Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić upozorava: HRT je pristran oko uvođenja eura

Prema HRT-u cijela zemlja i ekspertna zajednica nalazi se u konsenzusu oko ulaska u eurozonu. To nije tako, naglašava Ribić
12. prosinca 2017. u 14:41 7 komentara 320 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata, referirajući se danas na aktualnu javnu raspravu o prednostima i nedostacima uvođenja eura u Hrvatskoj, izrazila je zabrinutost jer Hrvatska radiotelevizija (HRT) pristrano informira građane o potencijalnim posljedicama ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju.

Aktualnim prijepodnevom započela 6. sjednica Sabora Stanke u Saboru Stazić: HDZ u NO HRT-a sam izabrao sve članove kako bi HDZ nadzirao HDZ

Teško je ne primijetiti kako se u medijskom prostoru HRT-a kontinuirano promiču isključivo afirmativni stavovi, u potpunosti usklađeni s proklamiranim ciljevima politike Vlade i HNB-a, dok se drugačija mišljenja i upozorenja relevantnih strana zanemaruju i guraju u drugi plan, ocjenjuje u priopćenju predsjednik Matice Vilim Ribić.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Vilim Ribić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

U televizijskim izvještajima sa skupa koji je nedavno organizirala Vlada o tome nije bilo niti jedne kritičke primjedbe, sasvim sukladno organizaciji Vlade koja na skup nije pozvala zastupnike suprotnih mišljenja. Tada su u raspravnim emisijama HRT-a sudjelovali isključivo pobornici ulaska u eurozonu.

Nakon jučerašnje konferencije u "Temi dana" sudjelovala su dva ekonomska stručnjaka, obojica zagovornici skorog uvođenja eura. Na internetskom izvještaju dominira 15-minutno izlaganje guvernera HNB-a., a kritičke primjedbe jedva da su prenesene, upozorava Ribić.

Uvođenje eura nesumnjivo ima prednosti, ali postoje i ozbiljne dvojbe i nedostaci, kaže Ribić i dodaje kako u takvim okolnostima javna rasprava treba biti rasprava, a ne propaganda.

Prema HRT-u cijela zemlja i ekspertna zajednica nalazi se u konsenzusu oko ulaska u eurozonu. To nije tako, naglašava Ribić i tvrdi kako ulazak u eurozonu u uvjetima sasvim neizvjesne budućnosti Europske unije može biti kobna strateška pogreška, pa to nikako nije tema o kojoj ne treba čuti sva mišljenja.

Reducirati problem samo na tehničko-mikroekonomske prednosti ulaska u EU, a zanemarujući makroekonomske, politekonomske i političke dubioze krajnje je opasno, smatra Ribić. Napominje kako hrvatski građani ne znaju da najnaprednije europske zemlje izvan Eurozone (Češka, Švedska, Danska) ne srljaju u euro.

Manfred Bergmann Oporavak samo za neke Euro nije sam po sebi recept za uspjeh Valdis Dombrovskis Valdis Dombrovskis Podržavamo vaš ulazak u euro, ali nitko vas na to ne prisiljava Reakcija HND osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od stavova Aleksandra Stankovića
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • TrvtkoKomadina01:

    drug Vilim Ribić ima primanja od 18 tisuća kuna i on bi se složio sa uvođenjem erura samo pod uvjetom da ima plaću za svoje mukotrpno laprdanje plaću od 18 isuće eura

  • slavko:

    za sve probleme molim nazvati Ribića...poslije dopodnevne i popodnevne pauze

  • aabbcc:

    Nije normalno izbaciti i zabranjivati H-kunu a zadrzati da se i u buduce koriste: dolari, funte, franci, krune, marke, dinari.....ma sramota ukidati samo Kunice! !