Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARANČASTI METEOALARM

Rijedak potez hrvatskih meteorologa: Podignuli upozorenje za opasno grmljavinsko nevrijeme

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/dhmz
1/6
20.05.2024.
u 12:53

Što se tiče vremena, DHMZ je već najavio osobito nestabilno vrijeme danas i sutra, a potencijalna oluja ne očekuje se samo u Hrvatskoj

Stupanj upozorenja za grmljavinsko nevrijeme ovog utorka podignut je u dijelu Hrvatske na narančasto, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ovog utorka nakon održanih konzultacija, a to se rijetko događa. DHMZ je i ranije najavio kako će u utorak biti ''potencijalno opasno'' pa je proglašen žuti meteoalarm, no zbog nešto nestabilnije fronte to je upozorenje u središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji podignuto na – opasno. 

Što se tiče samog vremena, DHMZ je već ranije najavio osobito nestabilno vrijeme danas i sutra. ''Djelomice sunčano i nestabilno. Lokalni pljuskovi uglavnom popodne, češći u unutrašnjosti, mogu biti i izraženiji, navečer i drugdje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu i jugozapadni. Najviša temperatura od 22 do 27°C'', najavljeno je za ovaj ponedjeljak. 

Foto: DHMZ

Za sutra se najavljuje još nestabilnije, a blago i hladnije vrijeme. ''Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne i umjeren jugozapadnjak. Najniža temperatura od 13 do 17, na obali i otocima od 16 do 21°C. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25°C'', prognozira DHMZ. 

Međutim, nije jedino Hrvatska na udaru nevremena. Prema Estofexu, veći dio Europe mogao bi doživjeti oluju, a razina prijetnje podignuta je na 2 od moguće 3 u centralnoj Italiji, gdje bi mogla pasti obilna kiša te tuča, a najavljuju se i tornada. U ostatku Europe razina prijetnje je na 1. Dok se većinom svugdje očekuje obilna kiša, upozorenje je za Hrvatsku, kao i okolne države, izdano i zbog moguće tuče te jakog vjetra. 

POVEZANI ČLANCI:

– Mjestimično do raširene grmljavinske oluje predviđaju se u većem dijelu Europe tijekom prognoziranog razdoblja. Velik dio aktivnosti bit će vezan uz područje preko Iberije/Francuske i njezino prednje krilo, kao i bazen nižih visina koji se protežu od Francuske do Poljske i dalje u Rusiju. U većini Skandinavije neće biti oluja zbog suhog zraka u nižim slojevima troposfere. Predviđena je veća mogućnost oluja na prednjem boku doline, gdje se predviđa jače strujanje srednje troposfere – objašnjavaju meteorolozi Estofexa.

>> VIDEO Poplave u Njemačkoj i Francuskoj

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar spica10
spica10
15:42 20.05.2024.

Hrvatski meteorolozi novi agendaši kao i do jučer epidemiolozi, bitno što rimski klub naredi našoj agendašici Mazocco Drvar, mislite da se sve ovo slučajno dešava?! istražujte malo.....

TR
Trabant
18:41 20.05.2024.

Sijanje oblaka i sijanje straha idu pod ruku jedno drugome.Ljudi ne bojte se onih koji nas unistavaju.Oni ce unistiti sami sebe

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
15:31 20.05.2024.

Jednom će pogodit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije