Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
društvena revolucija

U Iranu deseci mrtvih; Vrhovni vođa: Prosvjede su dizajnirali SAD i cionisti

Protesters shout slogans during a demonstration following the death of Mahsa Amini in Iran, in Istanbul
Foto: DILARA SENKAYA/REUTERS
1/3
03.10.2022.
u 18:55

Raste zabrinutost nasiljem na Tehnološkom sveučilištu Sharif gdje je interventna policija, prema lokalnim medijima, preko noći imala sukob sa stotinama studenata. Navodno su pri tome koristili suzavac i oružje koje ispaljuje nesmrtonosnu municiju.

Studenti u Iranu sukobili su se sa sigurnosnim snagama na teheranskom sveučilištu. Do sukoba je došlo na jednom u nizu protesta potaknutih smrću Mahse Amini, pišu lokalni mediji. Amini (22) je proglašena mrtvom 16. rujna, nekoliko dana nakon što je uhićena jer je navodno neispravno nosila pokrivalo za kosu hijab. Nakon njene smrti, u Iranu je počeo najveći val prosvjeda u posljednje tri godine.

Iranski vrhovni vođa, Ayatollah Ali Khamenei, napokon je prekinuo tišinu o kaosu koji vlada njegovom zemljom te je grupi policijskih kadeta rekao da su SAD i Izrael iza prosvjeda u Iranu. Amininu smrt nazvao je "tužnim incidentom" koji "nam je slomio srca", no prosvjede osuđuje kao "planirane" strane urote za destabilizaciju zemlje, piše CBS News.

"Ova je pobuna planirana" rekao je. "Jasno govorim da je ove pobune i nesigurnosti dizajnirao SAD i cionistički režim, i njihovi zaposlenici... Ove akcije nisu normalne, neprirodne su" komentirao je pred kadetima u Teheranu.

Strane skupine za ljudska prava upozoravaju da je više od 80 ljudi ubijeno od kada su iranske sigurnosne snage počele gušiti prosvjede, a među preminulima ima i pripadnika oružanih snaga. Raste zabrinutost nasiljem na Tehnološkom sveučilištu Sharif gdje je interventna policija, prema lokalnim medijima, preko noći imala sukob sa stotinama studenata. Navodno su pri tome koristili suzavac i oružje koje ispaljuje nesmrtonosnu municiju.

"Žena, život, sloboda" vikali su studenti, prenosi iranska agencija Mehr. Grupa Iran Human Rights iz Osla objavila je video koji navodno prikazuje iranske policajce kako na motorima ganjaju studente po podzemnoj garaži, a u drugom videozapisu može se vidjeti kako odvode zarobljenike kojima su preko glava bile navučene crne vreće.

Iz Centra za ljudska prava u Iranu kažu kako su "ekstremno zabrinuti videozapisima koji dolaze iz Tehnološkog sveučilišta Sharif" na kojima se vidi grubo postupanje s prosvjednicima, represija, te kako ih odvlače s glavama prekrivenim crnom tkaninom. Agencija Mehr dojavila je kako će Sveučilište Sharif od ponedjeljka nastavu održavati virtualno zbog "nedavnih događaja i potrebe da zaštitimo studente".

Društvenim mrežama šire se videozapisi iz škola i fakulteta diljem zemlje u kojima djevojke odbijaju nositi hijabe i prosvjeduju protiv vlasti. Revolucija se proširila i na Afganistan gdje žene u manjim skupinama traže prava. Afganistan je jedina država na svijetu u kojoj je ženama još uvijek zabranjeno školovanje nakon šestog razreda osnovne škole.

Od kad su nemiri na ulicama Irana počeli 16. rujna, deseci prosvjednika su ubijeni, a uhićeno ih je više od 1000. Usprkos restrikcijama interneta i nasilnim pokušajima gušenja ustanka, protuvladini prosvjedi nastavljaju se i treći tjedan.

 

Komentara 4

Avatar Foton
Foton
19:47 03.10.2022.

Evo opet Izrael i USA krivi. Bez njih bi mlade iranske liječnice i inženjerke, a ima ih na tisuce, bile presretne da moraju hodati u crnim vrećama pa da ih otac uda za 40 godina starijeg mladoženju.

PA
Pasdaran
22:23 03.10.2022.

Foton, budi ozbiljan. Ne znam koja se to zemlja može mjeriti s Iranom kad su u pitanju lijepe, zgodne i moderno odijevene djevojke, a same biraju za koga će se udati. Američke dezinformacije o toj predivnoj zemlji su odavno prevaziđene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije