Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽNO ZABRINUT

Glavni tajnik UN-a: Nuklearni sukob ponovno izgleda moguć

11th emergency special session of the U.N. General Assembly on Russia's invasion of Ukraine, in New York City
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS
1/7
14.03.2022.
u 19:55

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je izrazio snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

"Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg", kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je započeo 24. veljače, 2,8 milijuna ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima, te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

VIDEO: Ante Kotromanović: Ako je bespilotna letjelica bila naoružana, to je bio napad na članicu NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podigao razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob.  SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

"Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira", rekao je Guterres

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 milijuna dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.

VIDEO: Preminula je trudnica stradala u napadu na bolnicu, Rusi nastavljaju raketiranje, a nova runda pregovora bit će - online.

 

 

Komentara 7

ZA
zarko815
22:15 15.03.2022.

Svaki normalan čovjek je zabrinut kada iskompleksirani psihopat koji je samog sebe stjerao u mišju rupu ima mogućnosti uništiti cijeli svijet

FE
fefellerunt
23:51 14.03.2022.

Prijetnja nuklearnog rata je počela pola sata prije Putinove objave o invaziji , kada su poletjeli ruski strateški bombarderi , a malo kasnije lansirane balističke rakete i do sada intenzitet se mogao samo pojačavati, Nije bezveze Rus izveo "nuklearne vježbe"be" GROM nekoliko dana prije početka rata , a inače se izvode uvijek u rujnu

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:21 15.03.2022.

Požar u NE Zaporožje je stara vijest i završena priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije