Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ugostitelji su pred kolapsom, 42 posto njih je u blokadi, otpušteno je 11.000 ljudi'

Radnici žele raditi. To jako udara i na mentalno zdravlje. Tih 4000 nije dovoljno za osnovne troškove života. Naša djelatnost nema više mogućnosti da uđe u kredite, kaže Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja
02. ožujka 2021. u 09:07 4 komentara 426 prikaza
Dražen Biljan
Foto: Screenshot HRT

Pola kafića od jučer je otvorilo terase, a ove godine ostvariuli su 30 posto prošlogodišnjeg prometa do 1. ožujka.

SEZONA TERASA Hrvatski grad kafića: Da ih obiđete sve, trebalo bi vam 14 dana. I svaki dan treba sjesti u 14 kafića...

Kazao je to u emisije 'U mreži prvog' Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja.

–  Ovo je prvo konkretno popuštanje za ugostitelje. Bili smo maksimalno isfrustrirani i na rubu snaga. Pozdravili smo tu mjeru da konačno počnemo raditi. Bit će tu loših aspekata, još su hladni ljudi, a drugo je da veliki broj kolega uopće nema terase. Bitno je da ekonomske mjere ostanu na snazi kako bi naš sektor preživio – rekao je Biljan.

Tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić rekao je kako se ekonomske mjere za ožujak nastavljaju te ostaju manje-više nepromijenjene.

– Ostavili smo da oni koji su zatvoreni dobiju 2000  do 14 dana ili 4000 kuna ako je preko. Gleda se pad prometa, sukladno padu od 40 posto može dobiti 2000 kuna, i onda gradacijski do preko  60 posto 4000 kuna po zaposlenom, i dalje ide otpis doprinosa na taj iznos. Gledat ćemo treći mjesec 2021. s obzirom na ožujak 2019. – rekao je Jelić.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da je otvaranje važnije u psihološkom, nego u gospodarskom smislu.

– Ljudima je bilo važno da dobiju neki odušak, opuštanje i trenutak za sebe. To je stanje koje nije primjereno ljudskom društvu i ovo je jedna dobra stvar da ljudi dođu do daha. Bojim se da će to biti samo predah, i WHO je upozorio da se s koronom treba računati i dalje – kazao je Zorić.

Slavonski Brod: Terase kafića u središtu grada čekaju popuštanje epidemioloških mjera POPUŠTANJE Ugostitelje veseli otvaranje terasa, no traže nastavak mjera i porezno rasterećenje

Biljan je otkrio da je 42 posto ugostitelja u blokadi, a otpušteno je više od 11.000 djelatnika. Mjere za očuvanje radnih mjesta, ističe, jako su pomogle, ali upozorava da je sektor ugostiteljstva pred kolapsom.

– Ta sredstva će pomoći jedino da počnemo plaćati stare dugove dobavljačima, državi i bankama. Mi ćemo i dalje gomilati gubitke. Radnici žele raditi. To jako udara i na mentalno zdravlje. Tih 4000 nije dovoljno za osnovne troškove života. Naša djelatnost nema više mogućnosti da uđe u kredite – rekao je Biljan i dodao kako banke nemaju sluha za ugostitelje.

– Mi tražimo likvidna sredstva, a razlog odbijanja je to što nismo likvidni – istaknuo je.

VIDEO Zadrani dočekali otvaranje terasa

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • TTjac:

    Zašto se isključivim proračunskim korisnicima, koji ne stvaraju nikakvu dodanu vrijednost, ne spuste plaće na 4000kn. Cijeli javni sektor zajedno sa saborom i vladom treba spustiti na 4000.

  • stefj:

    U državi gdje je potrošnja osnovni punjač proračuna zatvarati birtije je rezanje grane na kojoj se sjedi... Sigurno najmanje polovica birtija neće ovo preživjeti, ostat će veliki dugovi, repovi itd. Nisu to onda više samo birtije, tu su i distributeri, ... prikaži još! tu su i proizvođači, sve je to vezano... Ono što smeta, jest da se s jedne strane povećavaju plaće i prava zaposlenih u javnim strukturama, a s druge strane zabranjuje se i ograničava rad cijelim sektorima... Vlada se hvali rastom plaća, a zaboravlja činjenicu da je digla plaće u javnom sektoru preko 6%, da su dignuli minimalac, a da su ukupne plaće narasle samo za 2%... To jednostavno znači da je opet pao broj zaposlenih u realnom sektoru i da je prosjek plaća u realnom sektoru pao... Takvom gospodarskom politikom samo cementiramo zadnje mjesto u EU...

  • Ja i Ja:

    Žao mi je svakoga tko pokušava pošteno zaraditi za život. No idemo biti realni. Grad Bjelovar ima 200 lokala na nekih 40000 stanovnika. A vrlo slične brojke su i u drugim gradovima. Možda bi pojedinci trebali razmisliti ima li smisla ... prikaži još! raditi za dva tri lokalna pijanca i eventualno kojeg gosta u prolazi...