Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simpatični reptili

U Sesvetama otvorio neobičnu farmu: Moje kornjače su vrlo brze i odlično prognoziraju vremenske prilike

Privatna arhiva
02.09.2023.
u 17:00

Na svijetu živi više od 350 različitih vrsta kornjača, od kojih Zlatko Dujmić uzgaja samo dvije – Testudo hermanni (obična čančara) i Testudo marginata (obrubljena čančara). Uzgoj kornjača nije jeftin, cijena odraslih jedinki je jako skočila i kreće se od 300 do čak dvije tisuće eura.

– Dok se nisam počeo baviti kornjačama, nisam prirodu oko sebe doživljavao onako kako je sad doživljavam – kaže Slavonac sa zagrebačkom adresom Zlatko Dujmić, koji je u Sesvetama otvorio farmu kornjača.Priča je započela prije pet godina.

Zlatkova kći Lea, koja je tada imala samo tri godine, poželjela je imati kućnog ljubimca. On joj je odlučio ispuniti želju, no kako je u to vrijeme imao tvrtku u Brodu, a živio je u Zagrebu, bio je često na putu. Stoga je tražio ljubimca koji će biti najmanje zahtjevan. Ispostavilo se da je to kornjača.

Jedu samo ljekovito bilje

Odlučio se za kopnenu kornjaču jer je jednostavnija za održavanje od vodene. Nabavio je tri čančare, počeo ih je proučavati i zaljubio se u njih. Tako je 2020. nastala Leina farma kornjača. Danas raspolaže sa šezdesetak odraslih jedinki i više od stotinu malih kornjača. Objašnjava kako se kornjače hrane isključivo ljekovitim samoniklim biljem.

Iako se obično misli da su spore, kornjače su zapravo vrlo brze životinje, osobito u vodi. Uobičajeno je i mišljenje da im je razvoj dugotrajan, ali u dobrim uvjetima one jako brzo napreduju, a veličina im se u godinu dana može udvostručiti. Zanimljivo je da prema njima možete predviđati vremensku prognozu – pred svaku promjenu vremena se ukopavaju! – Po kornjačama možete pratiti vrijeme. Ako se počnu ukopavati, moguće je da će se dogoditi nagli pad ili nagli skok temperature. Postoje neke cake po kojima se to može skužiti – nastavlja Zlatko.

POVEZANI ČLANCI:

Slavonac voli izazove, a simpatični reptili bili su mu izazov. Zanimalo ga je kako uzgajati jednu strogo zaštićenu, k tome još egzotičnu životinjsku vrstu. Skupljao je informacije, javio se u nadležno ministarstvo i počeli su problemi s administracijom. Ako kornjače želite držati u kući, morate imati posebne terarije, a da biste otvorili farmu, nužno je ispunjavanje raznih uvjeta vezanih uz dubinu betona u zemlji, visine ograde, kvalitetu prostora i smještaja...

Cijeli postupak oduljio se na oko sedam mjeseci. Na svijetu živi više od 350 različitih vrsta kornjača, od kojih Dujmić uzgaja samo dvije – Testudo hermanni (obična čančara) i Testudo marginata (obrubljena čančara). Testudo marginata je najveća europska kopnena kornjača, dvostruko veća od Testudo hermannija.

Endemična je vrsta koja živi samo u Grčkoj, Italiji i južnoj Europi. Ima karakterističan i lijep zaobljeni oklop, koji uzgajivači nazivaju suknjica. Zaljubljenicima u gmazove koji požele kupiti kornjaču Dujmić daruje priručnik s uputama koje sve uvjete moraju ispuniti ako ne žele da im ljubimac ugine. Odlučite li se i sami na otvaranje farme, morate imati na umu da se radi o zahtjevnom i skupom hobiju.

– Uzgoj kornjača nije jeftin. Odrasle jedinke su skupe, cijena im je u zadnje vrijeme jako skočila i kreće se od 300 eura za običnu čančaru do tisuću, pa čak i dvije tisuće eura za obrubljenu. Puno je čimbenika koji utječu na cijenu, od ljepote i spola do veličine i starosti. Osim toga, jako ih je teško nabaviti. Ja sam morao proći pola Europe da pronađem pojedine primjerke. Dakle, dok osigurate sve uvjete i nabavite životinje, već u startu bit ćete dobrano u minusu – ističe Dujmić i dodaje kako on prodaje isključivo male kornjače od četiri do osam centimetara koje koštaju od 60 do 100 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Tristan i Izolda napunili 27

Dujmić radi kao odgojitelj u jednoj zagrebačkoj ustanovi. Kada je kolegama s posla rekao da će pokrenuti farmu kornjača, većinom su mu se rugali, no danas je on taj koji se smije. Jer, uspijete li prevladati početne poteškoće, uzgoj ovih prilagodljivih i otpornih životinja koje na Zemlji žive dulje od 250 milijuna godina može se pokazati prilično profitabilnim biznisom.

U zatočeništvu, to jest u kontroliranim uvjetima kornjačama je životni od 50 do 70 godina, ali neke jedinke mogu preživjeti i znatno dulje. Kornjača Jonathan s otoka Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu ove je godine proslavila 190. rođendan i kao takva ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija živuća životinja. – Najstarije kornjače na mojoj farmi su 27-godišnjaci Tristan i Izolda, nazvane po poznatom paru iz tragične srednjovjekovne ljubavne priče. Dobio sam ih od prijatelja iz Istre i ne bih ih prodao ni za kakav novac – zaključio je Zlatko.

>> VIDEO Kornjača snimljena kod Vrbnika na Krku zadivila kupače: 'Kako je lijepa'

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Asterix
Asterix
18:39 02.09.2023.

Ako u svojim srednjim godinama nabaviš kornjaču za kućnog ljubimca moraš misliti tko će preuzeti brigu nakon tebe. Zeznuto.

DU
Deleted user
21:08 02.09.2023.

Vazno je imati ideju, I biti ustrajan! Jedan moj poznanik zeli da uzgaja Spaghetti, vidio je na televiziji da ljudi u Italiji beru Spaghetti sa drveta, namjerava da posadi vlastita drva, I ulozi u novi Business pocne proizvodnji, izvoz uu EU, Mozda USA I Australiju!! Sta je tu je, neka mu je!

DU
Deleted user
07:52 03.09.2023.

najveći zez sa kornjačama kao ljubimcima je što one vrlo brzo - narastu. kupiš ih djetetu kao male, slatke kornjačice koje stanu djetetu na dlan... a one VRLO BRZO izrastu u VELIKE komade koje ne stanu ni na oba dlana odrasle osobe!!! i više ih ne možeš držati u nekom malom terariju... i imaš PROBLEM. kuda sa takvo velikom kornjačom??? pa odeš u maksimir i pustiš ju kraj jezera...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije