Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta im je!

Uskočke službe imaju podršku za veće plaće i bolje uvjete rada

USKOK
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
23.01.2019.
u 22:49

Njihove se neto plaće bez dodataka u prosjeku kreću od 3500 do 4000 kuna

Službenici i namještenici USKOK-a, njih 37, pridružili su se zahtjevima kolega iz uskočkog odjela Županijskog suda u Zagrebu (a to se onda odnosi na Rijeku, Split i Osijek), te su se jučer pismom obratili ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu uprave i Sindikatu državnih službenika i namještenika sa zahtjevom za 20-postotnim dodatkom na plaću i poboljšanjem neprimjerenih uvjeta rada.

Njihove se neto plaće bez dodataka u prosjeku kreću od 3500 do 4000 kuna, s tim da rade u visokoosjetljivim i složenim predmetima te zbog toga, kao i uskočki suci i državni odvjetnici, prolaze svakih pet godina i sigurnosne provjere prvog stupnja. Samo što službenici i namještenici za svoj rad u posebnim okolnostima ne dobivaju i posebni dodatak na osnovicu plaće.

Sucima vraćene stare plaće

Zahtjevi su uslijedili nakon što je potkraj prošle godine u javnu raspravu pušten Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojim se predlaže povišenje njihove osnovice plaće za 6 posto. Premda, valja znati da je pravosudnim dužnosnicima 2013. godine osnovica plaće utvrđena 2009. godine pala za 3 posto, a godinu kasnije za još 6 posto. Problem nagrađivanja uskočkih službenika i namještenika je višegodišnji. Tako je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić za N1 rekao: “Ja potpuno razumijem te ljude, oni deset godina traže da im se prizna 20 posto dodatka na plaću. U nekim drugim ustanovama ti dodaci postoje.” Kad bi službenici i namještenici na uskočkim odjelima iz protesta odbili dati suglasnost za sigurnosnu provjeru, to bi dovelo do blokade sustava.

Podržali ih šefica i ministar

Po svemu sudeći neće biti potrebe za radikalnim rješenjima jer uskočki djelatnici imaju podršku ključnih ljudi u pravosudnom sustavu. Uz predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, službenici i namještenici USKOK-a imaju za svoje zahtjeve podršku i ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić, potvrdio nam je glasnogovornik Vuk Đuričić.

Jučer nam je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao da su zahtjevi službenika i namještenika načelno opravdani, s tim da nije u ingerenciji Ministarstva pravosuđa da o tomu odlučuje, već je to u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava. S tim da Ministarstvo pravosuđa ima svoga predstavnika u radnoj skupini koja se bavi rješavanjem tog pitanja.

VIDEO Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske?

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
23:34 23.01.2019.

I nama je dosta njihova parazitluka i krađosudovanja

WW
wwwcroxx
23:25 23.01.2019.

Dosad kur..ca nisu radili. Pa vrijeme je da za taj nerad dobiju i povišice. U isto vrijeme samo kriminalci bankari i preprodavači lijekova i medicinskih pomagala godišnje pokradu državu za više od 10 milijardi kuna. Užas...

TA
Tarantula
07:35 24.01.2019.

Obzirom na učinak djelatnika USKOK-a i ovih 4000 kn je previše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije