Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA PRIČA

Čovjek kojem se klanjala Jugoslavija teško bolestan živi kao podstanar: '23 sata ležim u krevetu'

Sinan Sinanovic/Facebook
20.05.2024.
u 09:22

– Moj život bio je bajka u kojoj sam radio sve što sam želio, dok 19. listopada 2001. godine nisam za Nikoljdan doživio tešku prometnu nesreću kod Podgorice. Vraćao sam se iz noćnog kluba kada sam s Mercedesom 300 coupe "pomeo" dvije zaštitne ograde

Bivši nogometaš Zoran Vorotović (na fotografiji desno), jedan od najboljih bekova u bivšoj Jugoslaviji, prolazi kroz jako teške životne trenutke. Bivši nogometaš podgoričke Budućnosti, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije već je 22 godine teško bolestan i potpuno je ovisan o pomoći drugih. U karijeri je zaradio silan novac, no danas je podstanar i na rubu egzistencije.

– Moj život bio je bajka u kojoj sam radio sve što sam želio dok 19. listopada 2001. godine nisam za Nikoljdan doživio tešku prometnu nesreću kod Podgorice. Vraćao sam se iz noćnog kluba kada sam s Mercedesom 300 coupe "pomeo" dvije zaštitne ograde duge po sedam metara te sam od udarca završio na drugom katu jedne kuće pokraj puta – rekao je Vorotović za Slobodnu Dalmaciju i dodao:

– Nisam nešto bio ni popio, kažu da sam bio ta dva i pol sata i pri svijesti dok su me vatrogasci izvlačili, ali sam sve to vrijeme osjećao užasnu bol. S tom boli živim već 21 godinu, ona ne prestaje. To je luđačka bol koju ni lijekovima ne mogu smiriti, a popio sam od te nesreće pun brod opioidnog analgetika, koji djeluje na središnji živčani sustav, poput morfija. Od te nesreće sam stopostotni invalid jer su mi "potrgani" mišići lijeve ruke, zapravo cijelog brahijalnog pleksusa, a ruka je slomljena na nekoliko mjesta, kao i lijeva noga. Cijela lijeva strana, osim donjeg dijela lijeve noge, potpuno je nepokretna, a bolovi su nesnosni, tako da sam 23 sata u krevetu, a jedan sat u kolicima.

GALERIJA Pogledajte raskoš u kojoj živi Luka Modrić

1/19

Ovaj nogometaš koji je u Prvoj saveznoj ligi bivše države odigrao 246 utakmica i zabio 15 golova danas živi jako teško.

– Ni od titogradske Budućnosti, gdje sam igrao punih deset godina, ni od Fudbalskog saveza Crne Gore nikada nisam dobio ni jedan euro. Niti povremenu pomoć, a kamoli da su mi dali neki stalni prihod, a mislim da sam zaslužio dobiti nacionalnu penziju i zbog svojih sportskih rezultata i teškog zdravstvenog stanja. Tu penziju dobili su mnogi drugi, manje poznati sportaši koji su, hvala Bogu, zdravi ljudi. Dejan Savićević, predsjednik našeg Saveza, nogometni je genij, ali mislim da je mogao za mene napraviti puno više. Zašto nije, ne znam, a i ne pitam ga. U dva navrata kada sam ga vidio, dao mi je po tisuću eura i na tome mu hvala, ali od Saveza koji on vodi nisam dobio ništa. Crvena zvezda, u kojoj sam igrao godinu dana, mjesečno mi uplaćuje 26 eura – kaže Vorotović koji je imao 18 operacija.

– Bivša žena Slađana, djevojački Radičević, ostala je uz mene kao prijateljica iako smo se mojom pogreškom razveli, a uspjela mi je nakon mukotrpne borbe srediti sportsku invalidninu od 220 eura. Ukupno po raznim osnovama dobijem 710 eura mjesečno, a stan u Podgorici od 25 kvadrata plaćam 300 eura. Osam vrsta lijekova, akupunkture i ostali tretmani dnevno me koštaju najmanje 50 eura.

A na vrhuncu slave Vorotović je živio kao kralj. Iz Zvezde je otišao u Tursku iako mu je tadašnji predsjednik Hajduka Tito Kirigin nudio ogroman novac da dođe u Split. Iz Turske se vratio s dva i pol milijuna maraka.

VEZANI ČLANCI:

– Imao sam tada sve, kupio sam stan u Beogradu, par lokala, kockao sam svaki dan. Najviše sam udarao rulet, znalo se gubiti po deset tisuća maraka u petnaest minuta... Eto, vidite da vam Momir Bakrač, moj suigrač i hajdukovac, to potvrđuje. Davao sam svima, častio sve, kupovao i što mi treba i ne treba, sa mnom nikome nije bilo dosadno niti je itko bio gladan i žedan. A onda je stigla ta prometna i sve je otišlo na moje liječenje. I stanovi, i lokali, i zarada, sve.

Pomogao mu je i legendarni igrač Hajduka Ivan Gudelj koji je jedan od organizatora večeri na kojem se prikupljala pomoć. Vorotoviću je jedina šansa da ode na operaciju u Lyon koja bi mu smanjila nesnosne bolove, no taj zahvat stoji 70 tisuća eura. Njegova obitelj ne moli nikoga, niti želi objaviti račun, ali smatra da oni koji žele pomoći mogu vrlo lako doći do njih.

 

Komentara 15

Avatar tuđinskekratkenoge
tuđinskekratkenoge
10:34 20.05.2024.

Svejedno mi je to. Iako za njega nikada nisam čuo. Ali mi je poznat jedan sličan slučaj u Nigeriji. To me je onda dirnulo.

VI
virinvanizaćoška
12:41 20.05.2024.

Ovog sam lika upoznala dobro, kakav bahati krelac je to bio! Za vrijeme jugovine u Dubrovniku on pjeva: Sa Lovćena vila viče, đe si srpski Dubrovniče! I niko mu ništa nije smio. Eto ti sad.

Avatar barba_arba
barba_arba
11:12 20.05.2024.

Mislin da su bivši radnici, penzići na minimalcu iz IMTa, CZ iz Kragujevca i kombinata Radoje Dakić bolja klijentela i skloniji pomoći čoviku koji je prokockao 2,5 milijuna maraka od nas na VL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije