Europi i svijetu, onda ponovno zatvaramo oči na loše politike”, izjavila je.

>> VIDEO: Snažno nevrijeme pogodilo Zagreb

Ključne riječi

Komentara 37

TM
trade_mark
16:40 10.09.2022.

teeeeeška patologija!

VI
ViktorJ
15:30 10.09.2022.

HAHAHAHAHAAHAHAHAHAH 200 antivakseraskih grmojista

AF
afer
07:29 11.09.2022.

''Lijevo- desno, nigdje nekog stava, oj hrvatska al si nahebala''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije