Naslovnica Biznis InvestCro - Kako do ulagača

Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Plaća frizera je 21.000 eura godišnje, konobara 22.000 eura, a operatera u pozivnom centru 24.000 eura koliko mogu zaraditi radnici na blagajnama ili recepciji
21. siječnja 2019. u 16:29 155 komentara 169150 prikaza
euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ako želite raditi u Njemačkoj, najbolje ćete proći ako ste doktor stomatologije jer oni ondje zarađuju 117.000 eura bruto godišnje, dok 'obični' liječnici zarade 78.000, a menadžeri financijskih fondova oko 75.000 eura.

Radnici na gradilištu Nije tako bajno Razmišljate li o odlasku u Njemačku? Nakon ovog upozorenja, razmislite još jednom

No, većina Hrvata u Njemačkoj ipak radi one manje plaćene poslove. Sobarice u hotelima, primjerice, godišnje zarade 19.000 eura, dok čistačice u ugostiteljstvu imaju tisuću eura više.

Plaća frizera je 21.000 eura godišnje, konobara 22.000 eura, a operatera u pozivnom centru 24.000 eura koliko mogu zaraditi radnici na blagajnama ili recepciji, pišu Nezavisne novine.

Kuhar godišnje zaradi 25.000 eura, zubarski tehničar 26.000, a vozač kamiona 27.000 eura.

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar - Kitarović 'Kad bi plaća bila 1.000 eura jako bi se smanjio odlazak iz Hrvatske'

Njemački magazin "Die Welt" sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 posto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje živežnih namirnica njih 37 posto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 posto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 posto stranaca, koliko ih je u kuharstvu i ugostiteljstvu. Među poljoprivrednicima 29 posto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj "baušteli". Oko 25 posto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 posto su skladištari, a među metalskim radnicima oko 20 posto, odnosno svaki peti je stranac.

Lovro Kuščević želi uvesti reda, a službenike i namještenike većom plaćom i napredovanjem nagraditi sukladno njihovim radnim učincima MINISTAR KUŠČEVIĆ UVODI RED U državi za isti posao sada čak deset različitih naziva i plaća!

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci s oko 400.000, Rumunji sa 310.000, pa Talijani sa 260.000.

>> Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar Croatino
  Croatino:

  Vec u prvoj recenici je greska. Nije neto nego bruto. Neto zarada je dio bruto zarade i ovisi o "poreznoj klasi". Najprije informirati, pa onda pisati

 • ikrist79:

  Večernji se treba uozbiljiti ili ukinuti portal. Nema netto plaća u Njemačkoj. Postoji brutto satnica i plaća na koju radnici plaćaju porez, zdravstveno, mirovinsko, porez u slučaju nezaposlenosti, crkveni porez i druge poreze koji su ovisni u kojoj saveznoj državi ... prikaži još! radiš. Ovisno o poreznoj grupi netto plaća je različita od radnika do radinika.

 • juma:

  Nema na zapadu netto place. Nije to kao kod nas. Zato je prosjecna placa u Hrvatskoj prema tome 1100 eura, a ne 850. Dajte se vec jednom naucite osnovama kapitalisticke ekonomije i ne sirite dezinformacije i neznanje. Placa je uvijek, ... prikaži još! bas uvijek, brutto iznos, jer se gleda prema poslodavcu iliti kapitalu, odnosno koliko njega radnik kosta. Koliko tebi netto ostaje, to je tvoja osobna stvar i poslodavca se ne tice, niti to zna. Zato svatko u razgovoru za posao navodi brutto placu, a ista je i temelj svakog statistickog izracuna.