Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOĆ I NASILJE

Trend raskrinkavanja seksualnih predatora: Stoji li iza svega patrijarhalnost društva?

Foto: Rueters
15.07.2020.
u 18:14

Kad o tome napokon progovori, žrtva može biti gotovo sigurna da će ponovno biti viktimizirana jer će okolina smatrati da je sama za to kriva ili da ne govori istinu, kaže Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće.

Dvojica američkih predsjednika – jedan bivši, Bill Clinton, i aktualni, Donald Trump. Jedan princ, Andrew, čija je službena titula vojvoda od Yorka i koji je planetarno poznat kao srednji sin Elizabete II., britanske kraljice. Alan Dershowitz, profesor s prestižnog Harvarda, koji je planetarnu slavu stekao zbog svojih klijenata među kojima su bili O. J. Simpson, legenda američkog nogometa, te Donald Trump. Glumac Kevin Spacey, režiser Woody Allen, mnoštvo bivših američkih senatora i guvernera...

Svi pobrojeni muškarci više su nego uspješni u poslu kojim se bave, bogati su i slavni, uglavnom planetarno popularni i moćni. I svaki od njih skrivao je mračnu tajnu koje posljednjih godinu dana izlaze na vidjelo i poprimaju obrise megaskandala. Svi su se oni, naime, družili ili su bili dio uskog kruga oko Jeffreyja Epsteina, newyorškog bogataša i pripadnika svjetskog jet seta kojem je život nezamisliv bez luksuznih jahti, još luksuznijih nekretnina, privatnih aviona, skupih brendova i golemih količina novca. Epsteinova zvijezda prva je potamnila kad je otkriveno da je ucijenjeni milijarder zapravo – pedofil. Zahvaljujući svojoj moći i bogatstvu godinama je nesmetano seksualno mogao iskorištavati djevojke i djevojčice koje su mu drugi dovodili, točnije rečeno, podvodili u neke od njegovih skupocjenih nekretnina.

No u svemu tome, Epstein, koji je, kada je priča javno pukla, prvo uhićen, zatim pritvoren, da bi se zatim pod dosta čudnim i mutnim okolnostima navodno ubio prošlog ljeta u pritvoru zatvora u New Yorku, po svemu sudeći, nije bio sam. Jer njegove zabave s maloljetnim djevojkama i djevojčicama pohodili su mnogi slavni muškarci. Svoju poziciju moći, kako još uvijek nedokazno sumnja FBI, koristili su kako bi seksualno iskorištavali slabije od sebe koje se nisu znale, smjele ili mogle suprotstaviti.

Uvjet za posao

Oko Epsteinove smrti pletu se teorije zavjere na principu da mrtva usta ne govore, pa tako ne mogu reći ni jesu li seks s maloljetnicama u njegovima vilama prakticirali i Clinton ili Trump. Ako jesu, to je kazneno djelo svuda pa i u SAD-u, koji svojim predsjednicima oprašta svašta. Clintonu su Amerikanci oprostili oralni seks u Bijeloj kući s pripravnicom, a Trumpu ne mogu naštetiti ni vulgarni ispadi u kojima se javno hvali kako je ženu najbolje uhvatiti za p... No ako bi se pokazalo i dokazalo da su se dvojica američkih predsjednika upustila u seks s maloljetnicima koje su usto podvođene za taj seks, nema toga tko bi ih u Americi, ali i šire, mogao bilo opravdati bilo spasiti od dugogodišnjeg zatvora. Nervoza povećeg broja moćnih svjetskih muškarca pojačana je činjenicom da je ovih dana uhićena Ghislaine Maxwell, Epsteinova najbliža suradnica, za koju FBI sumnja da mu je podvodila djevojčice koje je on seksualno iskorištavao, zapravo silovao.

Javnost se pak bavi sociološkim analizama koje je najjednostavnije podvesti pod zajedničko pitanje: zašto moćni muškarci često koriste seks kao obrazac pritiska na žene i mogu li se žene od takvog pritiska uopće zaštititi i obraniti? Seksualno uznemiravanje tema je o kojoj se posljednjih godina puno govori, zahvaljujući prije svega #MeToo pokretu koji je najzaslužniji što je Harvey Weinstein, jedan od najvećih američkih filmskih mogula, završio iza rešetaka jer je godinama seksualno napastovao glumice koje su glumile u filmovima koje je on producirao. Seks s njim počesto je bio uvjet za dobivanje uloga u filmovima, a mnoge od tih glumica, među kojima ima planetarno popularnih zvijezda, o tome što im se događalo godinama nisu nikome govorile. Od srama ili iz straha.

No kada je prije nekog vremena ta priča postala javna, Weinstein je zbog više slučajeva silovanja osuđen na 23 godine zatvora. Glumice koje su godinama šutjele o njegovu zlostavljanju, nakon što su progovorile, dio je javnosti napao i prozvao za uništavanja karijere i života moćnog čovjeka. Teško je ne primijetiti da je to obrazac koji se ponavlja svaki put kad se s jedne strane nađe napastovana žena, a s druge moćan i ugledan muškarac. Žrtva tako ponovno postaje viktimizirana, a zašto se to uvijek događa, objašnjava Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

– Zato što se uvijek radi o pozicijama moći. Imate nadređenog i podređenu. Onaj tko je nadređeni s pozicija moći seksualno uznemirava pa i zlostavlja onu koja mu je podređena. Osim toga, zlostavljanje s pozicija moći nije rezervirano samo za seksualno uznemiravanje, već se ono može odnositi i na druge oblike zlostavljanja kakvom su, recimo, izloženi i zviždači – kaže Neva Tolle.

Kad se govori o seksualnom uznemiravanju, ona kaže da je toga bilo od kada je svijeta i vijeka, no, razlika između nekada i sada u tome je što se sada o tome više govori i neke žene više nisu spremne šutjeti.

– Takva vrsta zlostavljanja uvijek traje dulje, odnosno do trenutka dok žrtva ne odluči da više ne može podnijetu nasilnu situaciju i odluči je prijaviti. Kad o tome napokon progovori, žrtva može biti gotovo sigurna da će biti ponovno viktimizirana jer će okolina smatrati da je sama za to kriva ili da ne govori istinu. Žene se u pravilu od takvih situacija teško mogu zaštititi – kaže Tolle.

Objašnjava da je seksualno uznemiravanje velik problem jer je uvijek povezano s poslovnim odnosima i poslovnim okruženjem.

– Ima situacija kad žena dođe na razgovor za posao na kojem joj se jasno daje do znanja da ga neće dobiti ne pristane li na različite oblike seksualnog odnosa. Takve “ponude” uvijek su, naravno, usmene i o njima nema pisanog traga. U takvoj situaciji žena se može dignuti i otići s razgovora ili zbog straha za egzistenciju pristati na to što se od nje traži. Kad razgovarate sa ženama koje su se našle u takvoj situaciji i ponudite im stručnu, besplatnu i anonimnu psihološku pomoć, to prihvaćaju. Međutim, nakon savjetodavnog razgovora s odvjetnicom koja im ponudi mogućnost da tuže poslodavaca koji im seksom uvjetuje dobivanje posla, one kažu da ga se boje tužiti, da im nitko neće vjerovati, da će ostati bez posla... – ističe N. Tolle.

Kaže, da čak i kada žena uspije odbiti seksualne napade svog nadređenog i sačuvati posao, može biti sigurna da će, kad progovori, biti izložena nekom drugom obliku zlostavljanja, odnosno različitim oblicama mobbinga.

– Velik je problem ono što se događa kada se za takve stvari dozna. Žene koje prijave poslodavce zbog seksualnog uznemiravanja, nakon toga najčešće dobiju stigmu u svojoj radnoj sredini. Nemaju nikakvu pravnu ni stručnu pomoć. Život im se pretvara u pakao i budu stigmatizirane, počesto i od okoline i od društva i od obitelji. A muškarci koji su ih seksualno zlostavljali i uznemiravali normalno nastavljaju sa svojim životom i nitko im to ne zamjera, pa čak i kada u tom uznemiravaju počine kaznena djela. Za potvrdu te moje teze ne treba gledati dalje od npr. Damira Škare, kojem se ništa nije dogodilo nakon što ga je djelatnica prijavila za silovanje. Istina, on je optužen, no dok taj postupak bude završen, njegova će žrtva više puta, gotovo je sigurno jer je struktura sustava tako postavljena, biti strukturalno viktimizirana – objašnjava N. Tolle.

Ona smatra da su problem patrijarhalni odnosi u društvu, neravnopravnost muškaraca i žena te činjenice da se o toj problematici dovoljno ne educira mlade ljude.

– Da ima volje, sve bi se to moglo riješiti. Država treba financirati organizacije civilnog društva koje se bave tom problematikom da vode edukativne kampanje, odnosno da se o toj problematici provodi edukacija od najranije dobi. No mi živimo u državi u kojoj će se to teško dogoditi, a sustavno bavljenje problematikom seksualnog uznemiravanja i napastovanja teško da ćemo imati sve dok ne promijenimo odnose moći među spolovima u gospodarskom i političkom smislu – kaže N. Tolle.

Teret usamljenih jahača

Da je edukacija, i to od malih nogu, način da se osvijesti problem seksualnog uznemiravanja, smatra i psihologinja dr. Mirjana Nazor.

– Živimo u društvu koje nema empatije za žrtvu, pogotovo kad je ta žrtva žena. U situacijama kada su žene žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, javni stav koji počesto prevladava jest da su si žene same krive, odnosno da su se zbog ovoga ili onoga same dovele u takvu situaciju. A takvi stavovi mogu se promijeniti samo edukacijom, i to od vrtića. Kao društvo trebamo prestati govoriti kako mi poštujemo i cijenimo žene, trebamo se tako ponašati! To znači da se od najmanjih nogu u glavice treba usaditi da ne može muškarac zlostavljati ili napastovati ženu samo zato što je žena. Mislim da smo kao društvo licemjerni jer zastupamo vrijednosti kojih se ne pridržavamo – kaže dr. Mirjana Nazor.

A što se tiče muškaraca koji s pozicija moći napastuju žene, dr. Nazor smatra da to rade oni muškarci koji su manje vrijedni u intelektualnom smislu, odnosno da intelektualni nedostatak kompenziraju ogavnim ponašanjem. Dr. Nazor smatra i da mora postojati druga strana kako bi došlo do seksualnog uznemiravanja.

– Žrtve koje su izložene seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju često nemaju izbor, no ponekad na to svjesno pristaju. Odnosno ne suprotstavljaju se seksualnom uznemiravanju jer zaključe da pristajanjem na takve zahtjeve neće stvoriti probleme sebi ili svojoj obitelji. Ponekad imaju potrebu zaštititi druge ljude ili jednostavno u svoj problem ne žele upletati nikoga drugog. Problem je i društveni okvir u kojem se takve stvari, kada se uoče, prešutno toleriraju jer nitko ne želi na to upozoravati, stvarati si problem, biti usamljeni jahač koji se bori protiv vjetrenjača. Zato takva uznemiravanja traju dugo i prođu godine prije nego što netko odluči o tome progovoriti, a i kada se odluči, kao što sam već rekla, u društvu ne nailazi na empatiju – zaključuje dr. Nazor.

Komentara 17

NO
NoviCovjek
18:44 15.07.2020.

Kako lažete! Trumpu je jednom zgodom Epstein bio gost u Mar a Lago. I to je to od njihovog "prijateljstva". Epstein je vrbovao Trumpovu zaposlenicu. Kakve to veze ima sa Trumpom i njegovim odnosom sa Epsteinom? A sam Trump je zaslužan što se razotkrivaju ove gnjusne stvari čiji članovi su bili mahom Demokrati. I sam vaš donator čije ime se ovdje ne smije spomenuti jer blokirate je bio dobar frend od Epsteina. Besramno izvrćete istinu. A svjesno sudjelujete u promoviranju tih odvratnih pedo-fila. Ja o tom čitam već mjesecima a vi jedan članak napisali i to izvrnuli istinu i stavili Trumpa u centar pažnje.. odvratni ste. Dio ste tog ružnog društva

PE
penelopea021
18:46 15.07.2020.

Zanimljivo kako ste zamracili Borisa Nikolica iz Zagreba, savjetnika Bill Gatesa sa Harvarda za vakcine, kojemu je ovaj pedofil ostavio 600 miliona dollara u testamentu. Ukucajte u trazilicu '' Who is Boris Nikolic? Epstein-named executor is former Bill Gates adviser'' - da cujete tko je ovaj lik i kako suradjuje sa Bill Gatesom. .

BE
Bellybutton
18:49 15.07.2020.

Ljudi moja ovo je šta imamo od novinarstva danas... Curica sa svojom agendom i feminističkim ispijenim mozgom koja uopće nije u stanju obznaniti da žene također počinjavaju seksualno nasilje priča o patrijarhiji i ženama koje su pristale na davanje seksualnih usluga zbog "straha za vlastitu egzistenciju" xD. Novinarstvo stvarno jest mrtvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije