Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Teške borbe u Donbasu, američki dužnosnik tvrdi: Rusko napredovanje gotovo potpuno zaustavljeno

Foto: Reuters/Pixsell
1/23
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2022.
u 23:03

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da bi pritisak sankcija na Rusiju trebao biti veći te je pozvao na globalni bojkot međunarodnih kompanija koje još uvijek posluju u Rusiji

Danas je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage svoje su napade proširile na zapad Ukrajine. Gradovi su pod stalnom paljbom Rusije, a najteže je u Mariupolju gdje lokalne vlasti tvrde kako je ubijeno više od 2.000 civila. Ukrajinu je, prema UN-u, napustilo oko 2,8 milijuna ljudi. 

Ključni događaji:

  • Američki dužnosnici vjeruju da je Rusija tražila vojnu potporu od Kine zbog tvrdnji da ruskoj vojsci nedostaje određenih vrsta naoružanja
  • Jedna osoba poginula je, a još nekoliko je ozlijeđeno u jutrošnjem bombardiranju stambene zgrade u Kijevu, a preminula je i trudnica iz bolnice u Mariupolju koju su Rusi raketirali prošli tjedan 
  • Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije, navodno je u Ukrajini zajedno s ruskim snagama 
  • Novi krug pregovora između Ukrajine i Rusije počeo je danas, no nastavit će se sutra
  • Ukrajinski predsjednik Zelenski pozvao je NATO da uvede zonu zabrane letova nakon napada na vojnu bazu koji je doveo borbe blizu poljske granice. "Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete pasti na vaš teritorij, na teritorij NATO-a", rekao je.
  • Rusko ministarstvo obrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti, vojnu bazu, u blizini poljske granice u nedjelju

VIDEO Pogledajte prizore razorenog vrtića i stambenih zgrada u Harkivu

Poštovani čitateljI, praćenje događaja proteklog dana u ovom članku je završilo. Događaje iz današnjeg dana iz minute u minutu možete sada pratiti OVDJE.

Tijek događaja: 

23:01 - Teške borbe u Donbasu se nastavljaju, navodi The Kyiv Independent.

Kako prenose, ukrajinske oružane snage objavile su da je ubijeno 100 ruskih vojnika i uništeno šest vozila. Također, ističu kako je Rusija bezuspješno pokušala probiti ukrajinsku obranu u Donjeckoj oblasti.

22:59 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se u srijedu američkim političarima putem videopoziva, objavio je u ponedjeljak BBC.

U zajedničkom pismu koje prenosi BBC, vođa senatske većine Chuck Shumer te predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi izrazili su zadovoljstvo time što će ugostiti predsjednika te pokazati "podršku ukrajinskome narodu za hrabrost u obrani demokracije"

"Kongres beskompromisno podržava Ukrajinu koja se suočava s okrutnom, dijaboličnom agresijom", kazali su.

Nadalje, u pismu stoji da će raspravljati o uvođenju novih zakona s ciljem "onesposobljavanja i izoliranja" Rusije te da će Ukrajini pomoći na humanitarnom planu kao i na onom sigurnosnom.

22:57 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je sućut obitelji ubijenog američkog snimatelja Brenta Renauda.

- Izražavam iskrenu sućut obitelji Brenta Renauda koji je izgubio život dok je dokumentirao nemilosrdnost i zlo koje je Ukrajincima nanijela Rusija. Neka Brentov život i žrtva potaknu svijet da ustane u borbi za sile svjetla protiv sila tame - naveo je. 

Brent Renaud, nagrađivani američki filmski redatelj čiji su se radovi pojavljivali u New York Timesu i drugim medijskim kućama, ubijen je jučer u gradu Irpinu nedaleko od Kijeva.

22:25 - Šef europske diplomacije osudio je u Skoplju "barbarsku agresiju" ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv naroda Ukrajine, potvrđujući da je Bruxelles sastavio četvrti val sankcija protiv Moskve.

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu.

"Moj posjet dolazi u kontekstu barbarske Putinove agresije protiv ukrajinskog naroda", rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

"Ruske snage nastavljaju pokretati napade zračnim projektilima i topničke udare, ciljajući civile, mirne susjede".

"Putinov rat ne tiče se samo Ukrajine, on se tiče sigurnosti i stabilnosti cijelog europskog kontinenta. Tiče nas se svih", naglasio je. U tom kontekstu, naglasio je Borrell, Bruxelles treba osnažiti proces proširenja i snažno vezati zapadni Balkan za EU.

Srbija i Crna Gora vode pregovore o pristupu EU-u već godinama, a unatoč zelenom svjetlu iz Bruxellesa, pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom još nisu počeli.

"Moramo početi formalne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je prije moguće", dodao je Borrell.

Premijer Sjeverne Makedonije kazao je da "geostrateška rupa u našem kutu Europe nije opcija, dodajući da je proširenje na zemlje zapadnog Balkana danas strateško i sigurnosno pitanje".

22:23 - Slovačka je odlučila protjerati tri djelatnika ruskog veleposlanstva na temelju podataka obavještajne službe te oni moraju napustiti zemlju u roku od 72 sata, objavilo je slovačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih poslova... istovremeno snažno poziva veleposlanstvo Ruske Federacije da njihovi predstavnici obavljaju svoje aktivnosti u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", stoji u priopćenju.

Diplomatska formulacija o kršenju Bečke konvencije koja se navodi u priopćenju često se koristi za signaliziranje špijunskih aktivnosti. Ministarstvo nije dalo druge detalje. Diplomati trebaju napustiti zemlju u roku od 72 sata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo rekavši da ta "neutemeljena mjera neće ostati bez odgovora".

Po listu Dennik N, policija je uhitila još tri osobe koje se sumnjiči za špijunažu u korist Rusije. Riječ je o visokom časniku pri ministarstvu obrane, članu slovačke protuobavještajne službe SIS i osobi povezanoj s portalom koji je slovačka vlada zatvorila zbog širenja dezinformacija.

Glasnogovornik policije odbio je komentirati slučaj, istaknuvši da će predstavnici policije održati o tome novinsku konferenciju u utorak.

Glasnogovornik ministarstva obrane Jaroslav Nad napisao je da je "to samo početak. Vjerujem da se struktura dobro otvorila. Nastavit ćemo s time, jasno i temeljito", napisao je ministar.

21:32 - Rusko napredovanje u Ukrajini gotovo je potpuno zaustavljeno, uglavnom zbog ukrajinskog otpora, prema riječima dužnosnika američkog ministarstva obrane koje prenosi BBC.

Prema navodima dužnosnika, nema znatnog napretka ruske vojske u Kijevu te su oružane snage zaustavljene kod zračne luke u Hostomelu sjeverozapadno od prijestolnice. Dodao je da se konvoj od 50 do 60 vozila kreće prema Izjumu, gradu sjeveroistočno od Harkiva.

No zasad ništa ne upućuje na to da se ruska vojska osnažuje streljivom ili vojnicima, kazao je.

Dužnosnik je također kazao da u vojnoj bazi u ukrajinskom gradu Javorivu blizu granice s Poljskom, u kojemu je tijekom vikenda u ruskom napadu ubijeno najmanje 35 ljudi, nije bilo američkog vojnog osoblja, ugovornih djelatnika niti civilnih radnika američke vlade. 

Paket vojne pomoći u iznosu od 350 milijuna dolara stigao je u Ukrajinu tijekom vikenda, no dodatnih 200 milijuna dolara za obranu još nije poslano, kazao je dužnosnik.

20:30 - Dopisnik Fox Newsa Benjamin Hall hospitaliziran je nakon što je ozlijeđen tijekom izvještavanja u blizini Kijeva, prenosi CNN. 

- Sigurnost cijelog našeg novinarskog tima u Ukrajini i okolnim regijama naš je glavni prioritet i od najveće je važnosti - navela je izvršna direktorica Fox Newsa Suzanne Scott u dopisu zaposlenicima.

19:38 - Rusko ministarstvo obrane najavilo je nove napade na ukrajinske vojne objekte i na, kako navode, "mjesta boravka stranih plaćenika", prenosi The Kyiv Independent.

19:30 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg. Pročitajte više OVDJE.

19:05 - Njemački kancelar Olaf Scholz i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdili su u Ankari potrebu za hitnim prekidom vatre između Rusije i Ukrajine i želju da nastave vojnu suradnju s Kijevom.

Radi se o prvom susretu između ta dva politička čelnika, čije su zemlje članice NATO-a, od dolaska na čelo njemačke vlade Olafa Scholza koji je na tom mjestu naslijedio Angelu Merkel.

Pred novinarima, Scholz i Erdogan govorili su o kvalitetnom razgovoru, za koji je Erdogan rekao da se vodio u "iskrenoj atmosferi" a Scholz nazvao "konstruktivnim i produktivnim" napore koje poduzima Turska kako bi se došlo do diplomatskog rješenja.

Upitan o neutralnosti svoje zemlje u sukobu, Erdogan je rekao da želi "održati prijateljske odnose s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskijem i (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom".

Olaf Scholz i Tayyip Erdogan
Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO

"Poslali smo potrebnu pomoć Ukrajini i nastavit ćemo", ponovio je. Ankara od 2019. opskrbljuje Kijev borbenim dronovima, koji je Ukrajina koristila od prvih sati ruske invazije protiv kolona ruskih tenkova.

"Turska je poslala Ukrajini oružje, ne samo humanitarnu pomoć. Trebamo o tome voditi računa", naglasio je Scholz.

Erdogan je osudio rusku invaziju na Ukrajinu već prvog dana, 24. veljače, ali se uzdržao od priključivanja sankcijama Zapada protiv Moskve.

Scholzov posjet Ankari dio je diplomatskih napora Turske koja je prošli tjedan ugostila prve izravne pregovore od početka ruske invazije između ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova. Dvojica ministara nisu uspjela postići prekid vatre, ali su reli da će nastaviti dijalog.

19:03 - Rusija je u nedjelju izvela napad na ukrajinsku vojnu bazu ispaljujući krstareću raketu iz zraka iz ruskog zračnog prostora, rekao je visoki američki dužnosnik. 

On je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da napad na Međunarodni centar za mir i sigurnost Javoriv u blizini granice s Poljskom neće utjecati na vojnu pomoć koju Zapad daje Ukrajini.

Dužnosnik je kazao da u bazi u vrijeme ruskog napada nije bilo američkih vojnika, ugovornih djelatnika niti civila koji rade za vladu.

Objekt od 360 četvornih kilometara udaljen manje od 25 km od poljske granice jedan je od najvećih u Ukrajini i najveći u zapadnom dijelu zemlje.

18:23 - U napadu na prijenosni toranj u regiji Rivne poginulo je najmanje devet osoba, a još devet je ozlijeđeno, prenosi BBC. 

Vitaliy Koval, guverner regije Rivne, rekao je da su toranj i obližnja upravna zgrada pogođeni s dvije rakete.

- I dalje ima ljudi ispod ruševina - dodao je. 

17:47 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije. Kako je naveo na Twitteru, razgovarali su o potpori Europske unije Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

- Važan je sve veći pritisak sankcija na Rusiju. Također cijenimo značajnu financijsku pomoć. Ukrajina nastavlja napredovati prema članstvu u Europskoj uniji - naveo je. 

17:30 - Britanski državni tajnik za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu upravu Michael Gove opisao je kako će "Dom za Ukrajinu" omogućiti Ukrajincima koji nemaju obiteljske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom da budu sponzorirani od strane pojedinaca ili organizacija koje im mogu ponuditi dom.

- Neće biti ograničenja u broju Ukrajinaca koji mogu imati koristi od ove sheme - rekao je i dodao kako će svi Ukrajinci imati potpun i neograničen pristup beneficijama, zdravstvenoj skrbi, zapošljavanju i drugoj podršci, prenosi BBC

17:06 - Slovenski premijer Janez Janša kazao je da ga neki postupci ruske vojske u agresiji  na Ukrajinu podsjećaju na etničko čišćenje.

Ono što se događa u Ukrajini nije samo rat, već etničko čišćenje ukrajinskih gradova uz Crno more, kazao je Janša u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje o Putinovu ratu, te postupke ruske vojske u kampanji na Mariupolj usporedio sa situacijom u BiH u opsadi nekih gradova kojemu je slijedilo etničko čišćenje.

Rat u Ukrajini će završiti kada ta zemlja sama, uz pomoć koju dobije, bude dovoljno jaka da zaustavi prodor ruskih trupa, kazao je slovenski premijer, dodavši da će tek tada početi pravi, ozbiljni pregovori.

Po njegovim riječima, koje prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, upravo zato treba pomoći Ukrajini u njenom otporu. Ukrajinci se zapravo bore za sigurnost i prosperitet cijele Europe, dodao je.

Ako se Rusiji dopusti da ide naprijed u svom ratu s Ukrajinom, nad tim dijelom Europe past će nova željezna zavjesa, sa svim sigurnosnim i gospodarskim posljedicama, smatra slovenski premijer Janez Janša, dodavši kako se svijet 24. veljače toliko promijenio da to neki još ne mogu shvatiti.

16:56 - Na platformi Telegram šire se navodi da su ruske trupe raznijele streljivo ispred nuklearne elektrane Zaporižja, navodi BBC. Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom poručila je kako nije utvrđeno jesu li razine radijacije promijenjene nakon eksplozije.

O eksploziji je, prenoseći Energoatom, izvijestio i The Kyiv Independent. 

- Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju priopćila je da je eksploziv dignut u zrak u blizini glavnog reaktora ukrajinske elektrane pod ruskom kontrolom i da su planirane daljnje eksplozije - navode. 

Rusija je, podsjetimo, preuzela kontrolu nad najvećom europskom nuklearnom elektranom 4. ožujka, nakon granatiranja.

16:33 - Dužnosnici Bijele kuće raspravljaju o potencijalnom putovanju predsjednika Joea Bidena u Europu, navodi CNN prema više izvora upoznatih s planiranjem.

Putovanje bi uslijedilo nakon posjeta potpredsjednice SAD-a Kamale Harris i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena.

15:43 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da bi pritisak sankcija na Rusiju trebao biti veći te je pozvao na globalni bojkot međunarodnih kompanija koje još uvijek posluju u Rusiji.

U brifingu na temu rata između Rusije i Ukrajine, Kuleba je također pozvao da međunarodne luke zabrane prolaz ruskim brodovima i teretu.

"Međunarodne tvrtke moraju napustiti Rusiju, iz moralnih i praktičnih razloga", rekao je Kuleba.

Rusiju je pogodio niz međunarodnih sankcija zbog invazije Ukrajine 24. veljače. Kuleba je rekao da vjeruje da je još jedna runda sankcija neizbježna.

15:38 - Ljudi koji su se sklonili u relativno sigurniju zapadnu Ukrajinu sada se pridružuju tisućama izbjeglicama koje bježe u istočnu Europu nakon što je Rusija napala ukrajinsku vojnu bazu blizu granice s Poljskom, članicom NATO-a.

Broj izbjeglica iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. veljače prešao je 2,8 milijuna, pokazuju podaci UN-a od ponedjeljka, u najvećoj izbjegličkoj krizi još od Drugog svjetskog rata. 

Dužnosnici Europske unije procjenjuju da bi iz Ukrajine moglo pobjeći pet milijuna ljudi. Milijuni su raseljeni unutar Ukrajine, a brojni su evakuirani tek do mirnijih zapadnijih regija, u gradove poput Lavova.

Miroslava (52) pobjegla je iz svog doma iz zapadne regije Ternopil. U Poljskoj je čekala da po nju dođu poznanici. 

"Otišli smo zbog jučerašnjeg napada", rekla je, dodavši da se nadala da će zapadna Ukrajina biti sigurna. "Nismo planirali otići", istaknula je, ali ih je obližnji napad na to prisilio. 

15:34 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je kako će se pregovori između Ukrajine i Rusije nastaviti sutra. 

- U pregovorima je napravljena tehnička stanka do sutra. Za dodatni rad u radnim podskupinama i pojašnjenje pojedinih definicija. Pregovori se nastavljaju... - naveo je. 

15:02 - Konvoj od 160 automobila napustio je Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to, kako se sada čini, prvi uspješni pokušaj organiziranja "humanitarnog koridora" kako bi se iz tog ukrajinskog grada koji je u okruženju evakuirali civili.

Uspjeli su otići oko 12 sati po hrvatskom vremenu, no nije poznato jesu li stigli do destinacije. 

Gradsko vijeće Mariupolja kazao je kako su automobili sada na ruti do grada Berdiansk.

14:52 - Iako pregovori između Ukrajine i Rusije traju od 10.30 sati, predsjednik Volodimir Zelenski poslao je novu video-poruku u kojoj traži Ukrajince da podrže jedni druge. 

''Rusija nastavlja uništavati našu infrastrukturu i nastavlja pobjeđivati u našim gradovima. Ali mi ćemo obnoviti svaku ulicu i svaki grad'', kazao je.

Poručio je kako će nastaviti ''tuči okupatore koliko god mogu''. 

''Držite obranu gore! Zaštitite zastavu! Zajedno ćemo pobijediti'', kazao je. 

14:14 - Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine i ima dovoljnu vojnu moć da na vrijeme i u potpunosti ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Ministarstvo obrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu sigurnost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost da preuzme kontrolu nad većim naseljenim središtima", rekao je Peskov.  Rekao je da su ruske snage već opkolile neke od najvećih ukrajinskih gradova i odbacio napise da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu. 

"Rusija posjeduje vlastiti neovisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ona (operacija) ide prema planu i bit će dovršena na vrijeme i u cijelosti", rekao je glasnogovornik Kremlja.

14:00 - Ruske snage oštetile su visokonaponsku liniju koja povezuje bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu s električnom mrežom, priopćila je ukrajinska državna energetska tvrtka.

Šteta je očito nastala ubrzo nakon što je obnovljena opskrba električnom energijom u objektu. Ukrenergo, ukrajinska državna energetska tvrtka, nije rekla je li bivša nuklearna elektrana izgubila svu vanjsku energiju zbog štete.

Operater mreže kaže da se ekipi za popravak mora odmah omogućiti pristup gradilištu, koje su zauzele ruske snage, kako bi pregledala eventualnu štetu.

VIDEO Preminula je trudnica stradala u napadu na bolnicu, Rusi nastavljaju raketiranje

13:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je danas kako je Moskva planirala izbjeći civilne žrtve te se suzdržati od napada na veća naseljena mjesta, uključujući Kijev. 

Kako je kazao emisiji ruske Rossiya 24 TV kazao je da će urbani rat ''neizbježno dovesti do velikog broja žrtava među civilima''. 

''Rusko ministarstvo obrane uz osiguravanje maksimalne sigurnosti mirnog stanovništva ne isključuje mogućnost stavljanja pod svoju kontrolu velika središta stanovništva... s izuzetkom zona koje se koriste za evakuacije civila'', kazao je. 

Dodao je i da su SAD i Eu ''gurali Rusiju prema napadu na velike gradove u Ukrajini s ciljem da odgovornost za smrt prebace nama. Mislimo da je takav stav provokativan'', dodao je, a demantirao je i navode da su Kinu zamolili za vojnu pomoć.

13:24 - Ukrajinske hitne službe ispravile su podatke o poginulima u granatiranju stambene zgrade u Kijevu. Iako je prvotno izašla vijest da su dvije osobe poginule, najnoviji podaci govore da je jedna osoba poginula, a šestero je ozlijeđenih. 

''Spasioci koji su stigli na mjesto događaja izvijestili su kako je u granatiranju zgrada izbio požar u dva stana'' - stoji u priopćenju. 

Spašeno je 15 osoba, dok je 63 civila evakuirano iz zgrada.

13:23 - U Rusiji je od ponedjeljka onemogućen pristup Instagramu, društvenoj mreži u vlasništvu američkog tehnološkog diva Mete, nakon što je tvrtka Marka Zuckerberga dopustila govor mržnje i pozive na nasilje protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ponovno učitavanje aplikacije u ponedjeljak ujutro nije bilo moguće, pristup stranici nije moguć bez VPN-a, javili su novinari AFP-a.

12:26 - Mariupolj je pod stalnim bombardiranjem, granatiranjem i uličnim borbama, kazao je zamjenik gradonačelnik Serhi Orlov za BBC. 

Tisuće civila ondje su zarobljene gotovo dva tjedna, okruženi ruskim postrojbama koje ispaljuju rakete i granate, koje su uništile mnoge zgrade. Gradske vlasti kažu da postoji očajna potreba za hranom, vodom, lijekovima i strujom.

- Humanitarna kriza i genocid se nastavljaju - kazao je Orlov. 

Mariupolj je za Rusiju strateški grad jer bi njegovo zauzimanje omogućilo da povežu svoje snage na Krimu i istočnoj regiji Donbasa. 

12:05 - Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da se ruska "posebna vojna operacija" u Ukrajini ne provodi željenom brzinom, što je najsnažnije javno priznanje Moskve da stvari ipak ne idu po planu. Šef Nacionalne garde Viktor Zolotov, govoreći u nedjelju na crkvenom obredu kojeg je predvodio pravoslavni patrijarh Kiril, za sporiji napredak od očekivanog okrivio je, kako je rekao, ekstremno desničarske ukrajinske snage koje se kriju iza civila. To je optužba koju su dužnosnici u Rusiji više puta iznosili.

No Zolotovljeva tvrdnja u suprotnosti je s ocjenom ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua koji je Putinu u petak rekao da "sve ide po planu". 

"Želio bih reći da ne ide sve tako brzo kako bismo željeli", rekao je Zolotov, nekoć zadužen za Putinovu osobnu sigurnost, objavljeno je na web stranici Nacionalne garde.

"Ali idemo prema našem cilju, korak po korak i pobjeda će biti naša, a ova ikona će zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobjedu", dodao je. 

11:35 - Pregovori između Ukrajine i Rusije su u tijeku. 

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak kaže kako je komunikacija teška. 

- Razlog nesloge su previše različiti politički sustavi. Ukrajina je za slobodan dijalog i obavezan konsenzus. Rusija je za ultimativno suzbijanje vlastitog društva - napisao je Podoljak na Twitteru. 

 

11:15 - Rusija ne vidi razlog za slanje mirovnih snaga UN-a u Ukrajinu, prenijela je novinska agencija RIA rusko ministarstvo vanjskih poslova. Petar Iljičev, direktor odjela za međunarodne organizacije ministarstva rekao je da mirovne snage nisu potrebne dok Rusija ima kontrolu, prenosi RIA.

10:41 - Ukrajinci kažu kako su dosad ubili 12.000 ruskih vojnika, uništeno je 77 aviona, 90 helikoptera, 389 tenkova, 617 vojnih vozila, 8 dronova, 1.249 naoružanih vozila... 

 

10:32 - Devedesetero djece je ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je u ponedjeljak ured ukrajinskog glavnog tužitelja.

- Najviše žrtava je u Kijevu, Harkivu, Donjecku, Černihivu, Sumiju, Hersonu, Mikolajevu i Žitomiru - navodi se u priopćenju.

10:15 - U tijeku je četvrti krug pregovora između Rusije i Ukrajine, ali ovaj puta se održava preko video konferencije. 

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da će se razgovarati o postizanju primirja, povlačenju ruskih trupa i sigurnosnih jamstava za Ukrajinu. Dodao je i da ukrajinski stav o prekidu vatre ostaje nepromijenjen i kazao kako je Rusija u zabludi da je 19 dana nasilja nad mirnim gradovima prava strategija.

 

10:00 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ponovno je tražio zapadne zemlje za pomoć Ukrajini. 

- Ukrajina uspješno uzvraća. Trebamo vas da nam pomognete u borbi. Dajte nam sve potrebno oružje - rekao je Kuleba te dodao: 

- Primijenite više sankcija Rusiji i potpuno je izolirajte. Pomozite Ukrajini da natjera Putina na neuspjeh i spriječit ćete veći rat. 

 

VIDEO Ukrajinci objavili snimke Rusa: "Pogledajte kako pljačkaju naše trgovine!"

9:25 - Ukrajinska hitna služba ispravila je informaciju o broju stradalih u raketiranju stambene zgrade jutros u Kijevu. Kažu da je jedna osoba poginula, a ne dvije. Nekoliko osoba je ozlijeđeno.  

Pogledajte kako zgrada sada izgleda: 

 

9:23 - Ruski raketni napad na ukrajinsku vojnu bazu u blizini poljske granice jučer je bio pokušaj prijetnje NATO-u, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz za BBC. Najmanje 35 ljudi poginulo je u napadu na bazu Yavoriv, oko 20 kilometara od granice s Poljskom, članice NATO saveza.

Przydacz kaže da je potez Rusije bio "vrlo provokativan".

- Sigurno su znali da je ova vojna baza smještena vrlo blizu poljske granice - rekao je. 

- Naravno da su Rusi znali što gađaju i htjeli su zaprijetiti NATO-u... Htjeli su poslati poruku prijeteći NATO-u - ponovio je. Przydacz kaže i da se boji da su "njegova zemlja i nekoliko drugih zemalja u opasnosti jer Putin pokušava uništiti svijet u kojem živimo".

9:11 - Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su tvrdnje američkih dužnosnika da je Rusija tražila od Pekinga vojnu opremu za svoju invaziju u Ukrajini "dezinformacije" iz Sjedinjenih Država.

Komentari su uslijedili tijekom redovnog brifinga kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu, izvijestio je Reuters.

9:04 - Ukrajina će pokušati evakuirati zarobljene civile kroz 10 humanitarnih koridora, uključujući gradove u blizini glavnog grada Kijeva i u istočnoj regiji Luhanska, kaže potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

- Još jednom ćemo pokušati deblokirati kretanje humanitarnog konvoja koji nosi hranu i lijekove u lučki grad Mariupolj iz Berdjanska u jugoistočnoj Ukrajini - rekla je ona u video obraćanju. 

8:45 - Ukrajinski savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Gerašenko potvrdio je da će se ruski i ukrajinski pregovori nastaviti danas u 10.30 sati po lokalnom vremenu. 

Pregovori bi se trebali održati putem video-konferencije, javlja The Kyiv Independent.

8:33 - Objavljene su i snimke kod tvornice zrakoplova Antonov kod Kijeva neposredno nakon jutrošnjeg napada. 

8:29 - Zamjenik guvernera Krima koji je Rusija anektirala 2014., rekao je da je poluotok sada povezan kopnenim koridorom s područjima separatističke regije Donbas u istočnoj Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak.

RIA citira Georgija Muradova koji je rekao da su ruske snage zauzele cestu od Krima do Mariupolja. Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode. 

To bi moglo pomoći dopremi humanitarne pomoći za narod Donbasa, ustvrdio je Muradov, kako prenosi RIA.

Istodobno, službeni Kijev kaže da su ruske postrojbe blokirale konvoj s humanitarnom pomoći za opkoljenu luku Mariupolj koja danima krvavi pod ruskim napadima, svi pokušaji evakuacije stanovnika do sada su propali, a do grada ne uspijeva stići ni konvoj humanitarne pomoći.

7:51 - Tvornica zrakoplova Antonov pogođena je u ruskom bombardiranju, no još nisu poznati detalji incidenta. Radi se o tvornici koja se nalazi oko 11 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada. 

Ukrajinske oružane snage tvrde da su su u jednom danu uspjele uništiti četiri ruska borbena zrakoplova, tri helikoptera te bezbroj vozila. 

''Rusija nije značajno napredovala, a glavni napori Moskve i dalje ostaju na zadržavanju i konsolidiranju okupirane granice'', napisali su.

7:39 - Trudnica i njeno dijete preminuli su nakon što je Rusija napala bolnicu u Mariupolju u kojoj je trebala roditi, javlja AP. 

Fotografije gdje ženu nekoliko djelatnika hitnih službi nosi na nosilima u bolnicu u ruševinama grada obišle su svijet, a u međuvremenu je prebačena u drugu bolnicu. Liječnici su inducirati porod kako bi ju probali spasiti, no dijete i žena su ipak preminuli.

7:32 - Dvije osobe poginule su, a troje je ozlijeđenih u jutrošnjem bombardiranju zgrade u Kijevu. 

''Prema informacijama dosad, dva tijela pronađena su u zgradi od devet katova, devetero je osoba hospitalizirano, a devetero je pružena pomoć na mjestu događaja'', izvijestile su ukrajinske hitne službe.

Javljeno je kako je još 15 osoba spašeno iz vatre koju su vatrogasci dosad uspjeli lokalizirati, a 63 civila je evakuirano iz zgrade. 

7:28 - Crveni križ upozorio je kako bi u Mariupolju moglo doći do najgoreg mogućeg scenarija po pitanju civila koji nisu u mogućnosti napustiti grad.

''Ukoliko strane odmah ne dogovore konkretni humanitarni dogovor, najgori scenarij očekuje stotine tisuće civila koji se nalaze usred teških napada u Mariupolju'', piše u priopćenju.

''Strane moraju točno dogovoriti vrijeme prekida vatre te lokacije sigurnih prolaza, a potom i osigurati da se taj dogovor poštuje'' dodali su. 

7:22 - Ukrajinski mediji javljaju kako je u bombardiranju gradu Rivne, zapadno od Kijeva, pogođen TV toranj, no još nema informacija o žrtvama. 

Jutros se u Lavovu, Zakarpatsku, Harkivu i Odesi oglasio alarm za uzbunu

6:57 - BBC je objavio snimku bombardiranja nebodera u Mariupolju. Napad se dogodio jučer, a Mariupolj je cijeli dan bio pod raketiranjem Rusa. Na snimci se vidi kako su dva nebodera pogođena ruskom raketom. 

 

6:45 - Stambena zgrada u kijevskoj četvrti Obolon pogođena je jutros. Zgrada je u požaru, vatrogasci su na terenu i gase vatru, a ne zna se ima li žrtava. 

 

6:00 - Čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da je u Ukrajini s ruskim vojnicima koji vode ofenzivu u toj zemlji. Kadirov, kojeg su međunarodne nevladine organizacije osudile zbog teških povreda humanitarnog prava u njegovoj kavkaskoj republici, objavio je na Telegramu video u kojemu je prikazan u maskirnoj odori dok proučava vojne planove s vojnicima.

5:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je u ponedjeljak pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom "ruske rakete" mogle padati po njegovim zemljama članicama. "Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vaš teritorij, na teritorij NATO-a", rekao je Zelenski u video snimci objavljenoj netom poslije ponoći.

>> VIDEO Rusija nastavlja žestoke napade, otet još jedan gradolnačelnik, Ukrajinci prosvjeduju u Hersonu

Ključne riječi

Komentara 104

RO
ronyday
14:05 14.03.2022.

Veliki gradovi su tvrdi kamen o kojem će se štakoru razbiti glava.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
07:19 14.03.2022.

Zašto se ne rasformira UN?

PR
prahrvat
21:55 14.03.2022.

Iz tvojih usta u Božje uši. Drž'te se, braćo Ukrajinci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije