Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uhićeni novi šefovi talijanske mafije

16.12.2008.
u 11:57

Uhićen je novi vrh talijanske mafije koji je trebao zamijeniti onaj koji je nestao uhićenjem mafijaškog kuma Tota Riine. Veliko protumafijaško uhićenje ili "maxi blitz antimafia", kako ga nazivaju Talijani, proveli su karabinjeri na Siciliji i u Toskani zatvorivši 99 mafijaša među kojima su i šefovi klanova.

Uhićeni mafijaši namjeravali su obnoviti vrh Cosa nostre, tu "reformu" je podupirao Matteo Messina Denaro koji je u bijegu, a smatra ga se mogućim novim mafijaškim kumom. Prema izjavi protumafijaške istrage uhićene osobe pripremale su i više ubojstava.

U provedbi "maxi blitza" sudjelovalo je 1200 karabinjera, koji su upotrijebili i helikoptere i pse. Prethodno je komisiju ili tzv. kupolu Cosa nostre, dakle vrh sicilijanske mafije, vodio Toto Riina, koji je zapovijedao koja će se ubojstva provesti (osuđen je na više doživotnih zatvora jer je, uz ostalo, zapovjedio ubojstva sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina koji su ubijeni 1992. na Siciliji).

Sada je njegovo mjesto trebao preuzeti novi kum, koji je morao odrediti druge napade. Protiv 99 uhićenih osoba podignute su optužnice za mafijaško udruživanje i iznuđivanje. Protumafijaška operacija nazvana "Perseo" u tijeku je u još nekim dijelovima Italije.

U pokrajini Palerma, posebno u Bagheriji i Belmonte Mezzagnu, u utorak ujutro mještani su se probudili kao na sceni snimanja nekog filma, naime, oko njih je bio veliki broj naoružanih karabinjera koji provode uhićenja. Slične scene su viđene u "maxi blitzu" provedenom prije 20 godina kada su se dogodila prva velika uhićenja na osnovu izjava pokajnika, uhićenih mafijaša koji su počeli surađivati s pravdom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije