Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVOSVIBANJSKI PROSVJED

Umjesto roštiljanja, 77 posto nezadovoljnih neka prosvjedom traži reforme za bolji život u Hrvatskoj

Vilim Ribić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Romana Kovačević
09.04.2018.
u 15:30

- Nadam se da će ovih 77 posto doći na prvosvibanjski prosvjed umjesto roštiljanja kod kuće. Jedini način da se nešto promijeni u zemlji je organizirani pritisak građana - rekao je Ribić.

Pod sloganom "Za reforme Za ljude" s prvosvibanjskog prosvjeda zatražit će se reforme koje bi značile kvalitetniji život i ostanak građana u Hrvatskoj, najavili su čelnici SSSH Mladen Novosel i Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Prosvjedna povorka krenut će u 11 sati od Radničkog doma u Šubićevoj ulici u Zagrebu, pa Maksimirskom do Maksimira, a uključit će se više tisuća ljudi, doći će autobusi iz ule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Slavonije... Vlada je od početka mandata pokrenula reforme od kojih nijedna nije u smjeru boljeg življenja građana, ustvrdio je Novosel.

- Porezna reforma išla je u korist onih s najvišim primanjima. Lani smo imali farsu od Zakona o minimalnoj plaći i, uz minimalno povećanje od pet posto i dijeom da se dodaci na plaću više ne uračunavaju u minimalnu plaću, neshvatljivo je kako se išlo u korist poslodavsima koji su isplaćivali samo minimalce pa ove godine moraju plaćati manje doprinosa, što znači 220 milijuna kuna manje u zdravstveni fond! Znamo da su uvjeti rada i životna dob lošiji nego u nekim drugim zemljama, a oni bez srama najavljuju da ćemo ići u mirovinu sa 67, da će se radnici dodatno penalizirati i da se mirovine trebaju smanjiti. I reforma zdravstva ponovno je u korist privatnog kapitala i u konačnici ćemo izgubiti javno dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Zato jednostavno hrvatski radnici više neće biti taoci interesa kapitala i interesa politike koja pod krinkom djeluje u toj istoj službi kapitala, radnici traže reforme, ali one koje će im omogućiti bolji život - kaže Novosel. Osvrnuvši se na rezultate ankete koja pokazuje da većina građana uvjereno da Vlada ne ide dobrim putem,Ribić je pozvao:

- Nadam se da će ovih 77 posto doći na prvosvibanjski prosvjed umjesto roštiljanja kod kuće. Jedini način da se nešto promijeni u zemlji je organizirani pritisak građana - rekao je Ribić. Produljenje radnog staža nazvao je ekonomski, socijalno i humano neodrživim i upravo bi ovih 77%, kaže, trebalo rušiti takvu politiku i reformu. Ukazao je da su sredstva EU za obrazovanje Vladi omogužila da smanji ulaganja u obrazovanje, a nisu povećala standard obrazovanja. Obrazovanju se otelo za potrebe koje diktira vojno-veteranski lobi u zemlji, ustvrdio je.

- Ovo je prilika za vraćanje vjere u institucije, da se država vrati građanima. Država nam je ukradena. To što su neki stavili kandže na našu državu i ispada da je to njihova država, neoprostivo je. A to neće promijeniti no Novosel ni Ribić nego sami građani, zato ih pozivamo da ne roštiljaju taj utorak - ponovio je Ribić. Upitan kako komentira to što se građani znatno više odazovu nekom svjetonazorskom prosvjedu, nego sindikalnom, Ribić je odgovorio: - Cijela nacija senzibilizirana je za nacionalna pitanja jer su ljudi krvarili za njih, a za socijalna pitanja krvarili su radnici u Belgiji, Njemačkoj... Neki drugi su se izborili za radnička prava. Sindikati to nisu uspjeli izmjeniti i vjerojatno neće. I mediji su više senzibilizirrani za nacionalna nego za socijalna pitanja i zato cijela nacija gubi horizont socijalnih prava.

Komentara 14

NA
navijeke
15:58 09.04.2018.

Dok su ove niškoristi u sindikatima, od mene mogu dobiti samo frišku figu. I to je otprilike deset puta više no što su zaslužili svojim "radom".

Avatar dpejakovic
dpejakovic
15:33 09.04.2018.

Sindikati, he he he, pa to je organizirana mafija kao naše ljevičarske udruge.

RI
rightside
15:43 09.04.2018.

ribicu,, kaj to nije tvoj posao?? za sta ti uopce dobivas ne malu placu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije