Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati traže od Vlade da se izjasni o otkupu INA-e. Spomenuli prosvjed

"Jasno se vidi da će kroz dvije, tri godine Rafinerija u Sisku prestati s radom. "
14. veljače 2018. u 16:56 1 komentara 304 prikaza
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

„Budimo realni i budimo svjesni, Uprava INA-e je zapravo donijela odluku kojom se jasno vidi da će kroz dvije, tri godine Rafinerija u Sisku prestati s radom.

Anvar Azimov Ruski veleposlanik: 'Izjava američkog veleposlanika o Ini je miješanje u unutarnje poslove drugih država'

Mi ćemo sada tražiti da drugi vlasnik, dakle država Hrvatska, da odgovore na pitanja gdje smo s pričom kada je na pretprošli Badnjak premijer Plenković rekao da će država krenuti u otkup dionica od MOL-a  i da odgovore, ako do toga dođe,  kakvo je njihovo razmišljanje o budućnosti rafinerije nakon otkupa. Da nam se ne dogodi da opet i tada bude ista takva sudbina Rafinerije.“ – rekao je predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Željko Klaus nakon današnjeg  sastanka predstavnika tri sindikata (INAŠ, SING i EKN) s radnicima Rafinerije nafte Sisak. Četvrti sindikat, Nova solidarnost, koji djeluje u rafineriji Sisak nije bio zastupljen na sastanku. Klaus je dodao kako će, ako ne budu zadovoljni dobivenim odgovorima, sindikati znati što treba poduzimati, a na sastanku se spominjao prosvjed.

Sindikalisti su istakli kako su, na nedavnom sastanku s upravom INA-e, dobili obećanje kako će 40 radnika, koji ostaju bez posla 1. srpnja zbog gašenja FCC postrojenja, biti zbrinuti. Tražili su da im se osigura drugo radno mjesto unutar rafinerije, a ne da se maknu iz sustava uz isplatu otpremnina. 

„MOL je vlasnik i odlučili su da ne žele ovu rafineriju koja će raditi još dvije, tri godine. Vlada očito, vidljivo je iz izjava premijera i nekih ministara, prelazi preko ovih poslovnih odluka MOL-a i sada trebamo ići prema Vladi da promijeni diskurs prema Rafineriji i da jasno kaže da će preko novog strateškog partnera očuvati sisačku Rafineriju.“ – istaknuo je Zdenko Mučnjak, predsjednik Sindikata INAŠ-a. 

1 / 4
Kolinda Grabar-Kitarović
američki veleposlanik u hrvatskoj: 'Hrvatska bi pogriješila da Ruse pusti u Inu' sastanci Uprava i sindikati Ine o gašenju postrojenja i smanjenju broja radnika Robert Kohorst: Rusija je remetilački čimbenik, SAD ne želi da Inu kupi njihova kompanija
SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Deleted user:

    Je li Hrvatska pristupila NATO paktu? Je. Ameri time imaju pravo davati mišljenja i smjernice ( za koje se očekuje da se izvrše) kome će se prodati strateške tvrtke, koje poslove Hrvatska mora prepustiti amerima i jačim - važnijim saveznicima, ... prikaži još! s kime ćemo surađivati na bilo kojem planu ( osim na posve protokolarnim susretima gdje je dozvboljeno razgovaranje i s Rusijom) Mi volimo da nam netko bude šef u vlastitom domu.